Bij een rectaal toucher kijkt de huisarts of de uroloog of hij afwijkingen aan de prostaat voelt. U krijgt dit onderzoek bij plasklachten of een verhoogd PSA in het bloed. Bij afwijkingen is er een verhoogde kans op prostaatkanker. Als de huisarts een afwijking vindt, verwijst hij u meestal door naar een uroloog.
Met een rectaal onderzoek (rectaal toucher) kan de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld. Door het beoordelen van de prostaat met de vinger kan de onderzoeker een eerste indruk krijgen van het volume van de prostaat.
Het onderzoek is niet prettig, maar als u zich kunt ontspannen, is het meestal niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kunnen ook kleine ingrepen worden gedaan. De arts kan bijvoorbeeld een stukje weefsel wegnemen voor nader onderzoek (biopsie), poliepen verwijderen of aambeien behandelen.
Het verrichten van een vaginaal toucher tijdens de zwangerschap of bevalling is een voorbehouden handeling, die in de wet is toegekend aan artsen en verloskundigen.
Vaginaal toucher
Nadat de gynaecoloog het speculum heeft verwijderd, brengt hij of zij 1 of 2 vingers in de vagina. De gynaecoloog legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken.
Voor veel vrouwen is toucheren stressvol, het is onprettig als een vreemde vingers in haar vagina stopt. Als het met haast en zonder aandacht wordt gedaan kan het erg pijnlijk zijn. Dit komt helaas veel voor. Onthoud: Het hoort geen pijn te doen.
Bij een rectaal onderzoek gaat de arts via je anus (poepgat) met een vinger naar binnen. De arts brengt de vinger tot in je endeldarm. Door de wand van de endeldarm kan de arts de prostaat voelen. De arts onderzoekt de grootte, vorm en stevigheid van je prostaat.
Aambeien zijn meestal onschuldig en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Om klachten te voorkomen of aan te pakken is het belangrijkste om er voor te zorgen dat je stoelgang regelmatig is en de ontlasting zacht. Dit kun je doen door: Voldoende te drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
Afscheiding van vocht uit de anus, lekkage of soiling, zoals dit in de Angelsaksische literatuur wordt genoemd, is een hinderlijke klacht. In tegenstelling tot incontinentie van faeces, waarbij ongewild verlies van ontlasting optreedt, vindt bij soiling uitsluitend afscheiding van vocht uit de anus plaats.
Het onderzoek zelf duurt ongeveer tien minuten. Als er ook een behandeling plaatsvindt, duurt het wat langer. De voorbereiding inclusief klysma in het ziekenhuis neemt circa een half uur in beslag.
Bij een rectoscopie bekijkt de specialist met een kijkbuis (endoscoop) de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm. Via de endoscoop kunnen ook kleine ingrepen worden gedaan, zoals het nemen van een biopt, waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen voor nader onderzoek.
Onder het toucher (Frans voor 'aanraken') wordt in de muziek, en in het bijzonder in het pianospel, de aanslag verstaan. Men spreekt vaak van het toucher van een pianist om algemene karaktertrekken van diens spel weer te geven.
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. De endeldarm stulpt meestal eerst inwendig in zichzelf en kan, in een verder gevorderd stadium, helemaal naar buiten komen. Dat kan tijdens het persen optreden, maar ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
U kunt dan een ontsteking in uw huid door een schimmel krijgen. Hierdoor kan uw huid gaan jeuken. Hierdoor kunt u jeuk en pijn bij uw anus krijgen. Er kan ook wat bloed uit uw anus komen.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in uw bloed zit. Dit onderzoek heet ook wel een PSA-test. PSA staat voor 'prostaatspecifiek antigeen'. Als het PSA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op prostaatkanker.
Aandoeningen die met een proctoscopie kunnen worden opgespoord, zijn: aambeien; sponsachtige zwellichamen die in de wand van de endeldarm liggen. Deze geven klachten zoals jeuk, pijn, en bloed en slijm bij de ontlasting als ze gaan uitzakken. poliepen; kleine, goedaardige gezwellen aan de binnenkant van de endeldarm.
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
Het is goed om te weten dat je zelf als zwangere vrouw mag bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit doe je altijd samen met een verloskundige nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent. De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren.
Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen. De verloskundige kan dan even wachten met toucheren. Na het inwendig onderzoek kan je een beetje bloed verliezen. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Bij een tumor in de endeldarm is een verandering in de normale stoelgang het meest voorkomende symptoom. Er is vaak sprake van loze ontlastingsdrang, dunnere ontlasting, regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus. Ook kun je pijn ervaren bij je zitvlak.