De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Niet alle dieren zien kleur. Maar de meeste vogels kunnen heel goed kleur zien. Vooral rood zien zij erg goed. Dat is handig wanneer zij voedsel zoe- ken want rood valt op tussen groene bladeren en groen gras.
Vogels communiceren wel met elkaar, maar op een andere manier. Met zang (dit is mijn territorium!), met allerlei roepjes (pas op, een kat!). En nog van alles wat ze aan elkaar vertellen wat wij niet snappen. Maar ook met hun gedrag en de houding van hun lichaam communiceren ze, of dat nu hun bedoeling is of niet.
Nachtactieve vogels hebben vooral veel staafjes en compenseren het gemis aan scherpte door een heel goed gehoor. Bijna alle zangvogels zijn nachtblind, als het donker wordt zien ze helemaal niets. Daarom vallen die tijdens hun slaap nog wel eens ten prooi aan nachtvogels.
Eenden en snippen kunnen niet goed naar voren kijken, maar zien wel een panora- misch beeld boven en achterwaarts. Roof- vogels en uilen hebben de ogen voor in de schedel en kunnen daardoor alleen voorwaarts kijken. Dat beperkte gezichtsveld compense- ren ze met het snel draaien van hun kop.
AMSTERDAM - Kraaien kunnen menselijke gezichten tot in detail herkennen en onthouden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met experimenten waarbij ze maskers droegen.
De voorhersenen staat in verbinding met de hersenschors, dat de ingewikkelde cognitieve functies mogelijk maakt. Bijvoorbeeld het herkennen van patronen en het vooruit denken. Dit is de verklaring voor het cognitieve vermogen van vogels dat niet minder is dan van primaten. Dus ook die van mensen.
Wadvogels, die schelp- en andere diertjes zoeken op de wadplaten, slapen als het hoogwater is en de platen onderlopen. Zodra het laagwater is worden ze weer wakker, dag of nacht. Uilen jagen veelal op dieren zoals muizen die actief worden in de schemering en nacht (juist om niet opgegeten te worden, maar dat terzijde).
Ongeveer 60 a 80 minuten voor zonsopgang beginnen roodborsten, merels en zanglijsters met hun concert.Rond 40 a 60 minuten voor de zon opkomt gaat het snel: je hoort nu de eerste koekoeken, maar ook de zwartkop, heggenmus, winterkoning en geelgors.
Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40). Grote vogels zoals zwanen en ganzen halen ook wel eens een jaar of 20. Maar kleinere vogels zijn vaak prooidier met alle risico's van dien. De oudste koolmees was 'slechts' 12 jaar.
We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan. Veel vogels laten weinig verdriet blijken over een gestorven kuiken, ze beseffen het simpelweg niet of er is geen tijd voor; ze hebben tenslotte nog andere kuikens om op te voeden.
Sommige vogels zijn niet graag alleen en kunnen als ze eenzaam zijn veren gaan plukken of gaan bijten.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Oververhitte vogels kun je herkennen aan een lusteloze uitstraling en snelle ademhaling. Daarnaast hijgen ze vaak met hun snavel open om via de tong en bek vocht te verdampen. Eigenlijk net zoals een hond doet wanneer hij het warm heeft. Daarnaast houden vogels ook vaak hun veren gespreid als ze het erg warm hebben.
De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Na de broedtijd is zingen niet meer nodig.Het trekt dan alleen maar de aandacht van roofdieren en dus stoppen de meeste vogels dan met zingen.
Overdag zoeken ze vooral naar eten, 's nachts vallen de vogels ook als ze vliegen weleens in slaap, maar nooit lang achtereen. In totaal gaat het om gemiddeld 42 minuten.
Vogels slapen zelden heel diep.
Meestal is slechts één hersenhelft tegelijkertijd in slaapmodus. Daarom zie je soms een vogel slapen met één oog open. Op die manier blijven vogels alert tijdens het slapen, waardoor ze zich uit de voeten kunnen maken bij gevaar.
Kraaien herkennen de stemmen van mensen en van 'kennissen' van andere vogelsoorten, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wenen dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Animal Cognition.
“Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof vogels veel emotie ervaren. Ze hebben een vrij vlakke uitstraling, zonder gezichtsuitdrukking, en ze maken geen geluiden die duidelijk op pijn of plezier duiden. Maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat ze gevoelens kennen.
Papegaaien kunnen praten. De roodstaartpapegaai kan wel 700 woorden leren! Een papegaai kán praten omdat deze vogels een bepaald soort stembanden hebben en een lange luchtpijp waardoor ze hardere en zachtere geluiden kunnen maken.
Niet dat vogels een even fijne neus hebben als zoogdieren. De meeste kunnen uitstekend zien en horen, hun reuk is minder ontwikkeld. Toch is het voor stormvogels en albatrossen handig om snel te ontdekken dat ergens op zee een dode vis drijft. Die vogels ruiken dat, hun reukorgaan ligt als een buisje op de snavel.
Tevreden vogels babbelen in zacht koerende, tjilpende tonen. Als het om interessante onderwerpen gaat, doen de soortgenoten luidkeels mee, zodat er echte discussies en soms zelfs conflicten ontstaan.
Vogels zijn dus net zo slim, zo niet slimmer dan apen. Zelfs de domste vogels uit het onderzoek – de kip en de emoe – hebben nog altijd een neuronendichtheid, die vergelijkbaar is met die van apen. Kraaiachtigen en papegaaien zijn in onderzoeken verbluffend intelligent gebleken.