Alcohol en overgewicht spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van slokdarmkanker. Andere risicofactoren zijn roken en lange periodes van brandend maagzuur. De kans op slokdarmkanker neemt ook toe met de leeftijd.
Adviezen om de kans op slokdarmkanker te verkleinen
Stoppen met roken. Geen alcohol drinken. Gezond eten. Eet voldoende groente en fruit.
In het begin geeft slokdarmkanker meestal geen duidelijke klachten. Vaak ontstaan de symptomen van slokdarmkanker pas als de tumor al gegroeid is of als er al uitzaaiingen zijn. De meest voorkomende klachten zijn het gevoel dat eten niet goed zakt of problemen met slikken.
Brandend maagzuur (reflux). Bij mensen met brandend maagzuur vloeit zure maaginhoud vaak terug naar de slokdarm. Hierdoor kan er een chronische ontsteking van de slokdarm ontstaan (Barrett slokdarm) en neemt het risico op slokdarmkanker, vooral in de vorm van adenocarcinoom, toe.
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2.600 mensen slokdarmkanker. Slokdarmkanker is moeilijk te genezen. Wel is de 5-jaarsoverleving in 30 jaar tijd gestegen van 7 naar 24% Dat was niet gelukt zonder onderzoek. Artsen onderzoeken - met steun van donateurs van KWF - hoe ze slokdarmkanker beter kunnen behandelen.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven. Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Uw slokdarm kan ontstoken raken als er vaak maagzuur in komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het eten of als u bukt, tilt, hoest of ligt. U kunt last hebben van brandend maagzuur en opboeren van zuur eten en drinken. Een gezonde leefstijl kan uw klachten minder maken.
Een slokdarmontsteking (oesogafitis) is een ontsteking van de slokdarmwand. Veelvoorkomende symptomen van een slokdarmontsteking zijn: slikklachten, pijn of een branderig gevoel achter de borst of in de maagstreek, boeren en oprispingen. In zeldzame gevallen kunnen er bloedingen in de slokdarm plaatsvinden.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Zij geven per definitie alleen lokale klachten en zaaien niet uit. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn of wanneer er kans bestaat dat er in de goedaardige tumor kanker zal ontstaan.
Vermijd producten die kunnen zorgen voor gasvorming
Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of bruisend water. Spruiten. Prei. Paprika.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven. Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
Klachten en symptomen bij achalasie van de slokdarm
De voornaamste klacht is dat voedsel blijft hangen in de slokdarm. Dit worden ook wel passageklachten genoemd. Door de ophoping van voedsel in de slokdarm wil op den duur ook vocht niet goed meer zakken. Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker.
Het advies bij slokdarmspasmen is stress en spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Ook het eten of drinken van zeer warme of zeer koude voeding en/of dranken kun je beter vermijden. Daarnaast is het belangrijk dat je rustig eet en goed kauwt.
Waar komt dat brok in mijn keel vandaan? Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
In de aanbevolen dosering wordt Rennie over het algemeen goed verdragen. Zelden komen bijwerkingen voor zoals misselijkheid, braken diarree of juist verstopping. Langdurig gebruik van Rennie in hoge dosering kan leiden tot een verhoogd calcium- of magnesiumgehalte in het bloed.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.