Vaak stopt de bloeding op den duur vanzelf. De patiënt zal in tussentijd meestal wel bewaakt worden op de Medium Care of Intensive Care afdeling. Indien de patiënt toch teveel bloed lijkt te verliezen om rustig af te wachten, zijn er nog twee opties: 'interventie radiologie' of opereren.
Signalen van een inwendige bloeding kunnen zijn:
Bloed in je urine, door een bloeding in je nieren of blaas. Bloed bij je ontlasting, door een bloeding in je darmen of je maag. Grote bloeduitstortingen door bloedingen in de grote spieren in het lichaam.
Bel 112 als:je een inwendige bloeding in de buik vermoedt;het slachtoffer tekenen van shock vertoont;als het slachtoffer bewustzijnsstoornissen heeft of bewusteloos is.
Behandeling. Meestal stopt de maag- of darmbloeding vanzelf.
De kleur van het bloed (helderrood, donkerrood of zwart en stinkend) zegt iets over de bron van het bloedverlies. Bloed onder uit de dikke darm of de endeldarm is meestal helderrood.Als er veel bloed uit een hoger deel van het maagdarmkanaal komt, dan is de ontlasting zwart, glimmend en stinkend.
Het belangrijkste symptoom van een uitwendige bloeding is bloedverlies. Daarnaast is er ook vaak sprake van pijn. Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn.
Een inwendige bloeding kan veroorzaakt worden door stomp (een autostuur in de buik; een klap tegen het hoofd) of penetrerend (een kogel, een mes) letsel. Ook kunnen ziekten zoals een maagzweer of een stoornis van de bloedstolling inwendige bloedingen veroorzaken.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
Ernstig bloedverlies in de maag of darmen kan gepaard gaan met bloed braken, rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock. Matig bloedverlies geeft deze klachten in mindere mate, de ontlasting is dan meestal plakkerig en diep zwart gekleurd.
Symptomen. Het belangrijkste symptoom van een subarachnoïdale bloeding is plotselinge hevige hoofdpijn die vaak wordt omschreven als 'de ergste ooit'. In zeldzame gevallen is er geen hoofdpijn, maar bijvoorbeeld alleen nekpijn of plotselinge verwardheid.
Direct druk op de wond geven kan met een sterieel gaas, een gestreken theedoek, een schone zakdoek of iets dergelijks. Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen.
Klachten bij hemorragische koorts
Kenmerken voor hemorragische koorts zijn de bloedingen, de zogenaamde hemorragieën, die kunnen optreden. Dit kunnen onderhuidse of inwendige bloedingen zijn, bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal, maar ook bloedingen uit neus, ogen, oren en mond.
Van inwendige schade is vaak sprake bij hevige buikpijn, braken, een snelle polsslag en koude handen en voeten.Ook signalen als bloed in de urine, bleekheid en verminderd bewustzijn duiden op dit soort letsel.
Uitwendige bloedingen vormen hierbij de basis. Zie ook Borst- en buikletsel en Amputatie voor informatie over de behandeling van dit soort verwondingen. Interne bloedingen, zoals ongeziene bloedingen in de borst of buikholte, zijn ook levensbedreigend.
Dit kan tijdelijk of blijvend zijn en in bijzondere gevallen kan een druk verlagende spoedoperatie noodzakelijk zijn. In zeer zeldzame gevallen kan een nabloeding levensbedreigend zijn. 2. Er kunnen oppervlakkige of diepe infecties optreden.
De bloeding zit buiten het eigenlijke hersenweefsel. Maar de bloeding /bloeduitstorting kan levensbedreigend zijn omdat het wel op het hersenweefsel drukt en zo letsel kan veroorzaken. Meestal betreft het een ader die geknapt is. Deze bloeding is vaak ten gevolge van een ongeval.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.
“Een hematoom is een beschadiging van bloedvaten, waardoor bloed tussen de omringende weefsels terechtkomt”, legt huisarts Rutger Verhoeff uit. Het meest bekende voorbeeld van zo'n bloeduitstorting is een blauwe plek vlak onder de huid, maar op sommige plaatsen in het lichaam kan een hematoom meer schade veroorzaken.
Als er zich onvoldoende bloed in de bloedsomloop bevindt, dan kan de huid er bleek uitzien omdat het lichaam probeert het bloed weg te leiden naar de andere organen. De huid kan ook “klam” aanvoelen (maar dit helpt niet bij de diagnose van een atleet die net zweette tijdens het sporten).
Meestal geeft een aneurysma geen klachten, maar soms geeft het buik- of rugklachten.In enkele gevallen voelt u het aneurysma als een “pulserende massa” in de buik.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Bij een 'scherp buiktrauma' raak je gewond door iets dat door je buikwand heen komt. Zoals bij een schot- of steekwond. In Nederland ontstaan verwondingen in je buik meestal door een stomp trauma.