In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer. Maaltijden in Portugal: Het ontbijt (o pequeno almoco) stelt in Portugal zoals in de meeste mediterrane landen niet veel voor.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
Avondeten in Portugal
Net als de lunch bestaat het Portugese avondeten uit drie gangen. De maaltijd begint vaak met een soepje met brood erbij. Dan volgt een groot hoofdgerecht met vlees of vis. Hierbij worden gerechten gegeten als cataplana de marisco, een stoofpot van verse vis, wijn, tomaten en veel kruiden.
Eten in een restaurant in Portugal is eigenlijk niet eens zo heel veel duurder dan zelf koken. Een driegangenmaaltijd voor 2 personen in een gemiddeld restaurant kost slechts €30. Bestel je de prato do dia in een typisch Portugees restaurant, dan ben je maar €8 kwijt.
Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt.
De gemiddelde prijs in Porto ligt wat lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Mede hierdoor is Porto een leuke stad als budgetbestemming. Gemiddeld ben je als je gaat eten met twee personen niet meer dan vijftig euro kwijt inclusief een fles wijn. Voor een biertje betaal je ergens tussen de één en de twee euro.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Eén van de bekendste gerechten is Cataplana de Marisco waarvan verse zeevruchten het hoofdingrediënt zijn! Het gerecht is een soort stoofpotje gevuld met wijn, tomaten, kruiden en allerlei soorten vis afhankelijk van wat er recent gevangen is.
Licor Beirão is een zeer beroemd drankje in Portugal, dat in bijna elk Portugees restaurant en café te vinden is. Het wordt gemaakt met een breed scala aan planten, zoals munt, kaneel, kardemom en rozemarijn, wat zorgt voor een complexe en zoete smaak.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
Portugees ontbijt
De Portugezen geven niets om het ontbijt. Het ontbijt is iets wat je snel even tussendoor kan halen op weg naar je werk. Er zijn op straat dan ook heel veel kleine koffietentjes waar je echt heel erg lekkere koffie kan halen met een klein zoet broodje of de inmiddels hier ook bekende Pastel de Nata.
Begroeting
Meestal hoeven mannen alleen elkaars hand te schudden, maar tussen vrouwen, of vrouwen en mannen zijn de sociale regels ingewikkelder, of zelfs tussen mannelijke leden van dezelfde familie. Daarna moet hetzelfde gebeuren als mensen afscheid nemen.
Van noord tot zuid zul je verschillende petiscos aantreffen: aan de kust is het vooral vis en in het binnenland juist meer vlees en kaas. Van schelpen en octopus, tot varkensoren en geitenkaas. Daarnaast staat Portugal bekend om zijn piri piri saus, sardientjespaté, patatas fritas en speciale kazen.
Allereerst; tapas zijn Spaans, niet Portugees. Het woord tapas komt van het Spaanse werkwoord tapar, of het zelfstandig naamwoord tapa, wat bedekken betekent.
In Portugal kun je gewoon met de euro betalen.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Multibanco: Portugal maakt deel uit van de eurozone. U kan geld opnemen bij de talrijke geldautomaten (multibanco), maar vaak geldt er een maximum van € 200 per dag.
Cataplana, een visstoofpot op basis van verse vis en zeevruchten, is dé signature dish van de Portugese Algarve. Ook de typische pan waarin de visschotel bereid wordt, noemt men een cataplana.
Hoewel de meeste etablissementen de gehele week geopend zijn, dus ook in het weekend en op feestdagen, zijn vrijwel alle bedrijven (waaronder restaurants en winkels) gesloten op een aantal specifieke data, zoals Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. De munteenheid van Portugal is de euro.
Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.