De plasbuis van de vrouw is gemiddeld 3-4 centimeter lang.Dit betekent dat een katheter voor de vrouw een stuk korter is dan voor de man. Een katheter voor een man is ongeveer 30-40 centimeter lang en voor een vrouw tussen de 7-20 cm lang.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken. Mannen met een transurethrale katheter kunnen de katheter vastmaken op de penis en een condoom omdoen.
De plasbuis van de man is gemiddeld ongeveer 20 centimeter lang, van de vrouw gemiddeld 4 centimeter. Dit betekent dat een katheter voor de vrouw een stuk korter is dan die voor de man. Een katheter voor een man is ongeveer 40 centimeter lang, voor een vrouw kan deze variëren van 7-20 centimeter.
Voor mannen zijn er twee verschillende soorten uiteinden aan de katheter, namelijk met een Nelaton of Tiemann tip. Met een tip wordt het uiteinde bedoeld. De meest gebruikte is de Nelaton tip: deze heeft een recht uiteinde met een afgeronde tip.
Contra-indicaties
door eerdere blaaskatheterisaties of na een bekkentrauma. Bij een patiënt die slachtoffer werd van een bekkentrauma kan bloedverlies via het plaskanaal duiden op een scheur in de urethra. Het proberen plaatsen van een verblijfskatheter kan de problematiek erger maken.
Als u voor langere tijd een verblijfskatheter heeft, kunnen de volgende complicaties optreden: Verstopping. Door steenaanslag, gruis of een bloedstolseltje kan de katheter verstopt raken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u voldoende drinkt, tenminste 1,5 tot 2 liter per dag.
Omschrijving. Het inbrengen van blaaskatheters is een veel uitgevoerde handeling in de gezondheidszorg. Dit mag alleen door een arts, verpleegkundige of verzorgende gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: het katheteriseren van de blaas bij mannen is namelijk een voorbehouden handeling.
De meest voorkomende reden om een katheter te plaatsen is retentie of incontinentie. Bij retentie kunt u uw blaas niet meer op de normale manier legen. Bij incontinentie is er sprake van ongewild urineverlies.
Strek de penis en haal zonodig de voorhuid naar achteren en knijp een beetje in de eikel om de plasbuis te openen. Breng de katheter voorzichtig in de plasbuis tot de urine begint te stromen. - Voelt u weerstand bij het inbrengen? Adem in en duw de katheter voorzichtig door bij het uitademen.
De meeste gebruikte katheters voor vrouwen zijn compacte katheters. Deze katheters hebben een lengte van 7 à 9 cm en zijn voor de meeste vrouwen voldoende lang om de blaas te kunnen ledigen. Compacte katheter zijn discreet en gemakkelijk te gebruiken door vrouwen.
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Het optreden van een erectie tijdens het katheteriseren kan ontstaan door een relex en is niet vreemd. Als deze reflexmatige erectie weggaat, is het moeilijker hier vlak na weer een erectie te krijgen. Wanneer u een reflexerectie stimuleer kan u deze erectie gebruiken voor het vrijen.
Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
Als het niet lukt de katheter in te brengen, probeer dan eerst te ontspannen. Het is dan vaak de sluitspier die de doorgang belemmert. U kunt bijvoorbeeld een paar keer hoesten of wat lichte druk uitoefenen op de katheter zodat de sluitspier zich ontspant en u de katheter voorbij de sluitspier kunt schuiven.
Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
Breng de katheter rustig in de plasbuis tot in de blaas, als de urine begint te lopen zit de katheter in de blaas. Schuif de katheter nu nog een klein stukje verder. en vervolgens weer naar beneden brengen (tekening 5). Ter hoogte van de overgang van de sluitspier naar de blaas kan de sluitspier wat aangespannen zijn.
Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje. Aan het einde van de katheter is een zak bevestigd, die de urine opvangt.
Inbrengen van de sonde
Houd met één hand je penis omhoog om de kromming van de urinebuis te verminderen. Breng met je andere hand voorzichtig de sonde in de plasbuis tot deze de blaas bereikt en de urine begint te stromen.
Deze onterechte katheters leiden tot een (onnodige) blaasontsteking. Langdurige katheterisatie kan leiden tot bacteriëmie, vorming van blaas- en nierstenen, fistel- of strictuurvorming, incontinentie en zelfs tot blaaskanker. Het niet plaatsen van een katheter bij incontinentie leidt soms tot extra kosten.
Acuut opgenomen 65-plussers die een blaaskatheter krijgen, lopen tweemaal zoveel kans om binnen een jaar te overlijden dan ouderen die geen katheter krijgen. Ook hebben oudere katheterdragers een grotere kans op functieverlies en liggen ze vaak langer in het ziekenhuis.
4. Lengte. Als standaardlengte van de katheter voor mannen adviseert de richtlijn 41-45 centimeter.
Het spoelen van de blaas via een reeds ingebrachte katheter en katheter zelf is een risicovolle handeling volgens de Wet BIG omdat er een open verbinding is met het milieu interieur met een verhoogde kans op een nierbekkeninfectie.
Een katheder is een spreekgestoelte. Een katheter is een sonde.
Vermijd trekken aan de katheter. Dit kan de blaas beschadigen. De verpleegkundige van de polikliniek zal u de verzorging omtrent de katheter uitleggen. Als u de katheter niet zelf kunt verzorgen, kan uw partner, familielid of mantelzorger dit leren.