Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Ook een snelle verandering op de huid, een donkergrijs of donkerblauw 'bobbeltje' in de moedervlek, een nieuwe gepigmenteerde band onder de nagel of iets wat onder de nagel groeit, is een reden om een arts te consulteren.
Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit
Vaak in het gezicht en op het (kale) hoofd. Het ontstaan van een basaalcelcarcinoom is te herkennen aan een glad, glazig bultje met een parelmoerachtige glans. Dit bultje groei heel langzaam en soms zijn daarin bloedvaatjes te zien.
Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet.
Bij de huidziekte van Bowen heeft u meestal een plekje met rode verkleuring, schilfering, een golvende rand en een duidelijke afgrenzing tussen het plekje en de huid eromheen. Het plekje groeit heel langzaam en er vormen zich geleidelijk velletjes en korstjes. Zo'n plekje voelt ruw aan.
De meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld. Maar ook afweerremmende medicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom.
Een melanoom (kwaadaardige moedervlek) is een tumor die uitgaat van de pigmentcellen van de huid. Meestal groeit het snel en ziet het eruit als een makkelijk bloedende, bruinzwarte moedervlek. Soms is deze pijnlijk, jeukt of gaat zweren.
Door de volgende kenmerken kunt u een basaalcelcarcinoom herkennen: Een glad, glazig knobbeltje met een rode kleur, met soms daarin verwijde bloedvaatjes. Meestal heeft het de vorm van een glazige knobbeltje wat langzaam groeit en er kan in het midden zweertje ontstaan met een rand met een parelachtige glans.
Net als andere 'maligne tumoren' (kankergezwellen) worden carcinomen veroorzaakt door ongecontroleerde, lichaamsvijandige celdeling en manifesteren ze zich concreet door infiltratieve groei (doordringen van het gezwel in omliggend weefsel), vorming van bloedvaten in het gezwel, de aanwezigheid van mitosefiguren in een ...
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Dit worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. In medische termen 'zonne-lentigo', pigmentaties veroorzaakt door een combinatie van genetische en blootstelling aan de zon. Ze verschijnen vaak op de rug van de handen en het gezicht, maar nooit op zon-beschermde gebieden zoals de billen.
Soms is er sprake van tijdelijke vlekken, als reactie op bijvoorbeeld een schimmel. Ook kan de oorzaak liggen in een genetische afwijking. De mogelijke oorzaken van witte vlekken op de huid: Auto-immuunziekte, zoals Vitiligo of een Halo moedervlek.
Een goedaardige huidtumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen, welke zowel in het gezicht als op het lichaam voor kan komen. Voorbeelden van goedaardige huidtumoren die de huidtherapeut kan behandelen zijn steelwratjes, ouderdomswratjes, bloedblaasjes en plaatselijke vetophopingen zoals Xanthelasma.
De plaveiselcellen bekleden de buitenkant van de baarmoederhals en de schede, de cilindercellen bekleden de binnenkant van de baarmoederhals. Het gebied tussen deze twee soorten cellen heet de overgangszone. Van deze overgangszone neemt de arts de cellen af met een uitstrijkje.
Oorzaken en symptomen basaalcelcarcinoom
Het begint vaak als een glad, glazig knobbeltje waar soms kleine bloedvaatjes in te zien zijn. Het knobbeltje kan ook bruin van kleur zijn. Na verloop van tijd kan dit knobbeltje open gaan en bloeden waarna zich een zweertje vormt.
De meeste huidaandoeningen zijn te herkennen aan uitslag op de huid in de vorm van rode vlekken, puistjes, schilfers, bulten, of zweertjes. Huidaandoeningen kunnen op een specifieke plek ontstaan, maar de meeste huidaandoeningen komen op meerdere delen of verspreid over het hele lichaam voor.
Het plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de bovenste huidlaag (opperhuid) en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.
Wat is de overleving van plaveiselcelcarcinoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom. Maar als de behandeling vroegtijdig plaatsvindt, zijn de vooruitzichten eveneens erg gunstig.
Een dermatofibroom is een langzaam groeiend, goedaardig bultje op de huid. Dit bultje kan verschillende kleuren hebben. Het komt vaak voor op de onderbenen, maar kan overal op het lichaam ontstaan. Als u een huidplooi rond het dermatofibroom pakt, wordt een deuk zichtbaar (dimple sign).
Actinische keratose is een ruw plekje op uw huid, zoals op uw gezicht. Het komt door schade aan de huid door zonlicht. De huisarts kan een plekje behandelen met stikstof. Behandelen met een speciale crème kan ook, vooral als u meer grotere plekjes heeft.
Benigne lichenoide keratose is een goedaardig klein rood plat wratje op de romp en ledematen. Het komt veel voor bij oudere mensen (boven de 50 jaar) met een blanke huid en wordt beschouwd als een vorm van huidveroudering. Het komt bij mannen en vrouwen even vaak voor.
Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken.