Jaarlijkse kosten aan de mede-eigendom
In een 'gewone' urbanisatie betaalt u zo'n 400 – 900 euro per jaar. Let op: een Spaanse villa kan zich ook in een urbanisatie bevinden. Lees meer over een urbanisatie in Spanje.
Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3 procent en 0,9 procent (met uitschieters tot 1,3 procent) onroerendgoedbelasting (IBI) over de waarde van het onroerend goed, afhankelijk van de gemeente waartoe het onroerend goed behoort.
Ook je gas, water en licht vallen in Spanje waarschijnlijk goedkoper uit dan in Nederland. Voor een tweepersoons- huishouden zijn deze kosten bij elkaar ongeveer 70 euro per maand. Ter vergelijking: In Nederland ben je al snel meer dan 100 euro kwijt (ook voor 1 persoon).
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande worden geschat op ongeveer € 586 per maand (exclusief huur / hypotheeklasten).
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Je mag als Nederlander zo lang in Spanje wonen als je wilt. Ga je emigreren naar Spanje en woon je er meer dan 6 maanden per jaar, dan moet je 'residencia' aanvragen. Dit betekent dat je je aanmeldt als inwoner van Spanje. Residencia vraag je aan bij de Policia Nacional.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
Dit betekent dat de Spaanse fiscus geen belastingen mag heffen op je pensioen.
De onroerendezaakbelasting (IBI) is een belasting die is opgenomen in het lokale Spaanse belastingstelsel. Het beheer ervan wordt verdeeld onder de administratie van de overheid en van de gemeentes. Elke gemeente int de belastingen over de eigendommen die in haar gemeente liggen.
MADRID – De Spaanse makelaar DonPiso heeft een analyse gemaakt wat betreft de gemiddelde prijzen van vakantiewoningen langs de Middellandse Zee. Daaruit is gebleken dat een woning in de regio Murcia het goedkoopste is en de Costa del Sol het duurste om te kopen.
Nederlanders nader bekeken
Als we kijken naar de 17 verschillende autonome regio's in Spanje valt op dat de meeste ingeschreven Nederlanders te vinden zijn in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de Madrid regio (Comunidad de Madrid).
Als u uw tweede verblijf uitsluitend zelf gebruikt, betaalt u 24,75 procent op een fictief inkomen van 2 procent van de kadastrale waarde van de vakantiewoning. Werd de kadastrale waarde bepaald sinds 1994? Dan geldt een tarief van 1,1 procent.
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Dit klinkt waarschijnlijk veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn gaan wonen wel bekend in de oren en feit is dat praktisch alle woningen in Spanje voorzien zijn van “persianas”, “porticones” of “contraventanas” die deels als functie hebben om voor meer intimiteit te zorgen en deels dienen voor de veiligheid ...
Het is goed om te bedenken dat de kosten van levensonderhoud in Spanje een stuk lager zijn dan in Nederland en Belgie. De prijs van de wekelijkse boodschappen, maaltijd in een restaurant voor twee of een dagje uit is in onder de zon een stuk goedkoper dan thuis!
Dit is geen vrije keuze maar een verplichting. Sinds 1 januari 2019 is dat bedrag minimaal maandelijks 283,30 euro en maximaal maandelijks 1.220 euro (afhankelijk van de hoogte van het zogenaamde fictieve loon ofwel base de cotización).
De prijs van de verzekering is meestal een percentage van de waarde van het gebouw. Voor een huis van 300.000 euro kan de verzekering ongeveer 2.500 euro bedragen, waarbij het tien jaar lang elk bestaand probleem van structurele oorsprong of grondinstabiliteit dekt.
Je bent in Spanje wettelijk verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering: de Seguridad Social. Op deze manier ben je automatisch verzekerd in Spanje. Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje.