voor het overgrote deel. 1) Bijkans 2) Bijna 3) Bijwoord 4) Bijwoord van graad 5) Compleet 6) Feitelijk 7) Genoegzaam 8) Haast 9) Inschijn 10) Min of meer 11) Nauwelijks 12) Omstreeks 13) Ongevee...
bijna, feitelijk, haast, hoegenaamd, nagenoeg, vrijwel, zo goed als, zowat, zogezegd. vrijwel (bw) : bijna, haast, nagenoeg, omzeggens, praktisch, welhaast, zo goed als, zowat.
Bijwoord. Hij had bijna genoeg geld om die auto te kopen.
nog net niet helemaal
Voorbeeld: `Hij is vrijwel zeker van de eindzege. ` 1) Als het ware 2) Bekant 3) Bijkans 4) Bijna 5) Bijwoord 6) Bijwoord van graad 7) Draaglijk 8) Feitelijk 9) Haast 10) Inschijn 11) Nagenoeg 12) Nauwelijks 13) Praktisch ...
Voorzien, zonder voorzetsel, is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'verwachten, voorspellen, van tevoren zien'. Niemand had voorzien dat Le Pen de tweede ronde zou halen. Op grond van deze gegevens voorziet de regering een aanzienlijk begrotingstekort.
verschaffen (ww) : bezorgen, bieden, brengen, fourneren, geven, gunnen, leveren, opleveren, schaffen, toekennen, verlenen, verstrekken, voorzien. anticiperen (ww) : verwachten, voorkomen, vooruitkijken, vooruitlopen, vooruitlopen op, vooruitzien, voorzien, vóór zijn.
Werkwoord "voorzien" - Nederlandse werkwoorden - bab.la werkwoordenvervoeger.
De vos is een omstreden dier, enerzijds mooi en aaibaar, maar vaak ook afgeschilderd als sluw of schurk.
Opstandigheid hoort bij de emotie boosheid. Het is een uiting van innerlijke strijd. In ieder geval blijkt dat jij het anders hebt gewild of gewenst. Je komt in verzet, jouw lijf en geest protesteren.
De omvang geeft de grootte of de omtrek van iets weer.
Onderschikkende voegwoorden zijn bijvoorbeeld: dat, voordat, nadat, tot, terwijl, als, toen, omdat, doordat en zodat.
Bijwoorden van tijd: gisteren, vandaag, nu, later, binnenkort.
Gangbaarheid. Het woord nadat staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming").
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord. Evenwoord is dus een synoniem van het woord synoniem!
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
ODD en CD vallen onder de zogenaamde agressieve gedragsstoornissen. Kinderen met ODD (opstandig gedrag) zijn met regelmaat ongehoorzaam, driftig, zoeken ruzie en zijn snel gefrustreerd. Kinderen met CD (normoverschrijdend gedrag), pesten, bedreigen en intimideren en hebben een gebrek aan respect voor anderen.
Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder. In het Nederlands vertaald betekent dit Oppositioneel Opstandig gedrag of Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. Kinderen hebben soms een periode waarin ze opstandig zijn, soms ook agressief, maar dat is normaal.
Andere woorden voor opstandig zijn oproerig, rebels, recalcitrant, revolutionair en stijfhoofdig.
Vluchtige organische stoffen (VOS) komen vrij bij verdamping van aardolieproducten en andere organische stoffen en bij onvolledige verbranding. Voorbeelden zijn benzine, verf, inkten, lijmen, oplos- en schoonmaakmiddelen (reinigingsmiddelen), boenwas, cosmetica en nagellakremover.
Dat is een snelheid waar veel wielrenners jaloers op zijn! Ken je het gezegde “Zo sluw als een vos”? Dat betekent dat je slim en achterbaks bent. Vossen kunnen goed zwemmen.
Vlaams of Belgisch-Nederlands is een Nederlands dialect dat in Vlaanderen wordt gesproken. Het Vlaams wordt dus in het noorden van België gesproken. In Vlaanderen ziet men het Vlaams als eigen taal, hoewel het wetenschappelijk gezien onder het Nederlands valt.
Verleden tijd sterke werkwoorden
Bij deze werkwoorden – ook wel onregelmatige werkwoorden genoemd – verandert de klinker als je het woord in de verleden tijd zet. Bovendien eindigt het voltooid deelwoord van een sterk werkwoord vaak op -en.
Bij sterke werkwoorden verandert de klinker in de verleden tijd en eindigt het voltooid deelwoord op -en: lezen - las - gelezen. lopen - liep - gelopen. helpen - hielp - geholpen.