De oesters (Franse) oftewel de Fine de Claire-oester als de Gillardeau-oester worden gekweekt in de Franse Charentes Maritimes, rond de stad Marennes. De Fines de Claires worden na de kweek geraffineerd en verhuizen daarvoor naar zogenaamde 'Claires'.
Zowel de noord- als de zuidkust van Bretagne lenen zich bijzonder goed voor de oesterteelt, met oesters die bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit. De fines of de creuses, de speciale of de platte, ze hebben allemaal die kenmerkende en krachtige zilte smaak.
De Zweedse oesters worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook gillend duur. Maar volgens de kenners zijn het wel de allerlekkerste oesters die je in Europa kan vinden. Doordat ze groot zijn geworden in het wild, met stromingen, hebben ze een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
Aan de Atlantische kustlijn blijft Marennes-Oléron ongetwijfeld dé referentie, met enkele grote namen als Gillardeau natuurlijk, maar ook Geay.” Marennes-Oléron, een van de pareltjes van de Charentes, ligt enkele kilometers ten noorden van de monding van de Gironde.
In Nederland worden oesters gekweekt in twee gebieden in Zeeland: in de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. De temperatuur, zuiverheid en zoutgehalte van het water, de bodem en beschutte ligging maken deze gebieden tot de ideale plaats voor het kweken van oesters. In de zomer planten de oesters zich voort.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Een nagenoeg perfecte parel krijgt het predicaat AAA en is het meeste waard. De waarde kan in exceptionele gevallen oplopen tot zo'n 30.000 euro. Een kleine parel met veel imperfecties kan echter ook een waarde hebben van niet meer dan 10 euro.
Met 35.000 ton oesters per jaar produceren ze hier momenteel de meeste oesters van Europa. U vindt ze van de Mont Saint-Michel tot Saint-Germain-sur-Ay (westkust), in Saint-Vaast-la-Hougue, Isigny-Grandcamp en Asnelles-Meuvaines aan de kust van de Calvados.
Het liefst drinken we bij oesters een elegante wijn die de smaak van de oesters niet overheerst zoals een Ayala Brut Majeur Champagne of Sauvignon Blanc wijnen. Een droge witte Bordeaux, wordt vaak ingezet als er oesters in een gerecht verwerkt zijn.
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Sinds 1880 kweken we de koningin onder de oesters: de Zeeuwse platte oester. Deze oester heeft een kenmerkende platte bovenschelp en is een zeldzame delicatesse. De Zeeuwse platte oester groeit alleen op de beste en meest voedselrijke plaatsen in de Oosterschelde.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
De boter kleurt bruin, tijdens het smelten en dat zorgt van die heerlijk hazelnootachtige smaak. Het maken ervan is heel eenvoudig, maar volg dan wel zorgvuldig de stappen uit dit recept. Schep daarna een lepel hazelnootboter op je rauwe oester en je weet niet wat je proeft.
Een scala van factoren bepaalt de smaak van beide oestersoorten: het water, de bodemsoort, het soort plankton en algen, de stromingen… In de zomermaanden planten Zeeuwse oesters zich voort. Jean: ‛Melken noemen we dat - oesters die melken, zijn niet lekker om te eten trouwens.
Is Normandië een dure stad? De prijzen van basisproducten in Frankrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.02 keer minder betalen om te winkelen in Frankrijk dan in Nederland.
De holle oesters worden naargelang van hun grootte ingedeeld in zes categorieën, waarbij nul de grootste is en zes de kleinste. Die kleinste soort weegt maar 30 tot 45 gram en wordt niet verkocht en ook de vijf is niet courant.
Normandië is wereldwijd bekend om de landingsstranden uit de oorlog en het iconische Mont Saint-Michel. De regio kent echter ook vele historische stadjes, adembenemende krijtrotsen en schilderachtige landschappen. We nemen je mee langs de mooiste bezienswaardigheden voor je Normandië vakantie!
1. La Peregrina (laatst verkocht in 2011 voor 11,8 miljoen dollar) Deze bijzondere grote natuurlijke parel wordt ook wel "de zwerver" of "de pelgrim" genoemd vanwege zijn 500 jarige geschiedenis. Deze parel is gevonden in de Golf van Panama door een Afrikaanse slaaf.
China oogst zoetwaterparels al sinds de 13e eeuw, en is nu uitgegroeid tot de onbetwiste wereldleider in zoetwater parel productie. De eerste melding van zoetwaterparels in China was rond 2206 v.
De pareloester komt niet in Nederland voor omdat het water hier te koud is. Vanaf de 20e eeuw worden pareloesters gekweekt. Hierbij worden stukjes schelp geïnjecteerd in de oesters. Door deze parelbedrijven is de parel minder zeldzaam geworden.