Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen.
Snoeien van siergrassen
Bovendien bieden het afgestorven blad en de stengels een natuurlijke bescherming tegen vorst en vocht en hebben ze nog extra voedingsopslag, waardoor de planten zich uitstekend kunnen handhaven in ons klimaat.
De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten.
De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Wanneer siergrassen snoeien? Alle siergrassen die in de winter boven de grond afsterven, snoei je eind februari of begin maart diep terug. Wacht daar niet te lang mee, anders beschadig je misschien de jonge, groene scheuten die tussen de dorre stengels opkomen. Knip siergrassen liever niet af vóór de winter.
Siergrassen gedijen over het algemeen op vele bodemsoorten en hebben daarom niet veel bemesting nodig. Een beetje gedroogde koemest bij het aanplanten van jonge siergrassen is echter niet verkeerd. Hierdoor krijgt de jonge plant een goede start.
Wanneer Pennisetum bemesten? Het bemesten van Pennisetum moet twee keer per jaar gebeuren. Nadat je de Pennisetum in maart/april hebt teruggesnoeid, kun je de plant tegelijkertijd bemesten met een organische meststof.
Hoe vaak moet je siergrassen water geven? Siergrassen die in de tuin zijn aangeplant, hebben meestal weinig extra water nodig. We raden aan om het gras alleen tijdens lange droge periodes in de zomer goed water te geven.
Knip na de vorst (februari/maart) de grassen tot 10 cm boven de grond af. De plant zal weer uitlopen en zo rond half april verschijnen de eerste jonge, frisgroene bladeren. Rond de tweede of derde week van mei staat de plant alweer in vol ornaat, om vervolgens vanaf eind juli, begin augustus weer te bloeien.
Siergrassen van het koude seizoen, zoals Carex 'Deschampsia' of Carex Buchananii, beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien en blijven half of geheel wintergroen. Andere soorten siergrassen beginnen pas te groeien als de temperatuur wat is opgelopen en blijven ook mooi als het wat warmer en droger is.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Wanneer siergras snoeien? Zodra de temperatuur weer oploopt, is het eind februari, begin maart tijd om je uitgebloeide siergras te snoeien. Er zijn vele soorten siergras, dus verzeker je voordat je begint van de soort die je hebt én dat je op de juiste manier gaat snoeien.
Bemesting. Van zodra jouw siergrassen hun draai gevonden hebben in de tuin, vergeet dan niet om ze af en toe te verwennen met een aangepaste voeding. DCM Meststof Siergrassen & Bamboe heeft een zachte, lange werking en een specifieke samenstelling met veel kalium, die zorgt voor stevige stengels en bladeren.
Hoe pampasgras snoeien
Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jong scheutjes verschijnen, kunt u de oude stengels vlak boven de grond afknippen. Dit gaat makkelijk met een scherpe heggenschaar. Zo komt er weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels.
De plantdiepte is afhankelijk van de pothoogte. Grassen mogen zeker niet te diep worden geplant. Na het planten moet de bodem doordringend worden gegoten. Belangrijk is het altijd om de plant heen te gieten en niet direct tussen het gras.
Siergrassen kunnen het hele jaar door geplant worden. Het voorjaar is echter een goede periode omdat de bodem dan voldoende opgewarmd is, wat de inworteling ten goede komt. Als je in het voorjaar plant, kan je ook reeds in de nazomer van de eerste bloei genieten.
Wie deze siergrassen te vroeg afknipt, loopt het risico dat ze kapotvriezen, want de bloeiwijzen, bladeren en halmen beschermen ze tegen ijzige vorst. Bovendien kunnen de wortels van te vroeg afgeknipte grassen gaan rotten.
Een siergras is niet alleen mooi in jouw tuin, maar heeft nog meer voordelen. Zo kan siergras goed tegen de volle zon en droogte. Hierdoor is deze plantensoort erg geschikt voor hete zomers. Heb je veel schaduw in jouw tuin?
Siergrassen zijn een soort vaste planten die tientallen jaren meegaan. Er zijn grassen voor droge, zonnige plekken en voor vochtige schaduwplaatsen, polvormers en bodembedekkers.
Siergrassen splitsen of verplanten
Na het terugknippen is het mogelijk een pol siergras te splitsen. Neem een pol die ongeveer drie jaar oud is. Hak de plant met een scherpe spade in twee of drie stukken. Maak de stukken niet te klein.