Mensen die bevriezen, voelen zich soms gevangen in hun eigen lichaam en richten zich vaak naar het gevaar. Daarnaast ervaren zij ook vaak een erg lage of net heel erg hoge hartslag, terwijl ze moeite hebben met goed doorademen of zelfs hun adem inhouden.
Ook ademhalingsoefeningen kunnen enorm helpen bij het voorkomen van een vecht- en vluchtreactie maar bieden ook hulp bij het verminderen van een reactie wanneer het lichaam deze ervaart.
Tijdens een freeze-reactie bevriest je lichaam. Je bent dan niet meer in staat om iets te doen of te zeggen. Je voelt je als het ware verlamd. Je lichaam schiet automatisch in deze overlevingsstand om jou te beschermen.
De freeze-reactie kan op elk moment ontstaan. Wanneer de spanningshormonen niet afgebroken worden door actie, kunnen de symptomen blijven aanhouden. Een langdurig verlaagde en oppervlakkige ademhaling kan vervelende gevolgen hebben. Gelukkig kan oefentherapie helpen bij het verlichten van deze symptomen.
Iemand in de freeze-toestand heeft tijd nodig om bij te komen. Dit doe je door rust te nemen, maar het kan ook juist goed zijn om even te bewegen. Het is belangrijk dat je de persoon niet verder pusht, maar ruimte geeft (afstand nemen). “Dat gaat allemaal goedkomen.
Vluchtgedrag is een reactie van weglopen, weg vluchten, er vandoor gaan, ontkomen, ontsnappen, en veelal een onbewuste reactie vanuit het gevoel, vanuit de emotie angst, uit 'het op voorhand gevaar zien', waarbij iets van binnen niet goed voelt, maar waar je je vinger niet goed op kan leggen en er een ongemakkelijk, ...
Vluchten komt voor wanneer er moeilijkheden zijn die stress opleveren. Vooral ook moeilijkheden waar je zelf geen invloed op hebt, onopgeloste vragen, gezeur, conflicten, trammelant, zorgen, financiële problemen, narigheid. Ook bij veranderingen is vluchtgedrag mogelijk.
De 'Polyvagal theory', in het Nederlands: 'Polyvagaal theorie' beschrijft hoe dat werkt. De Polyvagaal theorie gaat ervan uit dat er evolutionair drie delen van het autonome zenuwstelsel zijn, die de respons op acute stress regelen. Het oudste systeem heeft als overlevingsstrategie om te doen alsof je dood bent.
Oorzaken vermijdingsgedrag
Wanneer iets oncomfortabel aanvoelt, ga je dat liever uit de weg. Meestal ervaar je een angstig gevoel, waardoor je er liever niet komt. Wanneer je op een bepaald moment in je leven vervelende dingen hebt meegemaakt wil je dit een volgende keer vermijden.
Denk aan huiselijk geweld, loverboys, eergerelateerd geweld, gedwongen prostitutie, een ernstige bedreiging, jeugdprostitutie of vrouwenhandel. Voel jij je onveilig of bedreigd? Dan kun je bij Sterk Huis terecht.
De ervaring van 'bevriezen' of 'verdoven' wordt wel beschreven als een zich fysiek, mentaal en emotioneel verlamd voelen door een bepaalde consternatie. De bevriezing zorgt dat je niet de enormiteit hoeft te voelen van wat er met je gebeurt. In die zin ligt het dus dicht bij dissociatie.
Het dorsale vagale systeem (de ongemyeliniseerde vagus), is het oudste systeem. Dit mechanisme bestond al in de meest primitieve levensvormen. Het is de zenuw die zorgt dat het organisme bij gevaar inkrimpt en samentrekt en de lichaamsfuncties vertraagt.
Als belangrijkste parasympatische zenuw van het zenuwstelsel is de nervus vagus vooral gebaat bij ontspanning. Goede manieren om de nervus vagus te stimuleren zijn dan ook yoga, meditatie, rustig dansen, ademhalingsoefeningen, zwemmen, een massage of wandelen in de natuur.
Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet. Je kent een vorm van uitstelgedrag. Je bent conflictvermijdend. Je bent bang voor kritiek of je bent bang voor afwijzing.
het vluchtgedrag
zelfst. naamw. Bron: WikiWoordenboek. Klachten en verschijnselen bij vluchtgedrag: Overdreven angst afgewezen of vernederd te worden, die leidt tot het vermijden van nauwe banden met andere mensen.
Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Een rebound-relatie is dus een 'relatie' die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Je 'gebruikt' iemand anders dus om je eigen recentelijke relatie te verwerken.
Onder claimend gedrag verstaan we doorgaans dat iemand aanhoudend om aandacht vraagt, niet in staat is de aandacht te delen met anderen of niet kan wachten tot hij aandacht krijgt.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Om je lichaam voor te bereiden op actie zal er een grote hoeveelheid adrenaline en cortisol (stresshormonen) vrijkomen. Hierdoor wordt je lichaam volledig op scherp gezet om een keuze te maken uit twee opties: vechten of vluchten, de acute stressreactie. Deze keuze wordt binnen een fractie van een seconde gemaakt.
Wanneer iemand in een zeer bedreigende situatie terecht komt, kan het lichaam reageren met een automatische reactie. Doel is om de situatie te overleven. Bekendste voorbeelden van overlevingsreacties zijn vechten, vluchten en bevriezen of verstijven.
De polyvagaal theorie biedt fysiotherapeuten een model om de relatie tussen stress en klachten te begrijpen. Hoewel meerde systemen betrokken zijn bij het polyvagale systeem, zullen we in dit artikel een accent leggen op het bespreken van het vecht-vlucht systeem, het sympathische-adrenale systeem.
De nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus, onder elk sleutelbeen. Ze geven allebei vooral informatie door in de richting van het lichaam naar de hersenen.