Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen zo ook de kosten dus snel op.
De kosten voor personeelswerving bedragen gemiddeld ruim 4.494 euro per met succes vervulde vacature, aldus de Intelligence Group. Maar een gemiddelde zegt niet zo veel. Het is verstandig rekening te houden met 2 tot 3 keer het maandsalaris dat hoort bij de functie.
Wat kost personeel? Loonkosten, maar ook het vinden en in dienst nemen van het juiste personeel kost veel geld. De gemiddelde kosten voor werving en selectie die een bedrijf maakt, wat geregeld nieuwe werknemers aanneemt, bedragen al gauw zo'n € 6000 per jaar.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca. 10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
Je kan een hoog of laag personeelsverloop hebben. We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
Het verloop kan worden berekend door het aantal uitgestroomde medewerkers te delen door het totale personeelsbestand. Dit wordt vaak uitgedrukt in de vorm van een uitstroompercentage. Het totale personeelsbestand wordt berekend inclusief de vertrokken medewerkers.
De betekenis van onboarding
“Het instroomproces waarbij nieuwe medewerkers kennismaken met je organisatie. Ze leren hun collega's kennen en krijgen een goed beeld van hun rol binnen het team.” Het doel van het onboarding-proces is dat nieuwe medewerkers zich onderdeel gaan voelen van de organisatie.
Wanneer je je nieuwe medewerkers verwelkomt met een onboarding programma, dan zijn ze sneller productief, meer betrokken en voelen ze zich sneller thuis. Daarnaast blijven ze langer bij je bedrijf werken en hebben ze minder last van stress. Allemaal goede redenen om met onboarding aan de slag te gaan.
kosten werving en selectie berekenen
Als je voor jezelf een inschatting wil maken van de kosten voor het werven van een nieuwe medewerker: ga ervanuit dat de kosten gemiddeld rond de 25% liggen van het fulltime, bruto jaarsalaris van de functie die je zoekt. Dit percentage verschilt per functie.
Gemiddeld betalen werkgevers in Nederland € 34,72 per uur aan arbeidskosten voor één medewerker. Deze kosten kunnen per bedrijfstak echter erg van elkaar verschillen, dit blijkt ook uit het onderzoek van CBS. Zo kent de financiële dienstverlening als bedrijfstak de hoogste arbeidskosten.
Bij indirecte loonkosten kunt u denken aan: Reiskosten. Onkostenvergoedingen. Doorbetaling loon bij ziekte (reservering)
De kosten van personeel kun je eenvoudig berekenen. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris nog zo'n 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten. Hoe hoog de kosten van personeel precies uitvallen, hangt af van je cao en de individuele afspraken die je met werknemers maakt.
Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.
De jaaromzet gedeeld door het aantal fte's (1,0 fte = één voltijdsbaan) = de omzet per medewerker. De jaarlijkse brutowinst gedeeld door het aantal fte's = de brutowinst per medewerker.
2. Onboarding duurt meestal langer dan twee weken. Meestal duurt onboarding langer dan twee weken. Verhoeven: “Vaak wordt gesproken over een onboarding-periode van negentig dagen, maar in werkelijkheid verschilt de duur per functie en organisatie.
Een onboarding proces start op het moment dat de organisatie 'ja' zegt tegen een sollicitant en stopt wanneer de nieuwe medewerker volledig ingewerkt is. Dit kan soms tot wel 8 maanden duren.
Bij een inwerkprogramma focus je je bij de start op de basis zaken (compliance). En vervolgens op de werkinhoud van je nieuwe rol/functie (clarification). Terwijl je bij een onboarding programma je je eerst richt op de verbinding (connection) en het thuis voelen bij de nieuwe organisatie.
Neem de tijd
Je kunt niet verwachten dat een werknemer tijdens het inwerken meteen volledig meedraait of productief is voor de organisatie. Het duurt gemiddeld een half jaar voordat een medewerker volledig productief is. Dus neem de tijd.
Hoe lang duurt een inwerkperiode? De inwerkperiode voor een nieuwe baan begint meestal zo'n twee weken voordat de nieuwe medewerker begint en vervolgens duurt het over het algemeen zes maanden voordat iemand volledig ingewerkt is.
Bedankt voor de fijne samenwerking! We gaan je hier missen./Jouw enthousiasme en inzet ga ik hier zeker missen. Bedankt en wie weet komen we elkaar nog eens tegen! Ze mogen bij [naam nieuw bedrijf] blij zijn met iemand als jij.
Verloop is ook functioneel als slecht presterende medewerkers het bedrijf verlaten. Anders is het als verhoudingsgewijs grote aantallen sleutelfunctionarissen of goed presterende medewerkers het bedrijf verlaten. In dat geval is er sprake van disfunctioneel verloop.
Bij vrijwillig verloop ligt het initiatief daarbij bij de werknemer: hij/zij beslist zelf om de organisatie te verlaten. Onvrijwillig verloop gaat om verloop waarbij de werknemer niet zelf beslist om de organisatie te verlaten, denk maar aan ontslag, einde contract of pensioen van de werknemer.
Hoe bereken je personeelsverloop? Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100.