Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Ongelijke ondergrond
Zeker bij een pvc-vloer is het heel belangrijk dat de ondergrond egaal is. Voor het leggen van laminaat en parket moet je de vloer meestal ook eerst egaliseren, omdat een goede ondervloer de juiste bescherming en ondersteuning biedt.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
Bij een scheeflopende vloer – met een niveauverschil van 0,5 cm of meer – moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels of egalisatiemortel. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer, kan het belangrijk zijn een vochtbestendige ondervloer te plaatsen.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Een ondervloer van vilt of Xps platen werken dusdanig stabiliserend dat deze op een houten planken ondergrond gelegd kunnen worden. Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
Kan ik zelf een vloer egaliseren voor PVC? Je kunt vaak zelf de ondervloer egaliseren voordat je PVC gaat leggen. Zo bespaar je kosten en krijgt je nieuwe vloer een goede basis. Met speciale egalisatieproducten uit onze webshop egaliseer je makkelijk zelf de ondergrond op een professionele manier.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
Het is zeker mogelijk om een houten vloer te egaliseren zonder deze te verwijderen. Egaline aan laten brengen op een oudere houten vloer is geen probleem, als deze er nog goed in ligt en eerst stof- en vetvrij is gemaakt. Dan hechten de lagen het best.
Ja, alle type houten vloeren kunnen worden geëgaliseerd. Dus ook een wat oudere houten vloer kunt u gerust laten egaliseren.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Dit speciale folie onder een laminaatvloer heeft als voornaamste functie om de grond- of basisvloer te beschermen. Een folie wordt ook weleens een ondervloer genoemd en is eigenlijk niet meer dan een soort mat die je tussen de basisvloer en het laminaat legt.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
U kunt ongeveer 12 uur aanhouden per 1 mm. Als er op sommige plekken een dikke laag ligt, dan is de wachttijd natuurlijk lang.