Zoals erwin al goed verwoorde kan je de jaarringen tellen in de schubben. wat je ook vaak bij oudere vissen ziet, is dat het gewicht door de jaren afneemt. als je de vis vasthoudt en je buigt heel licht de staart richting kop ( uiteraard heel subtiel doen) dan zie je bij oudere vissen vaak plooien.
De oudst bekende koi is Hanako: een roodkleurige koikarper die leefde in een vijver in Japan. Wetenschappers telden de ringen op haar schubben en bestudeerden twee, voorzichtig met een pincet verwijderde, schubben onder een microscoop. Hanako bleek op dat moment 215 jaar oud te zijn, ze was dus geboren in 1751.
De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten. Maar wanneer is dat dan precies? Het meeste succes tijdens het karpervissen zal je hebben in de maanden mei, tot en met oktober!
Denk hierbij aan tijgernoten, mais, kikkererwten en hennep. Karpers zijn er dol op en het kan op veel wateren dressuur doorbrekend werken.
Karpers in het wild eten voornamelijk voedsel dat op dat moment gemakkelijk verkrijgbaar is. Je kunt dan denken aan muggenlarven, watervlooien en kreeftachtigen.Daarnaast eten ze ook jongbroed en plantaardig voedsel zoals waterpest en draadalgen.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
Een karper kan net als wij zelfs alle kleuren van de regenboog zien. En sterker nog: een karper kan naast alle kleuren ook nog een UV-licht waarnemen. Dat kunnen wij niet! Dia 19: Het heeft dus zeker zin om met fluor-boilies als haakaas te gebruiken, die zien ze prima.
Een schubkarper is genetisch gezien de sterkste karper soort. Dit komt omdat een schubkarper minder ver is doorgekweekt en wat daardoor de beter genen heeft in vergelijk met de zwakker beschubte rassen.
Een oude, zwakke vis zou ik geen 10 minuten op het droge durven houden hoor, niet dat ik dat met een normale vis wel doe hoor, maar een gezonde karper kan een half uur op het droge best overleven.
Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
De karpers groeien hier geleidelijk en op een gezond tempo. De knalresultaten tot ruim 10 pond groei per jaar komen echter uitsluitend van afgesloten heldere (zand)plassen.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Ook de vorm van de boilie aanpassen wil vaak wel helpen , want wat zou u doen als u een karper was? Elke keer als je iets ronds eet krijg je een haak in je bek…. een karper is slim en zal dit dus zeer snel herkennen . Varieer op een betaalwater in grote en vorm van het aas.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
De voortplanting vindt plaats vanaf juni op ondiepe bij voorkeur vegetatierijke plaatsen. De voortplanting is in ons land lang niet ieder jaar succesvol omdat de watertemperaturen in het voorjaar en de zomer vaak te laag zijn.
Per dag heeft een karper maar ongeveer 1 a 2 procent van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig. Dus helemaal niet zoveel als de meeste vissers denken want dan poept de vis het gewoon onverteerd uit.
Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betek ent meestal actieve – en dus azende – vis. Er zijn meerdere theorieën waarom karpers springen, maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.
Karpers en koi kunnen goed horen, daar de meesten vissen een frequentie kunnen horen boven de 1,000 hertz, kunnen koi tot 3 keer hogere tonen waarnemen tot boven de 3,000 hertz.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen.