Neem een dikke jas, sneeuwbroek en thermokleding mee, dan heb je het zeker warm. Houd wel in de gaten dat de gevoelstemperatuur een stuk kouder kan zijn dan de werkelijke temperatuur. Ga je naar de kustregio, neem dan wind- en waterdichte kleding mee, omdat het daar iets vaker regent.
Breng altijd water- en winddichte bovenkleding mee die je helpen om je aan het wisselvallige weer aan te passen. Het is een goed idee om een wollen onderlaag te dragen die je zelfs bij nat weer warm zal houden. Laat je spijkerbroek en sportschoenen zeker thuis, die zijn niet geschikt om de Noorse bergen te trotseren.
slechte kleding wel' is een veelgehoord gezegde in Noorwegen. Het algemene advies voor kleding die je draagt als je veel buiten bent is om kleding in lagen te dragen. De onderste laag, die op de huid, is idealiter van wol. Dit materiaal zorgt voor warmte en bovendien voert het vocht af.
In Noorwegen is alles zo'n 30% duurder dan in Nederland. Dit geldt niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor accommodaties en vervoer. Een vakantie of roadtrip in Noorwegen hoeft echter niet heel duur te zijn.
We raden je aan naast een thermoshirt ook altijd een thermobroek te dragen om je benen warm te houden bij koud weer. Vaak kun je een thermoshirt en –broek samen kopen. Over de thermolegging draag je bijvoorbeeld en skibroek welke waterafstotend en isolerend zijn.
Bij je reis naar Lapland zijn, net als de thermo-overall, wanten inclusief. Het is toch altijd handig om eigen handschoenen. Neem goed en stevig schoeisel mee, zoals waterdichte sneeuwlaarzen, berg- of wandelschoenen, uiteraard gevoerd en met een goed zoolprofiel. Speciale sneeuwlaarzen zijn ter plaatse voorhanden.
Of je nu in ons koude kikkerlandje op de fiets zit of op wintersport bent: een gezichtsolie beschermt je gezicht tegen de koud en gaat dus bevriezing van de huid tegen. Daarnaast beschermt, ondersteunt, voedt en hydrateert een gezichtsolie de huid.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
Zo kun je goedkoop eten in Noorwegen
Denk aan dingen als pasta en rijst, tomaten in blik, bouillonblokjes, olie, couscous, aardappels, soep, peper en zout, kaas. Noem het maar op! Qua groenten en fruit neem ik verse dingen mee die langer houdbaar zijn. En die tegen een stootje kunnen.
Inderdaad is Noorwegen duurder dan Nederland. Hoewel het verschil met de komst van de Euro destijds een stuk kleiner is geworden, betaal je nog altijd meer dan thuis voor levensmiddelen, accommodatie en bezienswaardigheden. Alleen de benzineprijs is in Nederland bijna net zo hoog als in Noorwegen.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Noorwegen is een duur land: reken voor een kopje koffie minstens 4 euro, voor een biertje rond de 7,50 euro en een gemiddeld driegangendiner komt uit rond de 50 euro.
Wanneer je in de winter in Noorwegen bent, is het aan te raden schoenen te dragen die veel grip hebben en waterdicht zijn. Denk aan hoge Lowa's of aan winterschoen/snowboots van kwalitatieve merken als Meindl, Jack Wolfskin of Sorel.
Het zomerweer is vaak vrij stabiel met een gemiddelde temperatuur tussen de 25˚C en 30˚C.
Langs de kust van Fjord-Noorwegen worden in de vroege lente vaak de hoogste temperaturen gemeten, maar in mei vind je normaal gesproken het warmste weer in het zuiden van Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen.
Die laatste zullen niet zo snel door een geldautomaat uitgespuwd worden. muntgeld is er als 50 øre, 1 kroon, 5 kronen, 10 kronen en 20 kronen. Het muntje van 50 øre zul je niet zo snel in handen krijgen. De euro is geen wettig betaalmiddel in Noorwegen.
Fooien. Fooien geven wordt enorm gewaardeerd in Noorwegen en Zweden. Hoeveel fooi geef je dan? De norm is ongeveer 5%.
Het nationale brood van Noorwegen is van oudsher flatbrød, ongegist en dus plat brood. Het is eigenlijk niet meer dan een flinterdunne, zeer breekbare cracker. Flatbrød of roggebrood maakten tot de tweede wereldoorlog deel uit van elke maaltijd.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Als u contant geld met een tegenwaarde van meer dan 25.000 NOK wilt in of uitvoeren, dient u dit aan te geven bij de Noorse douane.
Vanwege de eisen die er gesteld worden kunnen er geen Nederlandse consumptie aardappelen geëxporteerd worden naar Noorwegen. Voor consumptieaardappelen die afkomstig zijn uit EU-landen die vrij zijn van Ralstonia solanacearum (bruinrot) mag in NL een FC model 1 verstrekt worden: met correcte origine vermelding.
Zorg voor kwalitatief thermisch ondergoed voor boven- en onderlichaam als basislaag en een fleece of wollen trui als tweede laag. Katoen en jeans raden wij af. Warme, waterdichte bovenkledij is natuurlijk ook erg belangrijk tijdens jouw verblijf in Lapland.
Werk met laagjes kleding als je naar Lapland gaat
Wij dragen elke dag drie lagen kleding en doen een laag uit als het warm wordt. Bij sommige activiteiten krijg je een vierde laag van de organisatie in de vorm van een overall, die hoef je zelf dus niet mee te nemen.
Het allerbelangrijkste dat je mee moet nemen naar Lapland is warme, comfortabele kleding. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet, als je het maar niet koud krijgt. In de winter draagt iedereen er gewoon wintersportkleding, ook in de supermarkt en in de restaurants. Normale kleding heb je er vrijwel niet nodig!