Hemoglobine zonder zuurstof is blauw. Als de ademhaling onefficiënt is en als er onvoldoende zuurstof naar de longen kan getransporteerd worden om een verbinding aan te gaan met hemoglobine, dan kunnen de lippen en de tong blauw kleuren.
Blauwe lippen door koud weer: wanneer je te lang in de kou bent, zonder hiervoor goed gekleed te zijn, kun je last krijgen van blauwe of paarse lippen. Jouw lichaam is afhankelijk van een goede doorbloeding en zuurstoftransport. Zodra jouw lichaam afkoelt, neemt jouw lichaam minder makkelijk zuurstof op.
De vaatklepjes in het bloedvat werken niet meer en stuwen het bloed niet goed door de bloedvaten. Omdat de huid van de lippen dun en doorschijnend is, is de paarse verkleuring duidelijk te zien. Ook kan het weefsel plaatselijk iets opzwellen.
Naarmate de ziekte verder vordert, treedt er zuurstoftekort in het bloed op, zoals blauwzucht (cyanose). Dit zorgt voor een verhoging van de bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie), wat tot hartfalen kan leiden. Helaas is genezen van deze ziekte niet mogelijk.
Voor - en nazorg bij Filler behandelingen
Deze verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Blauwe plekken (bloeduitstortingen) verdwijnen meestal binnen 1-2 weken na de behandeling.
Ga de eerste 24 uur na lipfillers niet zoenen of intensief sporten en vermijd andere intensieve (lip) bewegingen. De eerste 2 weken geen schoonheidsbehandelingen en niet masseren. Je mag de lippen verzorgen met vaseline, vermijd producten waar menthol in zit.
Hoe gaat het verder bij dikke ogen of lippen? Meestal zijn uw ogen, lippen of andere plekken binnen een paar uur weer normaal. Soms duurt het langer, tot 3 dagen. Binnen 4 weken zijn bij de meeste mensen de klachten helemaal verdwenen en blijven ze weg.
Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.
Blauwzucht wordt ook wel cyanose genoemd en is een blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen ten gevolge van een abnormaal zuurstoftekort van het bloed.
De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening waarbij het bloed niet genoeg stolt. Hierdoor kunnen bloedingen zonder duidelijke oorzaak optreden en langer duren dan normaal.
Tip #1: scrub je lippen met een zachte tandenborstel
Borstel zachtjes met een schone tandenborstel over je lippen. Hierbij verwijder je de losse velletjes en bevorder je de doorbloeding. Doe dit het liefst 2x per dag, hierdoor zullen je lippen er voller en mooier roze uitzien.
Verkleuringen van de lippen
Wanneer je huid goed doorbloed is en je straalt van gezondheid zullen je lippen een roze tot rode kleur hebben. Zijn je lippen erg bleek, dan kan dat wijzen op een onderliggende ziekte. De doorbloeding van de lippen is dan niet optimaal. Je kunt bijvoorbeeld bloedarmoede hebben.
Het kan van nature altijd al donker zijn geweest, maar ook roken en een slechte doorbloeding (weinig zuurstof toevoer) en hyperpigmentatie (door de zon) kan de oorzaak zijn van donkere lippen.
Door een harde klap, val of stoot kunnen de kleine bloedvaten onder je huid kapot gaan zonder dat de huid zelf beschadigd raakt. Het bloed sijpelt dan tussen de weefsels door naar de oppervlakte. Onder de huid is de bloeduitstorting rood, maar doordat je huid niet kapot is, wordt de plek als een blauwe plek zichtbaar.
Net als bij verkleurde lippen kan een gezichtspeeling helpen om dode huid te verwijderen en nieuwe huid te laten stralen. Let er echter wel op dat wanneer je blijft roken, de huid ook schade blijft ondervinden. Het beste advies blijft dan ook om te stoppen met roken.
Blauwe huid: cyanose
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Je kunt niet altijd voorkomen dat je lippen dunner worden, maar je kunt wel voorkomen dat ze er zo uitzien. Hierbij kan lipliner helpen. Zet een lijntje langs je lippen, net buiten het randje, en vul aan met lipgloss of lippenstift om de lippen voller te doen laten lijken.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Een koortslip is meestal te herkennen aan een blaasje op de lippen (vandaar de naam), maar de blaasjes kunnen ook voorkomen op de kin, neus of het ooglid. Deze infectie leidt tot kleine, rode, blaasjes die pijnlijk kunnen zijn en snel kunnen uitdrogen en korstjes worden.