Te warm douchen is slecht voor je huid Warm stromend water lost vet op, hierdoor houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid minder vocht vast en beschermt daardoor minder tegen bacteriën. Bij kouder douchen blijft je huidvet langer zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt.
Wat is de ideale douchetemperatuur? “Lauw warm”, zegt Anolik. Experts zijn het erover eens dat een lauwe temperatuur ergens tussen de 30 en 37 graden ligt. Hete temperaturen vermijden is belangrijk, omdat ze de vochtbarrière van de huid aantasten.
Vereist wel minstens twee tot drie minuten onder de koude douche staan. Het is de bedoeling dat je met warm en koud water doucht; probeer 3 minuten warm te douchen en vervolgens 2 minuten koud. Een warme douche is 37 tot 40 graden en een koude douche zo'n 20 graden.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
Korter douchen bespaart energie
En het is goed voor het klimaat. De gemiddelde douchetijd is 7,4 minuten. Als je van 7,4 naar 5 minuten douchen gaat, bespaar je jaarlijks zo'n 65 euro (bij een gasprijs van 1,20 euro).
De ideale douchetemperatuur is lauwwarm, wat een temperatuur tussen de 36 en 40 graden Celsius betekent en dus íets warmer is dan je eigen lichaamstemperatuur. Het is belangrijk om hete temperaturen écht te vermijden, omdat dit de huidbarrière enorm uitdroogt.
Uit een onderzoek uit 2007 door moleculair bioloog Nikolai Shevchuk blijkt zelfs voorzichtig dat koud douchen een positief effect kan hebben op depressies. Het zorgt voor een toename van het stresshormoon noradrenaline, en mensen met te weinig noradrenaline zijn vaker emotioneel instabiel.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warme douche, één à twee uur voor het slapengaan, kan helpen. Een warme wasbeurt zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam warmte kan afgeven.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Warm water drinken zorgt ervoor dat je bloedvaten verbreden, waardoor de hydratatie door het water toeneemt. Dit is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor je huid. Zo krijg je meer vocht binnen, wat er uiteindelijk ook voor zorgt dat je huid meer gehydrateerd wordt.
“Het is een fabel dat het drinken van gekookt of heet water beter voor je stofwisseling, bloedsomloop of het afvoeren van afvalstoffen zou zijn dan het drinken van koud water of water op kamertemperatuur.” Wel is het belangrijk om voldoende water te drinken. Of het nu warm of koud is.
Door te douchen en je gezicht te reinigen met een temperatuur die dicht bij je lichaamstemperatuur ligt, behandel je de huid milder. Vooral de huid van je gezicht is daar des te meer bij gebaat. Bovendien heeft onderzoek aangewezen dat warm water de doorlaatbaarheid van je huid vergroot.
De koude douche:
Start met een warme douche en sluit af met 30 seconden koud te douchen. Bouw geleidelijk op tot 1 minuut. Doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar. Een keer is geen keer.
Tips om te beginnen met koud douchen
Direct onder een koude straal stappen kan heftig zijn. Begin daarom eerst met warm water, en douche vervolgens koud af. Start met een paar seconden koud douchen, en bouw dit dag voor dag op. Uiteindelijk kun je wel een paar minuten onder het koude water staan.
Een koude douche neemt je stress weg
Er zijn verschillende manieren om het vakantiegevoel vast te houden op werk, maar het nemen van een koude douche kan ook zeker helpen in het verminderen van stress. Hoe? Met een koude douche zet je je lichaam elke dag een beetje onder stress.
Goed voor je bloedsomloop
Dit kan gezien worden als een natuurlijk beschermingsmechanisme. Door regelmatig een koude douche te nemen train je de spiertjes in de aderen en houd je de aderen in een goede conditie. Daarmee ontlast je ook je hart.
Het goede nieuws is dat een ijskoude douche een prima alternatief biedt. Het is niet helemaal hetzelfde als de onderdompeling in een ijsbad (en je krijgt niet hetzelfde beoogde effect), maar een paar minuten onder de koude waterstroom kan wel degelijk invloed hebben op je herstel en je prestatievermogen.
Bij een koude douche of winterduik komen in een keer veel gelukshormonen vrij, zoals endorfine. Daarnaast kan je met een frisse duik vet verbranden. Kou stimuleert namelijk je stofwisseling en activeert je bruine vet.
Gemiddeld gaan Nederlanders bijna 6 keer per week onder de douche en staan er per keer 7,4 minuten onder. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar douchen in verhouding vaak, gemiddeld zelfs meer dan een keer per dag. Ook douchen ze langer (8,4 minuten) dan mensen van 45 jaar of ouder.
Warm water is daarentegen zo'n 6 keer duurder, want er is energie nodig om het water te verwarmen. In de meeste huizen doen we dat met aardgas, via de cv-ketel. Een gemiddeld Nederlands huishouden (van ongeveer 2 personen) verbruikt ongeveer 100.000 liter water per jaar.
Zo gebruikt een gemiddelde douche ongeveer 88 tot 96 liter water bij een douchebeurt van acht minuten, met een waterverbruik van 12 liter/minuut op 40 graden. De meerderheid van de Nederlanders (51 procent) doucht tussen de 35 tot 40 graden Celsius.