Behang (papier), beton, kunststof, linoleum, marmer, parket en tegels deppen met een doek die gedompeld is in koud water. Pleisterwerk deppen met een doek met water en azijn. Let op! Gebruik nooit warm of heet water.
Bloedvlekken op onbehandeld natuursteen kunnen erg hardnekkig zijn. Hiertoe behoren marmer, zandsteen, graniet en dergelijke. Als de steen natuurlijk is, heeft hij een ruw oppervlak, waardoor bloed er bijzonder gemakkelijk in doordringt. Het enige wat je kunt doen is snel reageren en de vlek met koud water behandelen.
Cola. Giet een grote plas cola over de bevlekte stenen of klinkers. Laat de cola ruime tijd zijn werk doen, bijvoorbeeld de hele nacht. Spoel de cola weg met een emmer water met een stevige scheut afwasmiddel in.
Groene zeep: maak de ingedroogde vlek goed nat met koud water en smeer deze vervolgens in met groene zeep. Laat deze een tijdje intrekken en was het kledingstuk vervolgens op een standaard programma. Ammonia: verdun ammonia met een gelijke hoeveelheid water en giet deze op de vlek.
Spoel de vlek met koud water en week het textiel in een wasmiddel met enzymen (zoals Biotex). Daarna kan je het gewoon in de wasmachine wassen. TIP 2! Doe een beetje baksoda of azijn bij koud water en laat het textiel erin weken.
Gebruik bij voorkeur koud water voor bloedvlekken, want hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo gemakkelijk uit. De vlek weg deppen met een servet kan ook effectief zijn.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Verse vlekken van bloed kan je uit je kleding verwijderen door er direct wat speeksel op te doen en daarna uit te spoelen met met lauw water. Oud bloed daarentegen mag je nooit met héét water behandelen op kleding want dan fixeer je de vlek.
Een manier om de vlekken te verwijderen is door er afwasmiddel op te smeren. Wrijf dit goed in met een schrobber of een bezem. Daarna kun je het wegspoelen met de tuinslang of een hogedrukreiniger. Mocht afwasmiddel niet gelijk werken, dan kun je ook met bleekmiddel de vlekken te lijf gaan.
Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van schoonmaakazijn, bleekwater of groene zeep. Meng het gekozen huismiddel met heet water en giet het over de bestrating in je tuin. Laat het geheel eventjes inwerken en ga dan aan de poets met een harde bezem. Vervolgens kun je de klinkers naspoelen met schoon water.
Maak een sopje van heet water en groene zeep. Breng dit mengsel aan op de tegels met een harde bezem. Laat het sopje van groene zeep en water in de tegels trekken. Spoel de tegels schoon met water.
Behang (papier), beton, kunststof, linoleum, marmer, parket en tegels deppen met een doek die gedompeld is in koud water. Pleisterwerk deppen met een doek met water en azijn. Let op! Gebruik nooit warm of heet water.
De meest voorkomende bloed overdraagbare pathogenen zijn HIV, Hepatitis B, en Hepatitis C. Wanneer bloed compleet is opgedroogd, zullen de bovengenoemde pathogenen hoogstwaarschijnlijk zijn uitgestorven. Hetzelfde geldt voor sommigen van de minder voorkomende bloed overdraagbare pathogenen.
Maar zelf als vlek blijven de ettertjes je dus ergeren. Wees gerust, je hoeft de boel niet opnieuw te witten. Een schuursponsje en een beetje groene zeep, vloeibaar of uit de pot, rekent definitief met ze af, die kleine bloedzuigertjes.
Los Biotex handwas en inweek goed op in het water. Voor de handwas: dompel het wasgoed geheel onder, was het en spoel het grondig uit. Als inweek: dompel het wasgoed geheel onder, laat het inweken en leg het -zonder naspoelen- in de wasmachine voor de hoofdwas.
Hoe bloedvlekken op hout verwijderen? Bloedvlekken op hout schuur je het best weg. Schuur hierbij altijd met de nerf mee! Daarna zet je het hout weer in de was.
Behandel de vlek met een pasta van water en zout.
Giet een beetje pasta op de vlek en laat de pasta enkele minuten intrekken. Dep de vlek nog eens met een schone doek of handdoek. Herhaal deze stap als je bloedresten op de handdoek ziet zitten, maar de vlek nog in de vloerbedekking zit.
Ossengal zeep stick
Dompel de stick in water. Bestrijk de vlek met de natte zeep en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Laat de zeep even intrekken maar zorg ervoor dat de zeep niet indroogt. Spoel vervolgens het textiel grondig uit.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Ossengalzeep is echt een wondermiddel voor het verwijderen van vlekken. Gebruik Ossengalzeep voor het verwijderen van vlekken op kleding, tafellaken of bij vuil op tapijten en gestoffeerde meubelen (bank, divan, autostoelen).
De meeste vlekken krijg je er door heet wassen makkelijk uit. Dat is niet het geval bij bloedvlekken. Door warm water stollen de eiwitten van bloed, waardoor het aan de textielvezels blijft plakken. Dit resulteert in een roestbruine kleur en is als het er eenmaal inzit moeilijk uit te krijgen.
Als je kledingstuk uitgespoeld is, dan is het meeste bloed al weg. Was daarna gelijk de kleding in de wasmachine zoals je altijd doet maar dan op 30 graden. De bloedvlek is dan helemaal verdwenen.
1. Laat de kleding weken in heet water. 2. Helpt dit niet en blijf je gelige randen zien, dan kan je een scheutje bleekmiddel toevoegen.