Kies de juiste maat van fietshelm
Neem een meetlint en plaats hem rond de achterkant van het je hoofd. Zorg ervoor dat je het lint net boven de oren en op 2 cm van je wenkbrauwen strak trekt. Lees de omtrek af en je hebt ook meteen de juiste maat van je fietshelm te pakken.
Goede pasvorm
Houd de kinbeugel vast en beweeg hem langzaam horizontaal en verticaal. Als de wangen of de helm niet bewegen en het prettig aanvoelt op het hoofd, is het waarschijnlijk een goede pasvorm. Draag de helm 20-30 minuten binnenshuis om er zeker van te zijn dat er geen knel- of drukpunten zijn.
Erg belangrijk bij een fietshelm is dat hij comfortabel zit en goed past. Is dat niet zo, dan biedt hij niet de maximale bescherming en zal je er tegenop zien hem te dragen. Het best is dan ook een helm in een fysieke winkel goed te passen.
Wat is de beste fietshelm voor een e-bike? De beste fietshelm voor een e-bike zijn de e-bike helmen en de speed pedelec helmen van het merk Demm. Deze helmen zijn beide goedgekeurd voor e-bikes, hebben een goede prijs en zijn verkrijgbaar in meerdere moderne kleuren.
Iedere fietshelm moet zijn voorzien van een CE-keur, in dit geval CE EN 1078. Een sticker in de helm laat zien dat de fietshelm aan de keuringseisen voldoet. De meeste fietshelmen zijn voorzien van een uitneembare voering.
E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs.Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.
Om te controleren of dat voldoende is kan je de helm aan de achterkant met kracht naar voren duwen. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de voorkant van de helm en je voorhoofd. Als daar het vingerkootje van je pink net tussen past dan heb je genoeg ruimte.
Samengevat zit een motorhelm goed wanneer hij goed strak zit zonder ergens oncomfortabel te klemmen, maar ook zonder ten opzichte van het hoofd te kunnen bewegen. Je ogen moeten recht voor het vizier zitten en je kin mag er niet onder uitsteken.
Biede kinriempjes moeten even strak langs het oor lopen en 1 cm onder het oor bij elkaar komen. Het beste is dat je net 2 vingers onder de kinriem kunt plaatsen dan is de riem goed afgesteld. Om te testen of de helm op de juiste maat ingesteld is, moet de helm opgezet en de snel sluiting gesloten worden.
Door een fietshelm te dragen komen er minder fietsslachtoffers om.Ook wordt de kans op hersenletsel drastisch verlaagd met 60%. Wanneer iedereen die op de fiets stapt een helm draagt, vallen er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstige verkeersgewonden minder per jaar.
Hierdoor ben je niet meer zo goed beschermd als aan het begin. Helmen hebben dus eigenlijk een houdbaarheidsdatum! Fabrikanten raden aan om ze elke 3 tot 5 jaar te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je de helm gebruikt.
Ook Lidl helmen zijn zeer waarschijnlijk tuv-gekeurd* en daarom veilig genoeg. Ergo, als 'ie goed past een prima keus.
Zo worden de eerste vijf plekken in de rangschikking ingenomen door MIPS-helmen, met de Lazer Century MIPS (race) en de Bontrager Rally MIPS (MTB) als absolute koplopers. Ook andere systemen zoals WaveCel en SPIN dragen in belangrijke mate bij tot de veiligheid.
Deze is bedoeld om loshangende takken uit je gezicht te houden en de zon te weren bij het uit het bos fietsen. Bij de meeste MTB helmen is deze klep eenvoudig te (de)monteren.
Fietshelm tips per hoofdtype
De Bontrager Circuit is een compacte fietshelm voorzien van het Mips systeem. De pasvorm van deze helm zakt wat dieper over je hoofd waardoor deze uitstekend geschikt is voor wielrenners met een smal gezicht.
Het werd op grond van comfort en gebruiksgemak een Abus Urban-I 3.0, een unisex helm die speciaal ontwikkeld is voor de e-bike. Maar er zijn meer goede fietshelmen! De ANWB en de Duitse ADAC hebben er een aantal uitgebreid getest. Twee kwamen unaniem als beste uit de bus; de Uvex City i-vo MIPS en de Alpina Haga LED.
Fietshelmen hebben een beperkte levensduur en moeten worden vervangen als ze zichtbare slijtage vertonen. Daarnaast verliezen helmonderdelen na verloop van tijd hun sterkte. Daarom adviseren we om een helm na drie jaar te vervangen, zelfs als hij nooit beschadigd is en nooit een val heeft doorstaan.
Is een fietshelm in Duitsland verplicht? Nee, een fietshelm is in Duitsland niet verplicht. Als je je tenminste verplaatst op een gewone fiets of een elektrische fiets die niet harder gaat dan 25 km/u. Ga je met een racefiets, mountainbike, of speed pedelec op pad, dan moet je wel een helm op.
De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. De speedpedelec (wettelijk een bromfiets) biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Ook het motorvermogen verschilt. De elektrische fiets heeft een motorvermogen tot maximaal 250 watt.
Wat is de maximale snelheid e bike zonder helm? De maximale snelheid voor e bikes zonder helm is op dit moment dus 25 km / uur. Maar ook met deze snelheid kun je een harde smakker maken, wat kan zorgen voor grote gevolgen die blijvend zijn.