Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond.
Om een mooie snoek te vangen zal je op de juiste tijden moeten vissen. Dit betekent in de maanden dat het langer licht is dat je of in de vroege ochtend of in de avond aan het water zal moeten zijn. Overdag laat snoek zich minder snel zien. Dit geldt vooral als er veel zon is of de temperaturen zijn opgelopen.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken.In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni). Barbeel, kopvoorn en winde van 1 april tot en met 31 mei.
Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op. Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant.
In het begin van het seizoen vindt u de beste vangplekken voor grote snoeken in de buurt van baaien waar wordt gepaaid, in water van 3-5 meter diep. Na het paaien heeft de grote roofvis honger en bijt hij gemakkelijk in het kunstaas van een werphengel, dat op de juiste tijd en de juiste plaats wordt aangeboden.
Daarnaast hangt de aasvis op deze manier het meest natuurlijk in het water. Zo krijgt snoek minder argwaan en zal hij het dood aas nog eerder grijpen. Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op.
Het is goed mogelijk hem op ieder moment van de dag te vangen, al zijn zoals steeds de ochtend en avond uren het productiefst. In de koude wintermaanden is hij wel minder actief, maar blijft eten, overdag is het dan vaak beter omdat de temperatuur iets hoger ligt en de snoek dan iets actiever wordt.
Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Snoekvissen kan je het hele jaar doen. Toch denken de meeste sportvissers alleen aan de herfst en winter als het om snoeken gaat. En dat is jammer want ook in de zomermaanden kan je met kunstaas uitstekend snoek vangen.
Snoeken kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Dit hangt uiteraard sterk af van de aanwezigheid van voldoende voedsel. Vrouwtjes kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Mannetjes blijven met een lengte van zo'n 90 centimeter een stuk kleiner.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Volgens experts is het hoogst uitzonderlijk dat een snoek een mens aanvalt, maar het gebeurt af en toe wel. Zo stootten wij nog op een verhaal uit Het Nieuswsblad van een jongen die in 2005 gebeten werd door een snoek in Aalst. Ook toen ging het om een elfjarig kind.
Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Een snoek is van nature een koud water liefhebber, met zijn groei optimum zo rond 19 – 20 graden. Bij hogere temperaturen, zeker boven de 25 graden, voelt een snoek zich niet zo lekker meer.
Snoek zwemt in Nederland namelijk overal: van het vele stadswater tot de polders en van de grote rivieren tot de uitgestrekte plassen en meren.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord. De vis woog 24.8 kilo en is waarschijnlijk gevangen in de Grefeern See.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag.
Snoek 45 cm. Snoekbaars 42 cm. Zeelt 25 cm. * voor de baars geldt, met uitzondering van het IJsselmeer, in twee gevallen een uitzondering.
Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt. Vis je op de bodem? Dan is het aan te raden om een takel (haakmaat 4/6/8) in te zetten.
Tijdens de zomer kun je snoek in vrijwel alle lagen van het water wel vangen. In tegenstelling tot de winter, komen ze tijdens de zomer ook veel aan het wateroppervlak.
Zoals velen misschien wel weten, kunnen snoekbaarzen aardig lichtschuw zijn. Daarom vang je ze vaak goed onder bruggen en andere schaduwplekken. Zeker wanneer het water helder is, kan het ontzettend lonen om snoekbaarzen in het donker te belagen.
Zieke dieren, ratten, vissen en kuikentjes zijn het menu van dit prachtige dier. Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.
Voor dobbers met een drijfvermogen van 20 gram kan je lood gebruiken van 15 tot 20 gram. Bij een grote aasvis kan je naar 15 gram gaan. Over het algemeen kan je het gewicht aanhouden van wat op de dobber zelf staat.
Vooral grote snoek is in de winter wat trager, en geeft dan de voorkeur aan een makkelijk te vangen prooi. Dood aas in de vorm van een dode voorn, blei, sardine, spiering of kleine makreel lijkt dan het aas bij uitstek.