Bloedonderzoek en uitstrijkje Een bloedonderzoek of een uitstrijkje van de blaasjes zijn meestal niet nodig om de diagnose van zona te kunnen stellen, tenzij het gaat om immunodepressieve patiënten en/of in geval van twijfel over de diagnose.
Een bloedtest (antistof bepaling) kan helpen om te bekijken of er een doorgemaakte varicella zoster infectie is geweest. Dit is alleen zinvol bij twijfel over de diagnose. Als er geen antistoffen worden aangetoond is het zeker dat het geen zoster is.
Het voornaamste symptoom van zona of gordelroos is bandvormige huiduitslag die:Bestaat uit rode papeltjes die snel overgaan in gegroepeerde blaasjes gevuld met helder vocht, maar die later soms troebel (etterig) worden. Verschijnt aan één kant van het lichaam. Meestal voorkomt op romp, armen en aangezicht.
De klassieke middelen tegen de pijn veroorzaakt door zona en tegen post-herpetische pijn zijn eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol. Als de werking hiervan onvoldoende is, kunnen sterkere pijnstillers die morfinederivaten bevatten, soms nuttig zijn.
Hoe lang duurt gordelroos? Na 7 tot 14 dagen drogen de blaasjes van gordelroos in en na ongeveer twee weken tot drie weken verdwijnt de uitslag. Soms kunnen de vlekjes nog iets langer blijven zitten, maar zonder jeuk of klachten.
Aanraken en wrijven kan de pijn namelijk erger maken. Ook kan het stekende pijn geven. Probeer te ontspannen en iets te gaan doen als je pijn krijgt. De pijn gaat hierdoor niet weg, maar je hebt er minder last van.
Door stress, ziekte en lagere weerstand kan het virus de overhand krijgen en actief worden. Een virus beweegt zich voort via de lucht of aanraking, maar ook via het vocht uit de blaasjes.
Gordelroos gaat bijna altijd vanzelf weer over en bij gezonde mensen is meestal geen behandeling nodig. Voor de behandeling van gordelroos kunt u het beste naar uw huisarts of dermatoloog gaan. In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven.
Je kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Bel de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor. Je krijgt dan medicijnen.
De blaasjes jeuken vaak heel erg en doen pijn. Je kunt ook moe zijn en voelen alsof je koorts hebt. Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en vormen ze korstjes.
Net als bij varicella begint de huideruptie bij een zona met rode vlekken.Enkele uren later staan er kleine blaasjes op. De blaasjes komen in groepjes bij elkaar voor.
Inwendige zona
Bij deze patiënten moet men niet alleen waakzaam zijn voor een zichtbare zona, maar vooral voor een viscerale aantasting, zoals die van de longen en de lever. Bij deze patiënten kan vaccinatie een zekere bescherming bieden.
Gordelroos (ook wel zona genoemd) is een virale infectie die een pijnlijke huiduitslag veroorzaakt.
Direct: aantonen primo-infectie (waterpokken) of reactivatie (gordelroos) In de meeste gevallen is waterpokken of gordelroos een klinische of visuele diagnose. In geval van twijfel is PCR-diagnostiek op blaasjesvocht uit een huidvesikel de eerste keuze.
De meest voorkomende plaatsen zijn de borst en buik. In sommige gevallen komt gordelroos voor in het gezicht en kan je oog ontstoken raken. Soms heb je alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
Napijn door blijvende beschadiging van de zenuw
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn.
Voedingsmaatregelen. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten en vermeden moeten worden, zijn: noten en zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. De meeste granen hebben een (licht) arginine-overschot. Voedingsmiddelen die meer lysine bevatten zijn vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado.
Hoe ziet gordelroos eruit ? De kenmerken van gordelroos zijn een hevige, brandende of stekende pijn, die soms gepaard gaat met koorts of een algemeen gevoel van ziek zijn. Na een paar dagen ontstaan kleine groepen rode blaasjes. De blaasjes zijn gegroepeerd volgens de zogenaamde “dermatomen”.
Het kan overal gezien worden op het lichaam maar komt meestal voor op de romp.
Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Soms presenteert een gordelroos zich zonder blaasjes, maar met alle klinische verschijnselen van een zoster, het zogenaamde herpes zoster sine herpete. Deze, waarschijnlijk zeldzame, diagnose kan dan alleen bevestigd worden met bloedonderzoek.
Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Mensen ouder dan 50 jaar en mensen met een verminderde afweer kunnen ervoor kiezen om een inenting tegen gordelroos te halen.
Huiduitslag wordt gekenmerkt door rode of paarse vlekjes en bultjes op de huid. Soms beperkt de uitslag zich tot slechts een lichaamsdeel, maar in andere gevallen kan de uitslag ook over heel het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen de vlekjes en bultjes ook jeuk, pijn en branderigheid met zich meebrengen.
Het geneest meestal vanzelf in enkele weken, soms duurt het wat langer. Gordelroos kan in principe meerdere malen bij dezelfde persoon optreden, maar dat komt zelden voor. Na een doorgemaakte infectie worden er weer nieuwe antistoffen gemaakt, waardoor het virus vaak jaren wegblijft.
Deze post-herpetischepijn kan nog weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. Het branderig gevoel en de tintelingen zijn soms zo intens dat ze het leven van de patiënt beheersen, hem verhinderen te slapen; en van zijn dagen en nachten een hel maken.