Een andere manier om vossen te weren is het inzetten van oplettende waakhonden. Vossen houden niet van de geur van honden, mensen en sommige alledaagse producten zoals azijn. De kans dat een volwassen kat wordt aangevallen door een vos is zeer klein.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
De vos is een alleseter en houdt van kippen, eenden en ander pluimvee. De jagende vos klimt over en graaft onder hekken door. Om vossen buiten de deur te houden adviseren wij schrikdraad, in combinatie met een Foxlight voor een optimale afschrikking. De Foxlight houdt de vossen op afstand.
Om een vos buiten te houden, volstaat het niet om gewoon een omheining te plaatsen met draadgaas. Ook al kies je voor kwaliteitsvol draadgaas van Tornado met kleine mazen, vossen graven zich gewoon een weg onder het draadgaas door.
Uiteraard moet het raster rondom geheel gesloten zijn en moeten vossen of steenmarters er niet via een omwegje (via een dak of schutting of iets dergelijks) in en uit kunnen springen of klimmen. De palen moeten aan de binnenkant staan. Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
Overlast. Steenmarters kunnen voor overlast zorgen zoals geurhinder, lawaaihinder en bijtschade. Ook het inbreken in dierenverblijven en het roven van eieren, kippen of konijnen komt regelmatig voor. Zelf bestrijden van steenmarters is niet toegestaan omdat ze behoren tot een beschermde diersoort.
Om frequente predatie te voorkomen zijn specifieke maatregelen nodig. Sinds 12 mei 2006 staat de vos op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat de vos niet beschermd wordt tegen de jacht en dus met het geweer bejaagd mag worden.
Zonder snelle behandeling is de ziekte dodelijk. In Nederland komt rabiës alleen voor bij vleermuizen. In Oost-Europa en buiten Europa ook bij andere dieren, bijvoorbeeld bij honden, katten, vossen en dassen.
Vossen poepen graag op een molshoop, graspol, kei of bij een paaltje om zo hun territorium te markeren.
U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat zijn. Deze terreinbeheerder moet de vogel opruimen. De terreinbeheerder kan hier eventueel de dierenambulance, de Dierenbescherming of een andere organisatie voor inzetten.
Soorten zoals eekhoorn, roodborst en egel worden waargenomen op de Dood doet Leven-locaties en pikken hun graantje mee. Het project Dood doet Leven is in 2008 op initiatief van ARK Natuurontwikkeling gelanceerd om samen met natuurorganisaties en terreineigenaren meer ruimte te creëren voor grote kadavers in de natuur.
Welke roofdieren hebben het op onze kippen gemunt? Vossen zijn ongetwijfeld de meest geduchte vijanden van onze kippen. Ze zijn sluw en graven vlotjes onder elk hek door dat niet diep genoeg in de grond zit. Ook klimmen ze over afsluitingen die niet erg hoog zijn of breken ze ongegeneerd door onversterkt traliewerk.
Een vos voeren is niet wenselijk, sterker nog, Stichting Wildopvang.nl en Zoogdieren- en Vogelopvang Stichting De Toevlucht roepen iedereen op om geen vossen te voeren. Het kan namelijk zorgen voor tam gedrag en dat is niet de bedoeling, wordt uitgelegd in Vroege Vogels.
Je kan een vos niet de hele tijd binnenhouden. Ze zijn destructief en willen dingen in je huis kapot maken. Je moet ze rauw vlees en af en toe botten voeren. Ze hebben ook taurine nodig omdat ze anders blind kunnen worden en zelfs een hartaanval kunnen krijgen."
Vossen maken hondachtige geluiden, zoals blaffen, huilen en knorren. De roep van de moer (vrouwtje) is een hees, soms iets wat jammerend geblaf; van de rekel (mannetje) een kort en helder gekef.
Hij eet insecten, knaagdieren, vogels, eieren maar ook fruit en plantenwortels. Water krijgt de alleseter via zijn voedsel binnen. Hij kan daardoor lange tijd zonder drinken. Toch drinkt hij graag een flinke slok als hij water tegenkomt.
"Een bunzing is een marterachtige", zegt Brooks. "Het zou goed kunnen dat dit dier verantwoordelijk is. Als ze onvoldoende te eten hebben gaan ze op jacht." Bij de gemeente Leusden zijn geen nieuwe meldingen binnengekomen dat het roofdier opnieuw heeft toegeslagen.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk! Als u een al wat ouder konijn in huis heeft genomen, weet u bovendien niet wat het dier heeft meegemaakt.
Gebruik goed gaas of kies een hok uit met veilig gaas.
Dat is ook echt wel het maximale wat je wil omdat grovere mazen de konijnen niet binnen het verblijf houden. Ook vossen, katten, roofvogels en loslopende honden hou je met mazen van 4x4 cm tegen.
Nochtans leveren vossen nuttig werk. Muizen en ratten vormen een favoriet deel van het vossendieet, waardoor ze knaagdierplagen helpen voorkomen.Ook zwakkere of zieke wilde dieren ruimen ze uit de weg.
Dat kan gevaarlijk zijn. Het beste is om ze gewoon met rust te laten en er van een afstandje van te genieten.” Andela vult aan: “Houd altijd afstand tot de vos. Hij kan hondsdolheid met zich mee dragen.
Maak een vosveilige ren en hok, dan zijn kippen altijd veilig. De verticale hoogte van omheining is minimum 150 cm. De maasgrootte van de omheining mag maximum 3 tot 4 cm bedragen. Bevestig de omheining aan de buitenkant van de palen en span de draad strak aan.