Diamant brandt bij temperaturen boven de 600 graden Celsius. Bij een felle brand in een huis verbranden diamanten juwelen gewoon mee. Diamanten zijn dus bepaald niet 'for ever'.
Diamant is de ideale steen om in een ring te zetten. Niet alleen omdat hij zo mooi en hard is, maar ook omdat hij bestand is tegen zeer hoge temperaturen van meer dan 1000° C. Daardoor kan de steen mee in het vuur.
Je redenering is juist, aangezien diamant uit koolstofatomen bestaan zal dit kunnen branden in aanwezigheid van zuurstof of lucht. Daarvoor zou bij 1 atmosfeer in lucht een temperatuur van 600 tot 800°C moeten bereikt worden. Dus even een lucifer houden aan een diamant zal niet leiden tot direct eeen vlammetje.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Ja, zeker kwaliteitsdiamanten zijn behoorlijk zeldzaam. Slechts 1 op de 1.000.000 natuurlijk ontgonnen diamanten is een kwaliteitssteen van 1 karaat, maar 1 op de 5.000.000 weegt 2 karaat, en nauwelijks 1 op de 15.000.000 is een edelsteen van 3 karaat. Ook het proces om diamant uit een mijn te halen, is redelijk zwaar.
Met zijn 101.29 karaat en 'Fancy Vivid Yellow' kleur is de Allnatt tafelgeslepen diamant de duurste ter wereld.
De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Diamant is het hardste materiaal wat in de natuur gevonden wordt, en zal daarom niet krassen, behalve met andere diamanten, maar het kan wel breken.
Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten. Ook bepaalde giftige stoffen, zoals chloor of andere agressieve chemicaliën, kunnen uw diamanten juwelen beschadigen. Daarom is het essentieel om diamanten sieraden op de juiste manier te reinigen.
De crematie-as, en daarna ook de koolstof, worden dusdanig bewerkt dat er een zo zuiver mogelijke koolstof overblijft die verwerkt kan worden tot een diamant. De koolstof wordt hierna verhit tot zeer hoge temperaturen en verandert hierdoor in grafiet.
Hou de diamant voor uw mond en adem uit.Een echte diamant zal niet beslaan, want die verspreidt de warmte direct over de steen. Zorg er wel voor dat de diamant niet vuil of vettig is, want dan zal de edelsteen wel bedampen. Een andere benaming hiervoor is de mist-test.
De ultieme test om de echtheid van een diamant te controleren, is de brekingstest. Houd de steen ondersteboven en leg hem op een stuk krant. Als je de krant door de steen heen kan lezen dan is dat slecht nieuws, het is dan geen echte diamant. Een diamant buigt het licht zo scherp af dat de letters niet leesbaar zijn.
Liefhebbers van bevroren kettingen kan zich afvragen of douchen diamanten juwelen kan beschadigen, en het antwoord is ja. In dit geval ligt het probleem bij de producten die u onder de douche gebruikt en niet bij het water.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
Omdat diamant een extreem hard materiaal is, zal deze geen krassen laten zien. Zirkonia of een andere imitatie zal daarentegen wel krassen. Pas wel op bij deze test omdat, mits dit geen diamant is, er wel krassen achter zullen blijven.
De diamant is de meest harde natuurlijke stof van de wereld. Het is niet alleen het hardst, maar heeft ook maar liefst een smeltpunt van 3800 graden.
Voorkomende imitaties zijn loodglas, strass, de synthetische edelsteen zirkonia (CZ) en moissaniet. Ook het in de natuur voorkomende zirkoon heeft eigenschappen die die van diamant benaderen.
Een diamant is onbreekbaar, heeft een eigen identiteit, en kan getest en gecontroleerd worden op echtheid.
Het experiment
Frost gebruikte vooral gesteente voor zijn experiment. Maar tijdens het onderzoek ontdekte hij ook dat je synthetische diamant kan maken door pindakaas onder extreem hoge druk en temperatuur samen te persen. Na zo'n drie weken verschenen er kleine diamantjes van zo'n twee à drie millimeter groot.
Diamanten zijn net als goud en zilver behoorlijk waardevast. Als je een goede diamant(en) koopt, weet je vrijwel zeker dat je je investering terug kunt verdienen met eventueel nog een meerwaarde.
Op de schaal die hardheid aangeeft (de schaal van Mohs) scoort een zirkonia een 8,5 en een diamant een 10. Hoewel een diamant dus nog een stuk sterker is, is zirkonia ook goed bestand tegen krassen. Met het blote oog is het verschil tussen een diamant en zirkonia haast niet te onderscheiden.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Maar doorgaans is de briljant geslepen diamant duurder dan een ruwe diamant. En dat komt voornamelijk door het complexe en arbeidsintensieve verwerkingsproces, in tegenstelling tot de ruwe diamant die nog niet verwerkt is.
Duurste diamant ooit
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong.
De prijs van zwarte diamant ligt gemiddeld rond de 300 USD per karaat. Een fancy zwarte diamant kan gemakkelijk tussen de 3.000 USD en 5.000 USD per karaat kosten. Deze diamanten behoren tot de fancy-coloured categorie. Zwarte diamanten zijn bijna zo zeldzaam als roze of blauwe diamanten.