Wat is een generatie? Een generatie bestaat uit leeftijdsgenoten die met elkaar zijn verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, omstandigheden en beleving van de tijdsgeest. Ongeveer elke 15 jaar ontstaat er een nieuwe generatie.
Elke generatie is opgebouwd uit een periode van 15 jaar, ook wel leeftijdscohort genoemd. Er zijn diverse indelingen en benamingen van de verschillende generaties.
Sommige generaties volgen elkaar dan ook sneller op dan andere, maar vijftien jaar is volgens de onderzoekers van Pew Research Center de gemiddelde duur.
Een generatie is in sociologische betekenis een categorie mensen die in dezelfde periode (van bijvoorbeeld 10 jaar) geboren zijn (een geboortecohort) en te maken heeft met gemeenschappelijke eigenschappen die individuele verschillen kunnen domineren.
Zo kennen we de 'Baby Boomers' (ruwweg 1945-1960), 'Generation X' (±1961 -1980), 'Millennials' of 'Generation Y' (±1981-1995) en 'Generation Z' (±1996-2010). De nieuwste generatie wordt 'Generation Alpha' genoemd en is geboren na 2010 (wellicht zal dit gaan tot 2025).
In grote lijnen zijn er vier generaties op de arbeidsmarkt: de babyboomers, generatie X, generatie Y en generatie Z. Om samen te kunnen werken, moeten ze elkaar misschien eerst wat beter leren kennen…
Ik denk wel dat 4 generaties per eeuw wat te veel is, drie per eeuw is naar mijn eigen concrete ervaring een beter gemiddelde, maar zelfs dan kom je ter hoogte van het jaar duizend aan een miljard voorouders. Dat zijn er inderdaad veel te veel.
Iemand behoort tot de derde generatie als beide ouders in Nederland zijn geboren en ten minste één van de vier grootouders in het buitenland is geboren.
Generaties. Stel dat een gemiddelde generatie 25 jaar is, dan zijn er vier generaties in 100 jaar. Tot het begin van onze jaartelling zijn dat 80 generaties (van 2017 naar 0 is 20 x 100 jaar x 4 generaties is 80 generaties).
Gen Z (Generation Z) is momenteel de op een na jongste generatie, met Millenials ervoor en Generation Alpha erna. Zoals het voor elke generatie geldt worden zij gevormd door hoe ze opgroeien.
Generatie Z: Trends voor 2023.
De babyboomers zijn de oudste werkende generatie. Zij zijn ongeveer geboren tussen 1946 en 1964. Zij zijn opgegroeid in een wereld van stijgende welvaart.
Met millennials bedoelen we de generatie die geboren is tussen 1981 en 1995. In 2023 zijn millennials dus 28 tot 42 jaar oud. Deze generatie heeft ook wel de bijnaam generatie Y, als opvolger van generatie X en voorganger van generatie Z.
Iedereen heeft vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders, 32 betbetovergrootouders, en zo voorts. De aantallen voorouders worden snel heel groot.
Als jijzelf generatie 0 bent, je ouders generatie 1, je grootouders generatie 2, enz., dan kan je het aantal mensen per generatie uitrekenen als een macht van 2. Generatie n bevat 2n personen. Zo heb je 21 = 2 ouders (generatie 1), 22 = 4 grootouders (generatie 2) en 23 = 8 overgrootouders (generatie 3).
de overgrootvader zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: overgrootvadersVerbuigingen: overgrootvadertje een vader van een grootouder Bron: WikiWoordenboek.
De Grootste Generatie, soms Grootse generatie genoemd en ook bekend als de G.I.-generatie of de “Tweede Wereldoorloggeneratie”, is de Westerse demografische cohort na de Verloren Generatie en vóór de Stille Generatie.
De pragmatische generatie (1971-1985)
De pragmatische generatie, ook wel patatgeneratie, bestaat uit de kinderen van de protestgeneratie. Geen wonder dat zelfontplooiing, vrijheid en keuzes voorop staan. Hun ouders stonden niet boven maar naast hen. Stimulatie en dwang ontbraken in de opvoeding van deze generatie.
Waarom wordt de pragmatische generatie ook wel de patatgeneratie genoemd? De pragmatisten zijn heel vrij opgevoed. Dit in tegenstelling tot wat hun ouders (de babyboomers) hebben ervaren tijdens hun jeugd (geboren tijdens de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog).
Patatgeneratie (1970 – 1985)
Toen jij begon met werken was het de tijd van de vaste contracten, goede pensioenvoorzieningen, mooie salarissen en leuke secundaire arbeidsvoorwaarden.
Generatie Alfa (of afgekort: Gen Alfa) is de demografische generatie die volgt op Generatie Z. Onderzoekers en populaire media gebruiken de vroege jaren 2010 als de beginjaren en het midden van de jaren 2020 als de eindigende geboortejaren.