Fagri (Pagrus auriga) - De trots van Griekenland
Het is moeilijk om over Griekse gastronomie te praten zonder Fagri te noemen, een van de meest gewaardeerde vissen. Dankzij het feit dat Fagri voortdurend in prachtig helder water zwemt, is het een favoriet om schoon te grillen en heerlijk te bakken.
De meeste gekweekte zeebaars komt uit Griekenland. Daar worden de vissen op een duurzame manier gekweekt in grote kooien op zee. Ook Turkije, Kroatië en Spanje kweken zeebaarzen op deze wijze.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
De cohozalm (Oncorhynchus kisutch) is een soort uit de Stille Oceaan die onlangs als eieren (uit Canada) naar Griekenland is geïmporteerd voor experimentele kweek . Het uitbroeden van eieren en het grootbrengen van jonge vis is gedaan in de overheidskwekerij van Louros met behulp van dezelfde technologie als voor forel.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
Overbevissing, een veelvoorkomend probleem in veel landen, en de belangrijkste reden voor de schaarste aan vis over de hele wereld, en 2. Milieuschade aan de lokale mariene ecosystemen , bijvoorbeeld de inmiddels verboden visserij met dynamietmethode die grote schade heeft veroorzaakt aan het mariene ecosysteem rondom Kreta.
Overige Informatie Dorade
De vis wordt meestal geschubd op de huid gebakken en is daarmee vergelijkbaar met de zeebaars die tevens ook gekweekt wordt. Het verschil is vooral te kenmerken aan de vorm van de vis, zeebaars is smaller en langwerpiger vergeleken de dorade. De vis is goed te grillen, bakken en stoven.
In de wateren rondom Griekenland komt men dolfijnen, makreel, sardientjes, tonijn, zwaardvis, octopus en o.a. zee-egels tegen.
Veel voorkomende zoutwatervissen waren geelvintonijn, rode mul, rog, zwaardvis of steur , een delicatesse die gezouten werd gegeten. Het Copaismeer zelf was in heel Griekenland beroemd om zijn paling, gevierd door de held van de Acharniërs. Andere zoetwatervissen waren snoekbaars, karper en de minder gewaardeerde meerval.
Vis kan erg duur zijn , maar er zijn het hele jaar door goedkope vissoorten verkrijgbaar, die net zo lekker zijn als de duurdere.
Wat zijn populaire rustige eilanden in Griekenland? Griekenland kent tientallen rustige eilanden die niet erg toeristisch zijn en waar je echt kunt genieten van een rustige vakantie. Onze 10 favoriete eilanden zijn Karpathos, Paros, Kefalonia, Skiathos, Elafonisos, Chalkidiki, Chios, Naxos, Thassos, Ithaka.
Uit eten gaan in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om bij een taverna te gaan eten ben je goedkoper uit dan bij een restaurant. Een taverna is een traditioneel Grieks restaurant met gerechten zoals gyros, moussaka of souvlaki.
Avondeten in Griekenland
Binnen de Griekse cultuur is het normaal om lang met elkaar te tafelen. Dit betekent vaak dat de lunch ook een stuk later is afgelopen dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hierdoor schuiven de Grieken daarom vaak ook wat later aan voor het avondeten. Meestal is dit rond 21.00 uur.
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
Er zijn ook kleine tonijn, barracuda, gewone Pandora, tandbaarssoorten, mahi mahi en meer . Zoutwatervissen is het dagelijkse brood van Griekenland. Echt geïnvesteerd in zoetwatervissen? Blijf op het vasteland, vooral rond Ioannina in het noordwesten van Griekenland, en je vindt er meerval-, witvis- en forelsoorten.
Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis.
Er zijn zoveel eilanden en goed ontwikkelde kustgebieden dat zeevruchten gemakkelijk toegankelijk zijn , wat betekent dat chefs gemakkelijk toegang hebben tot de meest verse vis die er is. Bij het bereiden van Grieks eten buiten Griekenland, wordt zeevruchten bijna als een bijzaak beschouwd.