Wat gebeurt er als ik een niet geschikte pan op een inductiekookplaat neerzet? Als een pan niet magnetisch is of geen platte bodem heeft, dan wordt de pan niet warm. Reden hiervoor is dat de warmte niet voldoende overgebracht kan worden en daardoor de warmte ook niet gelijkmatig kan verdeeld worden.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Bij inductiekoken hoef je niet altijd je oude pannen weg te gooien. Controleer of je pannen een vlakke bodem hebben en magnetisch zijn. Als ze geschikt zijn, kun je ze blijven gebruiken. Zo niet, bewaar ze voor andere kookdoeleinden of laat ze recyclen.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken? Wij adviseren een pan te gebruiken op de kookzone die overeenkomt met de maat van de bodem van de pan. Je zult de pan dan zonder problemen kunnen gebruiken.
Probeer een magneet tegen de onderkant van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan in ieder geval gemaakt van materiaal dat geschikt is voor inductie. Houd een liniaal tegen de onderkant van de pan om na te gaan of de pan recht genoeg is.
Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Mijn pan werkt niet goed op mijn inductieplaat. Hoe kan dat? De plaat detecteert de pan niet of warmt heel langzaam op. Pannen geschikt voor inductie werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan.
Metaal reageert op temperatuurverandering
Elke metaal reageert anders bij gebruik op een directe warmtebron als gas, elektrisch, halogeen of inductie. De meeste pannen trekken bij gebruik een klein beetje krom.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Een van de beste manieren om je inductiekookplaat te beschermen tegen krassen en vuil is door een inductie beschermer of inductie beschermmat te gebruiken. Deze siliconen of rubberen matten zijn speciaal ontworpen om tussen de kookplaat en je pannen te liggen.
Is mijn Le Creuset-gietijzer compatibel met inductiekookplaten? Ja, al ons kookgerei (behalve ons assortiment aardewerk dat niet op de kookplaat kan worden gebruikt) is geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat.
Hoe bak ik een ei op inductie? Gebruik een koekenpan of hapjespan die geschikt is voor een inductie hittebron.Laat de pan eerst voldoende heet worden en gebruik goede bakolie of bakboter.Bak het ei voor 3 a 4 minuten.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Controleer of je de juiste pannen gebruikt. De kookzone is groter dan de diameter van de panbodem en herkent de pan hierdoor niet. Controleer of je de juiste pannen gebruikt op de juiste zones. Probeer een pan met een grotere bodemdiameter en controleer of de inductie zone functioneert.
Bovendien zijn de Fair Cooking pannen van Sola geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, wat ze een veelzijdige keuze maakt voor elke keuken.
Keramische pannen zijn dus geschikt voor inductie koken. Deze pannen zijn gemaakt met een speciale coating van onder andere het natuurlijke materiaal zand en hebben een gladde binnenkant met anti-aanbaklaag. Deze coating is dus ook nog eens vrij van stoffen als PTFE en PFOA.
Niet iedere pan geschikt is voor inductie. Het toverwoord is immers magnetisme. Omdat er gebruikt wordt gemaakt van een magnetisch veld, moet het materiaal aan de onderzijde van de pan hiervoor geschikt zijn en dus magnetisch.
Alle Tefal pannen zijn altijd geschikt voor gas, elektrisch en glaskeramisch als warmtebron. Heb je inductie, kijk dan goed of de pan óók geschikt is voor inductie. Indien een pan ook geschikt is voor inductie, wordt dit vermeld in de titel/naam van de pan in onze webshop.
Ja, gietijzeren pannen kunnen altijd op inductiekookplaten gebruikt worden. Hun magnetische eigenschappen maken ze geschikt voor inductie. Zorg er wel voor dat de bodem van de pan vlak is voor een optimale werking en om krassen op de kookplaat te voorkomen.
Om de aarde zit ook een enorm magnetisch veld. Zonder dat veld zouden we zelfs niet eens bestaan. Kortom: inductie koken is niet schadelijk of onnatuurlijk. Het is veilig, hygiënisch, efficiënt en het wordt steeds populairder.
Het oppervlak van een inductiekookplaat is glanzend en dat wil je graag zo houden. Daarmee is de plaat ook meteen kwetsbaar want etensresten en vlekken zie je meteen zitten. Ga in geen geval met een schuursponsje aan de slag. Dan krijg je krassen en dat wil je natuurlijk niet.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.