Dit probleem komt bij ongeveer 20% van de bevolking voor. Het vervelende is dat knarsen of kaakklemmen flinke schade aan je gebit kan aanrichten. Ook loop je met onverklaarbare hoofdpijn of pijn in de kaken rond.
Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.
Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben. Je tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies zelf behoort ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor.
De fysiotherapeut kan helpen bij de gevolgen van knarsen of klemmen. Hierbij moet je vooral denken aan pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. Ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knarsen/klemmen, met als uiteindelijk doel een gedragsverandering.
Het centrale zenuwstelsel kan een rol spelen bij het klemmen en knarsen. Als gevolg van onbewuste hersenactiviteit worden de kauwspieren geactiveerd, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar geschoven of op elkaar geklemd worden. Stress zou invloed hebben op het nachtelijk knarsen.
Een 'knarsetanden bitje' van de tandarts wordt gevormd door middel van een opbeetplaat. Het bitje wordt ook wel een splint genoemd. Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
Omdat de echte oorzaak moeilijk te behandelen is kun je voor een tandenknarsen bitje gaan. Dit is een speciaal bitje dat je tijdens de slaap draagt. Het bitje beschermt je tanden en kiezen tegen beschadigingen. Je hoeft het tandenknarsen bitje overigens niet elke nacht te dragen.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
Tandenknarsen komt vooral voor bij kinderen en in de slaap. De oorzaak ligt in de stand van het gebit, maar tandenknarsen wordt soms ook als slaapstoornis gezien. Bijkomende symptomen zijn hoofdpijn, oorpijn en kaakpijn.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
De oorzaak van tandenknarsen is niet altijd duidelijk, maar het is meestal gekoppeld aan factoren zoals stress, angst of slaapproblemen. Je krijgt er niet altijd last van, maar sommige mensen krijgen gezichts- of hoofdpijn en knarsetanden kan ervoor zorgen dat je tanden slijten.
Wanneer kinderen veel last hebben van spanning en stress zorgt dit vaak voor verergering van het tandenknarsen. Door te zorgen voor meer ontspanning over de dag en met name ook voor het slapen gaan, kan het tandenknarsen al aanzienlijk verminderen.
Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.
Doel van een splint
Dit plaatje past over de tanden en kiezen en kan in en uitgedaan worden. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven. Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.
Ben jij iemand die met de kaken klemt? Dan merk je dat ongetwijfeld als je gaat eten. Je mond gaat niet ver genoeg open. Je kaakspieren doen pijn bij het kauwen en soms zelfs bij het praten.
Hoe lang moet je nachtbeugel dragen? Ons advies is om het eerst jaar de nachtbeugel elke nacht te dragen, vanaf het 2e jaar wordt de draagtijd stap voor stap gereduceerd. Op lange termijn adviseren wij uiteindelijk de nachtbeugels regelmatig nog 1 nacht per maand te dragen om het resultaat stabiel te houden.
Het goed onderhouden van je gebitsbeschermer is erg belangrijk. Een bitje is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom verstandig om je bitje voor en na het dragen af te spoelen met koud water. Ook is het aan te raden om het bitje tweemaal per maand grondig te reinigen.
Een nachtbeugel of OIR (Oral Invisible Retainer) is een retentiebeugel. Door middel van een retentiebeugel kunnen tanden en kiezen stabiliseren na de behandeling met een gewone beugel. Omdat het in dit geval over een uitneembare beugel gaat, die alleen 's nachts wordt gedragen, wordt het een nachtbeugel genoemd.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.