Het meest moet je opletten met crèmelikeuren als Baileys en Amarula. Deze kunnen boven de 25 graden gaan schiften. Het advies is ook om deze likeuren niet langer dan 1 jaar te bewaren als deze geopend zijn.
Baileys is de enige roomlikeur dat zijn smaak voor 2 jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt, geopend of ongeopend, opgeslagen in de koelkast of niet, bij het niet in direct zonlicht opgeslagen bij een temperatuur van 0-25 graden Celsius garandeert.
Minst lang houdbaar: creamy likeuren
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
In tegenstelling tot bieren en wijnen is sterke drank zeker 3 jaar na openen houdbaar. Bieren en wijnen zijn zelfs ongeopend beperkt houdbaar, al geldt dat niet voor iedere wijn. Ook voor likeuren geldt dat deze niet onbeperkt houdbaar zijn als deze eenmaal geopend zijn.
Verschillende bronnen stellen dat het buiten de koelkast kan, maar dan wel op een koele donkere plaats.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Veel mensen drinken Baileys puur met wat ijs of gebruiken het als mixer in shotjes, martini's en Irish coffee. Sommige mensen genieten zelfs van Baileys in warme chocolademelk of milkshakes. Hoe je jouw Baileys ook drinkt, het zal een aangename aanvulling zijn voor je drankenkast.
Kun je Baileys bevriezen? Het wordt niet aanbevolen om Baileys te bevriezen. Omdat het een mengsel is van whisky en room, zal de textuur aanzienlijke veranderingen ondergaan als gevolg van het invriezen en ontdooien. Bewaar Baileys het beste in het slipje of in de koelkast als je het liever iets gekoeld wilt.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
Om optimaal van het product te genieten, raden we je aan het gekoeld te bewaren en binnen zes maanden na opening te consumeren.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Alles met een laag alcoholpercentage moet voor het grootste deel in de koelkast worden bewaard; terwijl dranken met een hoog alcoholgehalte meestal prima op de plank zitten. Bewaar het daarom in de koelkast.
Cognac, rum, pure graanjenever, whiskey, gin en vodka blijven onbeperkt houdbaar. De gedistilleerde drank is een zogenaamd dood product, zolang de fles ongeopend blijft. Om verkleuring en smaakverschillen tegen te gaan, is het ook belangrijk dat de flessen donker en droog bewaard worden (dus niet in de koelkast).
Bevries de vloeibare sticks bij een temperatuur lager dan -18°C (standaard vriezer). Het ijsje smaakt het beste als het volledig bevroren is.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer. Als je een slok neemt van een wijn die niet meer goed is, proef je azijn. Het is een scherpe en zure smaak.
Het toverwoord is oxidatie: de reactie met zuurstof. Als een wijn te lang / te veel aan zuurstof wordt blootgesteld ontstaat er “azijnsteek”. De wijn gaat dan naar azijn smaken. Bij jonge wijnen kan het dagen duren voordat het gebeurt, maar bij oude wijnen kan een paar uur al voldoende zijn.
Bezinksel of droesem bestaat meestal uit samengekleefde rode kleurstoffen en tannines (looistoffen) en komt het vaakst voor in rode wijn. Door voorzichtig te schenken, hoeft u de wijn niet over te schenken. Het laatste beetje is dan wel niet drinkbaar.