Dutjes schema baby 9 maanden Is de ochtend- of middagdut in duigen gevallen? Dan kan je je baby tussen 16.00 en 17.00 nog wegleggen voor een korte dut. Laat je kind niet later slapen dan 17.00, dan is hij niet moe genoeg rond de bedtijd.
Baby's van 9 maanden slapen in totaal ongeveer 14 uur per dag. Ze kunnen in de nacht al 10-11 uur achter elkaar slapen. Geen zorgen als jouw kind dit niet aan één stuk kan: veel baby's worden op die leeftijd nog weleens wakker 's nachts. Overdag doen baby's van 9 maanden meestal nog twee dutjes, van 1,5 tot 2 uur.
Hoeveel je baby overdag slaapt kan een beetje verschillen. Dat heeft ook te maken met hoe druk de dag is. Gemiddeld komt dit neer op 2,5 tot 3 uur slapen verdeeld over 2 dutjes. Op drukke dagen of wanneer je kindje zich niet lekker voelt, kan het zijn dat hij/zij 3 slaapjes nodig heeft.
Tussen 13:30 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 tot 1,5 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.
Ons advies is om de middagdut niet na 15:00 te laten plaatsvinden. Op deze manier bouwt je baby genoeg slaapbehoefte op voor de nacht (eventueel nog in combinatie met een korte namiddagdut). Dit kan een positief effect hebben op het naar bed gaan en doorslapen van je baby.
Rond de leeftijd van twee jaar groeien de meeste kindjes uit hun slaapzak, een dekbed is dan meer geschikt. Ook krijgen kindjes de behoefte om nog vrijer te bewegen en vinden zij een pyjama dan fijner (of stiekem gewoon veel leuker!).
Volgens het slaapritme van een baby van 10 maanden zijn 2 dutjes per dag van 30 tot 60 minuten voldoende om de dag comfortabel en blij door te komen. In de nacht slaapt je baby vaak tussen de 7 en 10 uur. De meeste baby's van 10 maanden oud zijn tussen 7 en 9 uur in de avond klaar voor de nacht.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg. Tussendoor: bekertje water en (gedroogd) fruit, komkommer of rozijntjes.
Hoelang duurt de slaapregressie van 9 maanden? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, maar gemiddeld genomen kan het veranderende slaapgedrag een paar weken aanhouden. Maar het is ook heel normaal als kinderen hier langer of korter (of helemaal niet) mee te maken krijgen.
Deze lastige fase van de sprong duurt bij de meeste dreumesen vijf weken, maar kan ook één of zes weken duren.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Door al die nieuwe dingen die je baby van 9 maanden plotseling leert, kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Niet leuk, maar onthoud: het is een teken van vooruitgang. Rond deze tijd vindt de 6e sprong plaats en leert je baby dingen in categorieën te plaatsen. Denk: speelgoed, dieren, meubels en etenswaren.
Het middagdutje mag lang zijn, ongeveer 1.5 – 2.5 uur afhankelijk van de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. Een langere periode van slaap op de dag is belangrijk omdat er dan kwalitatief betere en herstellende slaap is dan bij een kort dutje.
Aan de volgende signalen merk jij dat je peuter nodig een middagdutje nodig heeft. Je peuter is uitgeput op zijn of haar normale bedtijd.Jouw peuter stribbelt enorm tegen als je hem of haar naar bed wil brengen.Onstabiel humeur.
Wanneer lassen we dat het best in? We haalden net al aan dat een middagdutje van minder dan een halfuur geen negatieve invloed heeft op ons nachtelijke slaappatroon, maar toch zetten onderzoekers er een stop op tot maximaal 18.30 uur.
De meeste baby's van 9 maanden eten één of twee boterhammen per dag. Voor de goede vetten kun je de boterham besmeren met margarine. Er hoeft verder geen beleg op, maar als je wilt variëren kun je denken aan hüttenkäse, zuivelspread of geprakte aardbei of banaan. Geef je baby ook af en toe pindakaas of ei op brood.
Rond 9 maanden huilen veel baby's 's nachts: wanneer ze wakker worden, denken ze alleen en verlaten te zijn. Ook vreemdenangst wordt een reden tot huilen: de baby wordt bang van onbekenden.
Een geprakte warme maaltijd met: 100-135 g groenten. 50-65 g aardappelen/rijst/pasta. 15 g vlees of 20 g vis.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Rond de 10 maanden kan je kindje tussen de dutjes door ongeveer 2,5 tot wel 3 uur wakker zijn. Houd hier goed rekening mee, zeker overdag. Stel dus dat je baby 's ochtends om 7.00 uur wakker is. Dan is het rond 10.00 uur weer tijd voor een dutje.
Voor het ochtenddutje is 1 uur vaak genoeg en het namiddagdutje mag het minst lange dutje zijn: een half uur tot een uur. Dit is het eerste dutje dat komt te vervallen wanneer je baby een dutjesovergang maakt van 3 naar 2 dutjes. Kleine sidenote: kijk altijd goed naar jouw baby.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.