Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Vervolgens wordt door de arbeidsovereenkomst of het gebruik binnen het bedrijf bepaald op welke dag dat is. Dat kan rond de 25e van de maand zijn of op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand.
Als je werkgever jouw uitdrukkelijke toestemming heeft, kan je loon tijdelijk of permanent worden verlaagd. Je moet wel minimaal het wettelijk minimumloon verdienen. Als er een cao is, moet de loonsverlaging wel zijn toegestaan volgens de cao.
Werkgever en werknemer moeten hierover in redelijkheid afspraken maken; Werkgever mag geen min-uren verrekenen met salaris indien het niet-werken voor rekening van de werkgever behoort te komen; Afspraken in arbeidsovereenkomst en cao over min-uren moeten door werknemer nagekomen worden.
Uw werkgever mag met uw laatste loonbetaling nooit meer verrekenen dan dat deel van uw loon dat niet onder de zogenaamde beslagvrije voet valt. Dit houdt in dat u in elk geval ongeveer 90% van de bijstandsnorm aan loon uitgekeerd moet krijgen.
Artikel 15 van de arbeidsovereenkomstenwet bepaalt dat vorderingen ontstaan uit een arbeidsovereenkomst verjaren na 5 jaar of 1 jaar na het eindigen van de overeenkomst. Deze korte verjaringstermijn werd in het verleden ook wel eens toegepast op terugvorderingen van onverschuldigd betaald loon.
Regels min-uren. Om te bepalen welke regels over min-uren gelden, moet u de arbeidsovereenkomst of cao controleren. Vooral in cao's is vaak afgesproken wat de regels over min-uren zijn. In veel cao's staat dat opgebouwde min-uren binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar moeten worden ingehaald.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Hou er dan rekening mee dat je werkgever in ieder geval een minimaal aantal minuren van 6 uur mag schrijven, ook als dat meer is dan 35% van je contracturen. In een normale situatie worden minuren zo veel mogelijk ingehaald. Wel geeft de cao enige regels met betrekking tot hoeveel je werkgever jou kan vragen te werken.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Overeenkomst. Je werkgever kan het overeengekomen loon dus niet eenzijdig verminderen. Wel kan een overeenkomst worden gesloten tussen werkgever en werknemer waarin ze uitdrukkelijk overeenkomen dat het loon wordt verminderd. Daarbij moeten uiteraard de minimumbarema's worden gerespecteerd die in cao's zijn vastgelegd.
In je arbeidsovereenkomst of cao staat namelijk beschreven wanneer je werkgever (in dit geval het uitzendbureau) je salaris moet betalen. Als dit niet gebeurt binnen 3 werkdagen na deze dag, dan maak je aanspraak op een wettelijke verhoging.
Er is niet duidelijk in de wet omschreven wanneer je werkgever de eindafrekening moet opstellen. Wel moet je laatste salaris na afloop van de loonperiode betaald zijn (binnen een maand). De eindafrekening mag tot één maand na afloop van je dienstverband opgemaakt en betaald worden.
Wanneer je je salaris niet tijdig ontvangt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De meeste voorkomende oorzaken zijn: Een storing in het systeem dat gebruikt wordt voor het uitvoeren van de betalingen bij je werkgever of het payroll bedrijf. Een storing bij de bank.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Heb je de afgelopen maanden minuren opgebouwd, omdat je simpelweg niet kon werken? Dan worden deze waarschijnlijk kwijtgescholden. Maar alleen als je écht niet kon werken. Kom je - zonder geldige reden - niet opdagen op je werk, dan moet je de uren op een later moment inhalen.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
Wanneer er meer uren worden gewerkt dan contractueel is afgesproken, dan kun je extra tijd voor tijd (tvt) toekennen. Veel organisaties maken gebruik van tijd voor tijd (tvt). Wanneer er meer uren worden gewerkt dan bepaald in het rooster van een medewerker, krijgt diegene extra verlof in de vorm van tvt.