Controleer de temperatuur van het badwater voordat je je baby erin doet. Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of je elleboog. Pas wel op, want wat lekker warm is voor jou, kan te heet zijn voor je baby.
Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg. Voor een klein kindje kunnen alle nieuwe prikkels in het zwembad erg intensief zijn.
Als je gaat zwemmen met je baby, neem je een zwemluier voor hem mee en een zwembroekje of badpakje. Trek alles pas bij het zwembad aan. Verder neem je een flesje melk, een gewone luier en babydoekjes mee, voor na het zwemmen.
De ideale zwemtemperatuur ligt volgens het Zwem Informatie- en Documentatiecentrum op 28 à 29 graden. Bij die warmte kunnen magere mensen hun temperatuur gemakkelijk constant houden. Kleine kinderen, ouderen, en invaliden moeten idealiter iets warmer water hebben.
Een van de eisen aan drinkwater is dat drinkwater aan de tap niet warmer mag zijn dan 25 graad Celsius.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
Hoelang kan een baby in het water blijven? Omdat baby's hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn.
Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen. Ook belangrijk: blijf niet langer dan 30 minuten in het water. Dat is echt genoeg voor je baby.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
Hoe doen baby's het…
Tijdens hun eerste weken maken de baby's ritmische en gecoördineerde zwembewegingen en houden hun eigen ademhaling onder water tegen (ook wel slikreflex genoemd). Na ongeveer 6 maanden, wordt die reflex minder, wanneer ze controle krijgen over hun eigen ademhaling als ze onder water gaan.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
Gaan zwemmen met een voldragen, gezonde baby wordt afgeraden om verschillende redenen: infectiegevaar. irritatie aan de slijmvliezen en luchtwegen. temperatuurschommelingen (ze kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed op peil houden)
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Babyzwemmen heeft veel voordelen. Allereerst is het zeer goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het versterkt de band tussen ouder en kind door vertrouwen te kweken in het water. Het kind bouwt onbewust sociale contacten op omdat het in groepsverband met andere kindjes en hun ouders zwemt.
Tropische temperaturen
Volgens het bord was de temperatuur van het water 30 graden, van het peuterbad 31 (we weten allemaal hoe het komt dat een peuterbad iets warmer is, toch? Zwemluiers zijn een schijnvertoning) en het bubbelbad 36 graden. Het fijne is ook dat de omgevingstemperatuur in Aqua Mundo heerlijk is.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen.
De BabyFloat ® is geschikt voor baby's tussen de 3 maanden en 2 jaar oud. In principe kan jouw kindje deze nek zwemband gebruiken, als hij of zij tenminste 3 maanden oud is.
Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.