Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Maak 25 liter stookwijn van 20% alcohol
Het fermentatievat is opnieuw te gebruiken als u de gist, kool en klaringsmiddel opnieuw aanschaft. Met deze set heeft u alleen nog 8 kilo normale kristalsuiker uit de supermarkt nodig.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Methanol ontstaat op natuurlijke wijze bij de vergisting van vijfwaardige suikers (pentosen). Het is echter ook mogelijk om methanol op synthetische wijze te produceren uit andere chemische stoffen of uit steenkool, biomassa en aardgas.
Methanol (CH3OH) is een vorm van alcohol die voornamelijk gebruikt wordt als antivries en brandstof, of als toevoeging om ethanol (de alcholsoort die in drank voorkomt) ondrinkbaar te maken. Voor mensen is het zeer giftig: 10 ml methanol kan al permanente blindheid veroorzaken, en 30 ml is al dodelijk.
Zowel methanol als isopropanol zijn giftig voor mensen omdat ons lichaam ze metaboliseert als giftige stoffen die leverfalen veroorzaken. Het drinken van zelfs een kleine hoeveelheid methanol of ontsmettingsalcohol kan dodelijk zijn.
U vult een distilleerketel tot maximaal 80% met stookwijn. Dus een 10 liter distilleerketel vult u met maximaal 8 liter stookwijn. Hiervan houdt u ongeveer 1 liter eindproduct (likeur, whisky, gin enz.) over.
Het moet ongeveer twee tot tien dagen duren voor de gist om alcohol te produceren. De tijd die nodig is hangt af van het soort gist dat wordt gebruikt, en van hoeveel suiker is toegevoegd.
In termen van chemische samenstelling is ethanol de naaste neef van methanol. Het bevat één koolstofatoom en nog twee waterstofatomen in een enkel molecuul. Dit schijnbaar kleine verschil verandert echter gedeeltelijk de eigenschappen van ethylalcohol, waardoor het veiliger wordt voor mensen.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
De voorloop gooit u weg of kunt u bewaren om de bbq mee aan te maken. Dit is ongeveer 2% van de eerste stook (ruwnat) uit de initiële stookwijn. Het distillaat uit de eerste stook wordt ook wel ruwnat genoemd.
Een distilleerketel bestaat uit drie of vier verschillende delen: de boiler, de koeler, de helm eventueel in 2 delen. Zorg er altijd voor dat de helm goed vast zit in de boiler. Laat de koeler vollopen met water en zorg voor een rustige doorloop van koelwater door middel van een slang.
Calvados is een gedistilleerde alcoholische drank van appel- en perencider die uitsluitend gemaakt wordt in Normandië. Met behulp van een enkel of dubbel distillatie proces in een zogeheten pot- of column still wordt de cider omgetoverd tot een distillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%.
het is minder corrosiegevoelig met andere woorden koper roest minder dan ijzer; het heeft een beter warmtegeleidendvermogen; het is makkelijker te verwerken waardoor ingewikkeldere constructies gemaakt kunnen worden. Geen wonder dus dat bijna alle brouwerijen voorzien werden van koperen ketels.
Water verdampt bij 100 °C, alcohol reeds bij 78,5 °C. Gin stoken gebeurt daarom bij een temperatuur tussen 78,5 en 100 °C.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.
Vieux wordt niet gemaakt van gedistilleerde wijn, maar van neutrale graan- of melasse alcohol, en water waar, voor de smaak en de kleur, verschillende ingrediënten zoals karamel en diverse geur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.