Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Uw telefoon laadt wel op maar niet tot 100%
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Dit zijn de mogelijke oorzaken waarom je telefoon of tablet niet meer op laadt of langzaam op laadt: Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op.
'Geoptimaliseerd opladen' staat standaard ingeschakeld na de update naar iOS 13 of hoger of wanneer u uw iPhone configureert. Om de functie uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Batterij' > 'Batterijconditie' > 'Geoptimaliseerd opladen'.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Het klinkt een beetje gek, maar het is beter om de accu niet helemaal naar 100 procent op te laden Dit leidt namelijk tot veel meer accuslijtage dan wanneer je bijvoorbeeld tot 70 of 80 procent oplaadt.
,,De levensduur van producten in de handen van eerste gebruikers bedraagt vier jaar voor OSX- en tvOS-toestellen en drie jaar voor iOS- en watchOS-toestellen", schrijft de Amerikaanse techgigant op haar website.
Dat is niet waar, want vrijwel iedere telefoon stopt met actief laden als de batterij vol raakt. Toch is het geen goed idee om je telefoon uren aan de oplader te laten liggen. Omdat er elektriciteit tegen de batterij 'aanbotst' kan het lithium beschadigd raken.
Oorzaken batterij laadt langzaam op
Er is iets mis met de oplader. Je gebruikt het toestel tijdens het opladen. Een probleem met de instelling snelladen. Een defect.
Je iPhone verbruikt namelijk veel batterij als het scherm aan staat, zelfs als je je telefoon niet gebruikt. Je kunt er dan ook voor kiezen om je telefoon zichzelf zo vaak mogelijk te vergrendelen als mogelijk is. Daarmee gaat je scherm uit en verbruik je minder batterij.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Een Android-batterij kalibreren
Het kalibreren van een 'Android-batterij' is dan ook vrij simpel. Het komt erop neer dat je de accu eerst helemaal leeg laat lopen, waarna het toestel vanzelf uitschakelt. Vervolgens start je het toestel op, zodat hij automatisch weer uitvalt (want er is geen energie).
Je kunt het in de gaten houden door naar je instellingenmenu te gaan. Tik hier op 'Batterij' en als je iets in de trant van 'Geoptimaliseerd opladen' of 'Optimized Charging' ziet, zit je goed.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen ruitenreinigers, huishoudelijke reinigingsmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak of schuurmiddelen om de iPhone schoon te maken.
Je oude iPhone oplader en kabel werken ook prima met je iPhone 13. Let wel op: heeft jouw oude oplader een rechthoekige usb A aansluiting? Dan is die oplader 2 tot 3 zo langzaam als een nieuwe snellader. Bovendien past de nieuwe meegeleverde usb C naar Lightning kabel dan niet op je oude oplader.
Binnen een halfuurtje zit de iPhone 11 Pro alweer voor meer dan de helft vol, volledig opladen is na 1 uur en 47 minuten gepiept. Met zijn grotere accu heeft de iPhone 11 Pro Max iets meer tijd nodig: 2 uur en 22 minuten.
Eén laadcyclus is doorlopen wanneer 100% van de batterijcapaciteit is verbruikt. Dit is ongeacht het aantal keer dat je de batterij tussendoor oplaadt. Het kan dus geen kwaad om je batterij even tussendoor in de oplader te steken. Ook maakt het niet uit of je de telefoon bij 100% of 80% loskoppelt van de oplader.
Spaarstand inschakelen
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je smartphone. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen.
Omdat ieder voordeel zijn nadeel heeft, denken veel mensen dat snelladen slecht is voor de batterijgezondheid van hun smartphone. Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, dat is niet zo. Dit heeft te maken met de manier waarop de techniek in elkaar steekt.
U kunt vanaf IOS 11.3 bij de iPhone 6 en iPhone SE of hoger de batterij capaciteit zien. Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging.
Met de Energiebesparingsmodus kun je ervoor zorgen dat de batterij van je iPhone en iPad langer meegaat. Als je deze modus inschakelt zal een iPhone of iPad enkele maatregelen nemen om niet-noodzakelijke rekenkracht te besparen, bijvoorbeeld: Je ontvangt minder notificaties. Je ziet minder stroomvretende animaties.