Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden. Bieren met gist op de fles kunnen onder de juiste bewaaromstandigheden zelfs 12 maanden of vele jaren langer bewaard worden.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden. "Heb je thuis een sterk donker biertje die over de houdbaarheidsdatum heen is? Grote kans dat hij voller van smaak is geworden! Ruik en proef het biertje wel, voordat je hem helemaal op drinkt."
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Bij deze bieren wordt aangeraden om het niet langer dan 9 maanden te bewaren. Zwaardere bieren kun je wel langer bewaren. Soms kan dit zelfs voor bijzondere smaakveranderingen zorgen omdat het bier 'rijpt' net als wijn. Biersoorten die hiervoor geschikt zijn: Dubbel, Tripel, Quadrupel, Geuze, Lambic, Kriek en Stout.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
Het is het resultaat van de nagisting op fles, waarbij de brouwer, na de botteling, nog een lepeltje gist en suiker toevoegt. Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
De kans op hart- en vaatziekten wordt groter als je veel en vaak alcohol drinkt. Bijvoorbeeld zorgt alcohol voor een hoge bloeddruk. Vaak voorkomende ziektes aan het hart en de bloedvaten zijn beroerte, hartinfarct, hartritmestoornissen en hartfalen.
Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.
Troebeling wordt veroorzaakt door kleine rondzwevende deeltjes in het bier. De belangrijkste oorzaken zijn: eiwit, polyfenolen, zetmeel, lipiden, gisten en bacteriën.
Bier geven aan je plant
Dat maakt het een perfecte meststof voor planten, ook om ongedierte te voorkomen. Geen gek idee dus om dat restje bier aan je plant te geven. Schenk het op de potgrond. Je kunt bier ook gebruiken om de bladeren van je kamerplant (nog meer) te laten glanzen.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Hoe lang kan ik Tripel karmeliet bewaren? Je kan Tripel Karmeliet 18 maanden bewaren. We adviseren echter om daar niet op te wachten. Probeer van je Tripel Karmeliet te genieten als die nog zo vers mogelijk is voor de beste smaak.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
De oorsprong van Hertog Jan ligt in 1915, toen vier bevriende brouwers in Arcen een nieuwe stoombierbrouwerij oprichtten, die ze heel toepasselijk "De Vriendschap" noemden. Destijds waren ze één van de eersten met bovengistend speciaalbier, iets waar ze vandaag de dag nog steeds bekend om staan.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.