Weer of spoch is een blijvende materiaalaantasting van textiel. Weervlekken in kleding of lappen stof zoals scheepszeil worden veroorzaakt doordat deze langere tijd vochtig geweest zijn. Weer is zichtbaar als donkere vlekken (stipjes) die niet uitwasbaar zijn. Dit wordt ook wel spoch genoemd.
Ook weerplekken zijn een vorm van schimmel. Om weerplekken te verwijderen uit kleding of bijvoorbeeld tentdoeken, kun je een oplossing van water en een beetje bleekmiddel gebruiken. En beter nog: voorkom weerplekken in textiel door deze nooit vochtig op te bergen.
Weerplekken - ook wel weervlekken of 'het weer' genoemd - zijn donkere vlekjes op het doek. Het ziet er vrij onsmakelijk uit: het is dan ook een schimmel. Schimmels groeien het best op donkere en vochtige plekken.
Je kunt het beste eerst proberen om de weervlekken uit de kleding te krijgen door de stukken in de wasmachine te gooien en lekker heet te wassen. Hoe heter het water, hoe groter de kans dat de schimmel verdwijnt.
De belangrijkste reden dat kleren beschimmeld raken is omdat ze nat worden en te lang nat blijven. Binnen een paar uur kunnen ze naar meeldauw gaan ruiken. En binnen 24 uur hebben ze al het begin van schimmelvorming. Kleding te lang nat in de machine laten liggen.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Schimmel-, schimmel- of meeldauwgroei op kleding is niet alleen beschamend, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid. De volgende keer dat u een witte poederachtige schimmel op uw kleding ziet, moet u het volgende doen. Het meest verwachte seizoen van het jaar – moesson – is officieel hier.
Om de 'weervlekken' uit de tuinkussens te verwijderen meng je 1 liter (of naar verhouding) karnemelk met 6 eetlepels zout, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist). Laat ook deze slopen een nacht weken en was vervolgens zoals hierboven beschreven.
Watervlekken zijn van de stoffen meubels te verwijderen met behulp van schoonmaakazijn. Meng in een spuitfles een half kopje azijn met twee kopjes water en breng dit aan op de vlek. Werk van buiten naar binnen. Terwijl u het meubelstuk vernevelt met het mengsel, gebruikt u een microvezeldoek om de vlek weg te deppen.
Peroxide. Schimmelsite.com adviseert ook een inweekmiddel: chloorvrij bleekmiddel zoals peroxide. Maar je zou ook een scheutje schoonmaakazijn bij het wasmiddel kunnen mengen, zo is op de site te lezen. Verder is er nog een 'tip uit grootmoederstijd', namelijk een emmer met een liter karnemelk, een kopje zout en azijn.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
De waarheid: Seks veroorzaakt geen schimmelinfectie. Het valt ook niet onder de SOA's, hoewel seksueel actieve vrouwen er over het algemeen wel meer last van hebben. Schimmel kan door seks worden uitgewisseld maar het aantal schimmelinfecties wordt niet beïnvloed door het aantal bedpartners.
Seks is mogelijk.
Heb je ondanks de symptomen van vaginale schimmel wel behoefte aan seks, dan kan dat. Let wel op met voorbehoedsmiddelen: producten ter behandeling van vaginale schimmel kunnen de werking en veiligheid van onder andere condooms en pessaria tijdens de behandeling (tijdelijk) verminderen.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Meeldauw en schimmel zijn vormen van schimmel die gemakkelijk op kleding kunnen voorkomen wanneer je per ongeluk vergeet de wasmachine meteen te legen of natte kleding voor langere tijd in een wasmand of op de grond achterlaat. Gelukkig is het niet erg moeilijk om schimmelvlekken te verwijderen.
Maar wat dan wel te doen om schimmel op een handdoek weg te krijgen? Om schimmel op handdoeken te verwijderen stip je elk vlekje eerst aan met een wattenstokje gedrenkt in brandspiritus. Pas als dit gedaan is, stop je de handdoeken in de wasmachine en kan men erop aan dat de schimmel verdwenen is na de wasbeurt.
Wanneer de luchtvochtigheid in huis in Vorst te hoog is kan dit leiden tot schimmelvorming op de muren in Vorst. Wanneer de buitenmuren van de woning beschadigd of versleten zijn kan vocht doordringen tot de binnenmuren in Vorst.
Doe water in een emmer, niet te heet en vermeng het met inweekmiddel. Gooi de slopen in de emmer en laat het een nacht goed intrekken. Doe het daarna gewoon in de wasmachine met de gewone was, 40 graden. De meeste vlekken, zo niet alle vlekken, zijn verdwenen.
Verwijder eerst het stof met een vochtige doek. Maak daarna een lauw sopje met Andy Allesreiniger (pas op met schuurproducten; ze kunnen de lak van de beschermlaag beschadigen). Gebruik een oude tandenborstel om bij de moeilijke plekjes te komen. Spoel af met lauw water en droog met een schone doek.
Ultramar Power cleaner kan je gewoon direct in de droge doek sproeien, klein beetje borstelen, wacht tot een uurtje, als de schimmel nog niet af, weer sproeien tot helemaal weg is. Sommige krijg ik in een keer weg, en sommige moet ik twee tot drie keer doen.
Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
Schimmels, en dus ook zwarte schimmels, treden op als er een disbalans in het binnenmilieu zit. Zo zijn ruimtes vaak te vochtig en onvoldoende geventileerd, wordt er te weinig afzuiging gebruikt tijdens het koken of heeft u een vochtige kelder. U kunt schimmel dan ook goed voorkomen.
Zwarte schimmel dodelijk
De grote boosdoener is mycotoxine. Deze giftige stoffen bevinden zich in alle schimmelsporen, maar is in hogere mate aanwezig in de sporen van zwarte schimmel. De stof heeft jeuk en irritaties tot gevolg. Laat je zwarte schimmel onaangeroerd, dan is hij extreem gevaarlijk en zelfs dodelijk.