Ook lege potten en emmers mogen bij het restafval, maar lever vloeibare resten en voorstrijkmiddelen apart in bij het klein chemisch afval (kca). Kwasten en potten met opgedroogde verfresten kunnen ook bij het restafval.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Nog natte verfresten gelden als Klein Chemisch Afval (kca) en zijn belastend voor het milieu. Lever ze daarom in bij de dichtstbijzijnde milieustraat. Tip: Opgedroogde verf is geen chemisch afval en kan gewoon bij het huisvuil.
Klein chemisch afval (kca) kun je inleveren bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente.
Zeker latex is toch op waterbasis, kan dat dan niet gewoon bij het restafval? Kort en goed; nee. Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is klein chemisch afval (KCA). Dat geldt ook voor watergedragen verf.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Als je het beeldmateriaal wilt (laten) digitaliseren, dan kun je twee dingen doen: je kunt investeren in een goede scanner. Die kun je na gebruik mogelijk weer van de hand doen. Het is een flinke klus om de overgebleven foto's en dia's te scannen maar je hebt zo wel de controle over de kwaliteit.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en hoort thuis in het containerpark van uw gemeente. Giet verfresten die u niet bewaart dus nooit door de gootsteen of in het riool! Dit geldt voor zowel solventgedragen- als watergedragen verf.
Giet verfresten die je niet wilt bewaren nooit door de gootsteen of in het riool maar breng ze naar het containerpark. Denk aan het milieu. Doe dit zowel bij solventgedragen als bij watergedragen verf. Ook lege verfblikken horen niet bij het gewone afval maar bij het Klein Gevaarlijk Afval op het containerpark.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
In de meeste gevallen kan je bij natte verf de verf wegpoetsen met een oude doek met terpentine. Vervolgens kan je het glas weer schoonmaken met een schone doek. Bij opgedroogde verf is het verstandig om een glaskrabber of een plamuurmes te gebruiken.
Ook het blik ondersteboven zetten kan voorkomen dat er zuurstof bij de verf komt door de sluiting. Je kunt eenvoudig controleren of de verf nog bruikbaar is door naar de kleur van het vel te kijken. Heeft het vel dezelfde kleur als de verf? Dan is de verf na verwijdering van het vel hoogstwaarschijnlijk nog bruikbaar.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Negatieven. Negatieven blijven over het algemeen ook lang goed, mits bewaard in een negatiefmapje. Je kunt ze scannen via een speciale negatiefscanner. Dat is eigenlijk alleen noodzakelijk als je geen originele afdruk (meer) hebt.
Negatieven bewaren
Ga op zoek naar een zuurvrije envelop of doos om je negatieven in te bewaren. Vergeet ze niet te stickeren of labelen zodat je ze later nog gemakkelijk terug kunt vinden. Plaats de dozen op een hoge plank voor het geval je een keer last krijgt van waterschade.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Voor kassabonnen wordt vaak thermisch papier gebruikt, voorheen met BPA, en nu zonder. Van oud papier worden vaak nieuwe voedselverpakkingen gemaakt. Daar mogen geen BPA-resten in zitten. Doordat kassabonnen nu vrij zijn van BPA mogen ze bij het oud papier.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.