De Amerikaanse kok George Crum, chef in Moon's Lake House in Saratoga Springs, maakte in 1853 per toeval chips toen een ontevreden klant, miljonair Cornelius Vanderbilt, zijn gebakken aardappelschijfjes terugstuurde omdat hij ze te dik, te klef en niet zout genoeg vond.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Croky is Belgisch
& daar zijn we trots op! Het merk Croky zag in 1966 het levenslicht in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie Huyge op het idee kwam om lekker krokant gebakken aardappelschijfjes te commercialiseren. Ze doopten het merk Croky, als eerbetoon aan hun recent gestorven familiepapegaai.
Cheetos is ontwikkeld in 1948 door Fritos-bedenker Charles Elmer. Oorspronkelijk werd de naam van het merk geschreven met een punt erin (als Chee•tos). De mascotte van het merk is Chester Cheetah. Sinds 2015 vallen Nibb-it, Ringlings en Chipito (voorheen onderdeel van het merk Smiths) ook onder het merk Cheetos.
Croky Kraakbeesten. De dinosaurus had een paprikasmaakt. Toegevoegd na 3 minuten: Herstel: het was de krokodil die een paprikasmaak had. Toegevoegd na 5 minuten: En de schildpad had een kaassmaak: Toto cheese.
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
De ranking van duurzame chips:
Lay's (4 van de 17 punten, een D-label) Smiths (4 van de 17 punten, een D-label) Kettle (3 van de 17 punten, een D-label) Pringles (3 van de 17 punten, een D-label)
Chips is van oorsprong een meervoudsvorm: de laatste letter is een meervouds-s. De betekenis is 'koude gebakken aardappelschijfjes, gegeten als snack'. Bij deze meervoudsvorm past een meervoudige persoonsvorm.
In paprika chips zit paprika. Deze vrucht groeit eigenlijk niet in Nederland. Maar komt uit Hongarije. Het zout dat in onze chips wordt gebruikt, dat wordt uit Oostenrijk gehaald.
die al bekend is bij het grote publiek. naam Walkers al omdat ze al 41 jaar bestonden. zouden verwarren met TJ Hughes, een populaire winkel in de UK. Dit schoonmaakmiddel heeft in verschillende landen ook andere namen.
In een zak Mixups zitten vier verschillende soorten chips in de smaak die overeenkomt met de verpakking. Voor naturel en paprika zijn dat Pomfrites, Bugles, Wokkels en Grids. Voor de kaasvariant zijn dat Cheetos, Doritos, Bugles en chips.
De aardappelen worden in schijfjes gesneden. De machine heeft verstelbare messen, waardoor je de schijfjes dunner of dikker kan maken. Maar ook de vorm kan je regelen, bijvoorbeeld voor ribbelchips. De centrifuge slingert de aardappelen tegen de scherpe messen aan.
Maar niet getreurd, één van de 'Restaurant flavours' mag wel blijven en zal zelfs een vast waarde in het Lay's-assortiment worden. En welke chipssmaak mag blijven, dat bepaal jij zelf. Nog tot eind november kan je op jouw favoriet stemmen via www.lays.be/irf.
De fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk produceert chips. Bekende merken als Lays, Hamka's, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland.
Introducing Lay's MAX!
Heerlijke gebakken aardappel chips in authentieke smaken met extra ribbels voor een harde kraak. Precies zoals je van ons gewend bent!