20 – 35 personen: twee lagen. 35 – 50 personen: drie lagen. 50 – 70 personen: vier lagen. 70 – 110 personen: vijf lagen.
Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, want bij de meeste bruidstaarten betaal je een prijs per persoon, gemiddeld zo rond de €7,-. Als je deze prijs vermenigvuldigt met het aantal gasten op je bruiloft, heb je al een aardige inschatting van de kosten.
Prijs van een bruidstaart
De basis van een mooie kwalitatieve bruidstaart begint bij 300 euro. Hoe groter je deze maakt hoe lager de prijs in principe wordt. Om toch een prijs per persoon te noemen kan je uitgaan van gemiddeld 7,00 euro p.p.
Een bruidstaart is onder andere zo duur omdat hij gestapeld moet worden. Zo´n stapeltaart is lastig te maken door de hoogte en daarom ook duurder. Je kunt net zo goed een aantal platte taarten bestellen, dit is een stuk goedkoper! Overigens zijn platte taarten ook makkelijker om zelf te maken.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan.
Het is het beste de bruidstaart zo ruim mogelijk van tevoren te bestellen. Hierbij kan gedacht worden aan zo'n drie tot zes maanden voor de bruiloft. Het kan namelijk voorkomen dat decoraties en eventuele speciale ingrediënten voor jullie taart door de bruidstaartenbakker moeten worden besteld.
De gemiddelde prijs van deze taart is tussen €375 en €400. Per persoon kom je dan uit op €4,65 - €5,00.
Frisse, luchtige smaken, bijvoorbeeld met vers fruit, zijn perfect voor het voorjaar & zomer. In het najaar passen de zwaardere smaken perfect met bijvoorbeeld chocola, karamel of seizoensfruit. Serveer je de bruidstaart als dessert dan zijn de volle chocoladesmaken echt een aanrader.
Maar… bruidstaart wordt meestal bij champagne geserveerd. En champagne en chocolade zijn geen vrienden. En chocolade met gezouten karamel al helemaal niet. Dus mijn favoriet maak ik eigenlijk met name voor bruidsparen die de bruidstaart als dessert of bij bier/koffie serveren.
Ga je meerdere en grotere taarten stapelen gebruik dan cakeboards. Zet de onderste taart op een drum die groter is dan de taart. Steek hier houten dowels in en knip ze met een scherpe en schone snoeischaar af op dezelfde hoogte als de taart. Deze dowels zijn geschikt voor stapels tot en met 3 lagen.
Een taart decoreren kan met fondant, marsepein of boter crème. Deze drie soorten gebruik je om vervolgens een keuze te maken om de taart te bekleden. Fondant is vergelijkbaar met marsepein, maar is minder zoet en plakkerig en smaakt natuurlijk naar marsepein. Fondant kan smaakloos zijn of met een smaakje naar keuze.
Het maken van de taart
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Volgens de traditie kun je het bovenste gedeelte van de bruidstaart invriezen. Je kunt deze dan een jaar na de bruiloft samen met je wederhelft aansnijden en vieren dat jullie het eerste jaar al in de boeken hebben staan.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je close family en beste vrienden een bedrag tussen € 50 en € 150 geeft. Over het algemeen geef je wat je op een bruiloft kost. Overige vrienden en familie kun je tussen € 30 en € 60 geven.
Wat betalen de ouders van de bruid? Het is gebruikelijk dat de ouders van de bruid een onderdeel van de bruiloft betalen, maar dat hoeft niet. Vaak kiezen ze voor het betalen van de receptie of de bruidsjurk. Ze kunnen er ook voor kiezen om meer te betalen of bijvoorbeeld de huwelijksreis cadeau te doen.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Bij 150 gasten kom je uit op een taart met 5 lagen.