Lunch en diner De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Het Italiaanse ritme van de dag
Van 12.30 – 16.00 zijn vrijwel alle winkels dicht en vind je de Italiaanse bevolking over het algemeen in een restaurant. De Italiaan luncht vaak pas na 13.00 en ook het diner is later dan je zou verwachten, namelijk pas vanaf 20.00.
Pranzo (warme lunch) in Piemonte 12.00 tot 14.00
Heel Italie eet tussen de middag warm. Deze “warme” lunch wordt de pranzo genoemd. Alle restaurants zijn open tussen 12.00 en 14.00 en serveren een menu bestaande uit een primo, een secondo en vaak een dolce.
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent. Buona sera zeg je vanaf 13.00 uur op Sicilië, tot vanaf 18.00 uur in Milaan.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Italianen houden van eten en drinken
De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat ze naar het restaurant gaan om samen met familie en vrienden van een goede maaltijd te genieten. Er zijn diverse gangen die elkaar opvolgen variërend van een 'aperativo' en 'antipasto' gevolgd door een 'primo'.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Italië staat bekend om de heerlijke wijnen die daar worden gemaakt. Maar dat is niet de enige drank die daar gemaakt wordt: denk maar eens aan limoncello of de 'Italiaanse champagne' prosecco. En vergeet niet de heerlijkste likeuren, zoals amaretto of koffielikeuren als Tia Maria.
Als de Italianen klaar zijn met eten, stopt het tafelen nog niet. Dan is het namelijk tijd voor dolci, cafe en digestivo: zoetigheden, koffie en digestieven! Een digestief is een vaak redelijk sterke drank, die na de maaltijd wordt gedronken. Soms ín de koffie, soms ernaast of na de 'cafe'.
Sami, zeg hallo. Sami, dì ciao. Pap, zeg hallo. Papà, dì ciao.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
In Nederland kost eten in een restaurant zo'n 14 procent meer dan gemiddeld, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk 'maar' 10 procent is. In Italië is een restaurantbezoek 4 procent duurder dan het EU-gemiddelde en in Spanje is het wederom het goedkoopst.
Zoals in Frankrijk het stokbrood niet weg te denken is, vind je in Italië overal de ciabatta: slof of pantoffel in de moedertaal. Grappig genoeg bakken juist de Italianen hun ciabattas met de Franse slag.
Vertaling van "sorry" in Italiaans. perdonami mi perdoni ci dispiace Oh Siamo spiacenti Meer.
hallo!, hoi! dag!
Ciao! Weinig Italiaanse woorden zijn zo universeel bekend als deze vrolijke groet waarmee Italianen elkaar 'hallo' zeggen of waarmee ze van elkaar afscheid nemen.
posso avere il conto per favore?
#2 Landen waar fooi geven niet gebruikelijk of overbodig is
Knoop deze bestemmingen goed in je oren: Australië, België, China, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Japan (onbeleefd zelfs), Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Singapore, Slovenië, Vietnam, Zweden, Zuid-Korea en Zwitserland.