Een gewone, ouderwetse zeep wordt gemaakt door een stof met een hoge pH-waarde, wat gebruikt wordt op te ontvetten, en vet met elkaar te laten reageren. Zeep is dus een reiniger die vetten gemakkelijk verwijdert. Tegenwoordig bestaan er ook synthetische zepen die een wat meer pH neutrale waarde hebben.
De zeep zorgt er ook voor dat de olie een klein beetje in het water kan oplossen. En dat is bijvoorbeeld handig bij het afwassen van vet servies of bestek, want die kun je zo beter schoon krijgen.
Hoe werkt zeep? De zeepmoleculen komen los door contact met het water.De zeep maakt een soort 'brug' tussen water en vet, twee substanties die elkaar normaal gesproken afstoten. Hierdoor is het mogelijk dat vet en vuil worden losgemaakt, binden aan de zeep en worden weggespoeld met het waswater.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Bovenop water liggen de moleculen stil tegen elkaar aan en houden ze elkaar extra goed vast. De kracht van de moleculen maken het bovenste laagje sterk, dat heet oppervlaktespanning. Zeep breekt de verbinding tussen watermoleculen, en die gaan daardoor bewegen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Schuimende reinigingsmiddelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen en shampoo bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen.
Liever geen zeep of doucheschuim
Je hebt zeep en zeep. Veel zepen hebben een te hoge pH-waarde en dat doet je huid meer kwaad dan goed.
Zeep kan de huid namelijk flink uitdrogen als je het te veel gebruikt. Dit komt doordat zeep natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderd. Als je van jezelf een erg droge huid hebt is het dus verstandig om je goed in te lezen over het gebruik van zeep.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
In zeep zit: vet, natronloog, geurstof en kleurstof. Raar idee misschien, je wassen met vet! Maar samen met het stofje natronloog, verandert vet in zeep. Kleine zeepdeeltjes, de zeepmoleculen, lossen met de ene kant water en met de andere kant (vettig) vuil op.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Met de rasp kun je zeer eenvoudig je stuk zeep in fijne stukjes raspen. Dit zorgt ervoor dat de zeep snel oplost in heet water.
Olie en water mengen niet, olie en stroop ook niet. Water en stroop mengen heel slecht. Daarom blijven de vloeistoffen gescheiden. En omdat de vloeistoffen niet even zwaar zijn, krijg je verschillende lagen.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Miljoenen bacteriën
Die onaangename lichaamsgeur ontstaat doordat de chemische bestanddelen die de huid aanmaakt, zoals zweet en vetten, worden afgebroken door bacteriën. ''Die bacteriën zijn niet schadelijk'', zegt Thio. ''De meeste infecties die je kunt krijgen, hebben niets met je huid te maken.
Zwavel zeep is ideaal bij een onzuivere huid. Zwavel reguleert de talgklierhuishouding en stimuleert en revitaliseert de huid.
Naast dat zeep beter voor je huid is, is ook nog eens milieuvriendelijker. De verpakking ervan is in de meeste gevallen te recyclen en daarnaast is zeep goedkoper dan douchegel. Tot slot is het ook nog eens langer houdbaar, waardoor je er langer mee doet dan met een douchegel.
Je gezicht wassen met douchegel
Als je de rest van je lichaam wast met douchegel, dan kun je je gezicht ook wel even meenemen in dit reinigingsritueel. Waarom niet? Douchegel is veel te agressief voor de gezichtshuid, vooral die heerlijk schuimende varianten.
Wanneer je een Blokzeep laat drogen tussen de douchebeurten in, is het net zo hygiënisch als vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde, het blok is namelijk zelf-conserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
In het bijzonder wordt fysiologische zeep aanbevolen voor het wassen van de (over)gevoelige huid, droge tot zeer droge huid, beschadigde huid (eczeem, psoriasis, diverse huidletsels). Ook bij personen met (aanleg tot) allergie is gebruik van fysiologische zeep wenselijk.
Een goede zeep bestaat uit plantaardige vetten zoals olijfolie of kokosolie. Deze natuurlijke oliën reinigen niet alleen, maar voeden en beschermen de huid ook. Omdat de mannenhuid anders is dan de vrouwenhuid, heeft zeep voor mannen een uitgebalanceerde formule.
Zeep is het product van verzeping: een chemische reactie die plaatsvindt wanneer we een vetten/oliën (plantaardige olie, plantaardige boter, was) mengen met sterke basen zoals natriumhydroxide (ook loog of natriumloog genoemd).