Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Snij de stengels van de rozen schuin af. Dan gaan ze namelijk minder snel hangen. Vervolgens moet je de rozen snel in de vaas met warm water zetten. Het water kun je vervolgens het beste één keer in de twee dagen verversen.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
ZET BLOEMEN NIET OP DE TOCHT, IN DE WARMTE OF BIJ FRUIT
Tocht, warmte en fruit zorgen ervoor dat bloemen sneller verouderen en/of slap gaan hangen. Dus zet het boeket niet in de volle zon, bij de verwarming of openhaard of op een tochtige plek.
Om bloemenvoeding zelf te maken heb je drie ingrediënten nodig: suiker, bleek en citroenzuur. Suiker is het voedende ingrediënt, citroenzuur helpt de pH-waarde van het water te verlagen - wat het aangenamer maakt voor de bloemen - en bleek helpt het water te reinigen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Door minstens twee centimeter schuin af te snijden met een scherp mesje zorg je ervoor dat bloemen voldoende water kunnen opnemen. Het is een fabeltje dat de steel méér water zou kunnen opnemen als je hem schuin afsnijdt, net zoals je ook met een rietje niet meer water opneemt als je de onderkant schuin afsnijdt.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.
Haal uitgedroogde bloemen en blaadjes van de stelen – deze stoten gassen uit die voor meer verwelking zorgen. Snijd 1 tot 5 cm van de stelen af in een scherpe hoek en zet de bloemen in schoon water. Dan zijn ze binnen een uurtje weer helemaal de oude!
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Voeg een schepje suiker aan het water toe en dit zorgt dat het water langer schoon blijft. Suiker heeft namelijk een antibacteriële functie waarmee je de tulpen tegen besmetting beschermt. Je kunt dit ook doen met een muntje (koper), druppeltje bleek, klein scheutje natuurazijn of een dopje jenever.
Chloor als bleekmiddel
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
Welke meststoffen gebruik je? Voor het bemesten van je bloemen en planten kun je gebruik maken van kunstmest en organische mest. Er is een heel belangrijk verschil tussen deze twee te noemen. Kunstmest werkt namelijk snel en kort, terwijl organische mest langzaam en lang werkt.