Een hete pan "Om ervoor te zorgen dat de inktvis niet te lang in de pan moet liggen, is het belangrijk dat je pan erg warm is. Die starttemperatuur van je grill of wok moet zelfs wat te hoog zijn, omdat hij snel zakt wanneer je er de koude inktvis aan toevoegt.
De hitte en de duur van het grillen is bij inktvis op de bbq heel belangrijk. Laat je inktvis op voorhand 20 minuten marineren in een mengsel van (olijf)olie, citroensap en kruiden.Gril 'm dan kort op een hevig vuur om te voorkomen dat hij taai wordt.
Te lang gekookte inktvis is moeilijk te kauwen . Als dit gebeurt, kook de inktvis dan langer totdat deze minder rubberachtig wordt.
De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser.
Zodra het kookt, zet u het vuur laag, doet u het deksel op de pan en laat u het geheel langzaam en op laag vuur sudderen, ongeveer 10 tot 15 minuten , totdat de inktvis zacht is en al het water is verdampt en u alleen een saus op oliebasis overhoudt.
Voor maximale malsheid, gebruik kleinere inktvis. Hoe groter de inktvis, hoe taaier hij zal zijn. Ik week mijn calamari ook in een bad van water, baking soda en zout gedurende 15 minuten voordat ik ze frituur om een malsere textuur te garanderen. Sommige mensen weken liever in melk omdat het melkzuur helpt om de calamari malser te maken.
Je moet het minder lang koken. Inktvis wordt taai als het te lang gekookt wordt. Het is een heel klein venster van gaarheid waar de inktvis nog steeds mals is, maar ook gaar.
Het geheim zit hem in het marineren van de calamari in melk gedurende de nacht !
Zuivelproducten zoals yoghurt en melk zijn de beste natuurlijke malsmakers. Snijd je inktvis in ringen en doe ze met de tentakels in een grote mengkom. Bedek met melk en vervolgens met huishoudfolie en zet 12 tot 24 uur in de koelkast.
Terwijl u vis voorbereidt om te bakken, grillen of frituren, kan een marinade met olijfolie de vis malser maken tot zijn zachtste en sappigste vorm. Het proces van het marineren van vis in een gemarineerde olie laat de vis de kruiden en vloeistoffen opnemen die u aan de marinade toevoegt, waardoor een werkelijk heerlijke maaltijd ontstaat.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels. Inktvissen leven meestal in groepen.
Om een taaie textuur te voorkomen, moet calamari heet en snel worden gekookt, of laag en langzaam . En als we snel zeggen, bedoelen we maximaal twee minuten. En langzaam koken heeft minimaal 30 minuten nodig. De reden hiervoor is de samenstelling van de calamari.
Gooi de ringetjes in de frituurpan en frituur zo'n 3 à 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de calamares uitlekken op wat keukenpapier. Besprenkel de gefrituurde inktvisringetjes met wat fijngehakte peterselie en serveer met wat citroenpartjes en aioli of knoflooksaus.
Zure ingrediënten zoals citroensap, limoensap of azijn breken de eiwitten in de inktvis af, wat resulteert in een malsere textuur. Marineer de inktvis ongeveer 15 tot 30 minuten voordat u hem kookt. U kunt ook natuurlijke malsmakende enzymen gebruiken die in ingrediënten zoals papaja, ananas of kiwi zitten.
Door de inktvis boven direct vuur te bereiden, wordt hij snel dichtgeschroeid, voordat hij te gaar wordt en rubberachtig wordt.
Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.
Gebakken of roergebakken calamares
Verhit olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je calamari toe en bak je deze 30 seconden - 2 minuten of tot ze heet en mals zijn. Om taaie of te gaar gekookte calamari te voorkomen, bak of roerbak je alle extra ingrediënten of sauzen voor of na het koken van de calamari .
Omdat vis delicater is dan kip of rundvlees, moet u sterke marinades op basis van citrusvruchten niet langer dan 10 tot 15 minuten op de vis laten zitten , anders krijgt u ceviche. Het zuur in ingrediënten zoals citroenen of limoenen zal de vis "garen" als u de tijd krijgt.
Nog meer grilltips. Als je vis grilt op het vel, maak dan een insnijding, om te vermijden dat de vis opkrult. Ook grote stukken vis kun je het beste insnijden, zo worden ze gelijkmatiger gaar. Grote stukken vis kun je niet gaar krijgen alleen door ze te grillen: ze verbranden voor ze gaar zijn.
Naast dille zijn andere groene kruiden zoals bieslook, oregano, peterselie, kervel, rozemarijn en tijm ook lekker bij vis. Als je geen zin hebt om het huis uit te gaan en je hebt nog een visje in de vriezer liggen, is deze optie iets voor jou.
De inktvis wordt malser door hem een nacht in melk te laten weken . In bloem gegooid en gefrituurd. Serveer met een kneepje citroen en een salade erbij.
Het mals maken van koppotigen zoals inktvis, octopus of zeekat kan op veel manieren. Sommigen weken ze in melk, anderen gebruiken baking soda. Voor dit huidige zeevruchtenmenu scoren we Deense inktvis nauwkeurig tot 70% van het vlees, alsof we de kieuwen van een vis nabootsen.
Vreemd genoeg wordt inktvis malser door het invriezen, zonder dat er andere toevoegingen aan worden toegevoegd. De celwanden van het eiwit breken namelijk af wanneer het water in de cellen uitzet en krimpt. Zo ontstaat er als het ware een interne massage!
Zoals ik hierboven al zei, is calamari uniek omdat het ofwel heel snel gekookt moet worden (1 tot 2 minuten) , zoals in dit recept of een traditionele gefrituurde calamari. Of het moet langer gekookt worden (dichter bij een uur) totdat het door de onaangename rubberachtige fase heen is en een zeer aantrekkelijke malsheid bereikt.
Door calamariringen in azijn te weken, worden ze malser en minder taai.
Baking soda: Om de calamari malser te maken, maak ik een pekel met baking soda, grof zout en water .