Tegen rode vlekken zijn, afhankelijk van de oorzaak, meerdere oplossingen: een lange broek dragen, compressiekousen dragen of eventueel wandelsokken dragen van een ander materiaal.
Niet wegdrukbare rode vlekken duiden op vasculitis, een ontsteking van de bloedvaatjes van de huid. Sommige mensen met rode vlekken hebben ook algemene klachten, zoals ziek zijn, onwel bevinden en koorts. De vorm en uitgebreidheid van de huiduitslag geeft vaak wel een aanwijzing voor de oorzaak.
Wat precies de oorzaak van deze uitslag is, is niet helemaal duidelijk. Door een toename van vocht in de benen, wordt het bloed in de bloedvaten dicht onder de huid verder naar buiten gedrukt. Daardoor wordt ook het ijzer in het bloed naar buiten gedrukt, wat de roodheid of zelfs paarse kleur verklaart.
Het beeld past bij een capillaritis, de ziekte van Schamberg, een pigmentstoornis behorend tot de purpura pigmentosa-groep. Dit betreft een onschuldige huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Er wordt onder andere gedacht aan een relatie met medicijngebruik, veneuze insufficiëntie en een contactallergie.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
De ernst en de verschijnselen van een vasculitis hangen af van de organen waarin de bloedvaten zijn ontstoken. Vaak zit de vaatontsteking in één of twee organen, maar soms ook door het gehele lichaam. Wanneer alleen de huid is aangetast, noemt men dit cutane vasculitis (cutis = huid).
Niet-wegdrukbare roodheid betekent dat de rode huidskleur niet wit wordt wanneer met een aantal vingers lichte druk op de rode plek wordt uitgeoefend. De roodheid blijft. Bij een lichte huidskleur zie je de roodheid meestal duidelijk, bij cliënten met een donkere huidskleur is dit soms lastiger.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Houd uw voeten warm en droog, met sokken van katoen of wol (geen kunststof) en waterdichte schoenen. Probeer uw lichaam warm te houden, zo nodig met extra lagen kleding. Zorg dat uw lichaam warm blijft, bijvoorbeeld door actief te bewegen. Zorg dat uw huis en werkplek warm genoeg zijn.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Ontstekingsremmend
Rode en pijnlijke ontstekingen kunnen de huid geïrriteerd, oncomfortabel en warm maken. Medik8 gebruikt bisabolol, een extract van de kamillebloem, dat ontstekingssignalen remt om irritatie en roodheid onder controle te houden. Aloë vera wordt ook gebruikt om de huid te kalmeren en te verzachten.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Ter verzorging, verzachting en hydratatie van de kwetsbare huid: Naar behoefte enkele malen per dag Bepanthen Verzorgende Crème aanbrengen. Geschikt voor de huid van bijvoorbeeld handen, voeten en benen: Bepanthen Verzorgende Crème is gemakkelijk uit te smeren en trekt snel in.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
In de liezen, plooien of billen kunnen smetplekken of drukplekken ontstaan. Om deze rode, geïrriteerde huid te verzorgen, is een zalf met zinkoxide onmisbaar. Zinkoxide is een ingrediënt dat zich hecht aan de huid, waardoor een barrière wordt gevormd.
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.
Een drukplek is vaak warm en pijnlijk. U kunt een bult voelen of een harde plek onder uw huid. Bij een lichte huid is een drukplek vaak ook rood. Als u op de plek drukt met uw vinger, gaat de rode kleur niet weg.
De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf. U mag gewoon bewegen. U mag paracetamol nemen tegen de pijn.
Vasculitis is een systeemziekte: het hele lichaam heeft van deze aandoening te lijden en overal in het lichaam kan de ziekte zich voor het eerst kenbaar maken. Vasculitis is niet erfelijk en niet besmettelijk. Maar wel ernstig en chro- nisch. Op dit moment is vasculitis helaas nog niet te genezen.
Symptomen. De ziekteverschijnselen hangen af van het type bloedvat dat ontstoken is en de mate waarin de organen zijn aangetast. Symptomen vroeg in de ziekte zijn koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, spierpijn, gewrichtspijn en nachtzweten.