Je kunt een net losjes over je bed gooien. Iets handiger is om een paar paaltjes of stokken in de grond te steken waarmee je een net een beetje kunt spannen. Zo her en der een stuk steen langs de randen en je oogst is veilig. Boogjes buigen van PVC pijp is ook erg handig.
Hoe wordt een vogelnet geplaatst en waar? U kunt een vogelnet praktisch overal plaatsen, zoals op een balkon, bij een garage, een pergola en natuurlijk ook in delen van de tuin. Indien u een moestuin heeft, dan kunt u deze ook afschermen voor vogels.
Door een net met kleine gaatjes over de kolen te spannen voorkom je dat het hele blad wordt opgegeten. Voor uien en wortels kan er ook een net gebruikt worden. Denk bij het gebruik van netten met kleine gaten aan de volgende gewassen: Kolen.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Het doelnet is vervolgens eenvoudig in de netstrip te bevestigen door het net achter de uitsparingen te bevestigen. Het doelnet zal bij een netstrip beter vast blijven zitten dan bij het gebruik van nethaken. Nethaken zijn echter een zeer degelijke en prijsbewuste optie.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Gebruik blauw vogelnet en bescherm de begroeiing tegen ongenode gasten. Wist je dat blauw vogelnet vogels weert? Dat in tegenstelling tot zwarte of groene netten. De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Helaas zijn niet alleen wij, maar ook merels gek op aardbeien. Om de vruchten voor je zelf te houden, kun je je aardbeien beschermen tegen vogels. Gebruik daarvoor nooit netten, want daar kunnen vogels in verstrikt raken!
Er zijn heel veel manieren om je fruit te beschermen tegen vogels. Een manier is om vogels af te leiden met bijvoorbeeld een vogelverschrikker. Het helpt ook om wat glinsterende linten, blikken of oude cd's op te hangen, vogels hebben hier een hekel aan. Een fijnmazig net helpt ook goed.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Ze kunnen redelijk vooruit kijken, uitstekend opzij kijken, maar net als wij, niet achter ons. Deze soorten kunnen de punt van hun snavel niet zien, maar ze hebben net genoeg binoculair zicht (Het binoculair zien is het met twee ogen tegelijkertijd waarnemen) om hun jongen te kunnen voeren en een nest te kunnen bouwen.
Kippen kunnen slecht zien in het donker
In het donker zien is zeker niet hun sterkste eigenschap. Omdat kippen afstammen van dinosauriërs en aanvankelijk geen prooidieren waren, hoefden ze zich niet in het donker te verstoppen. Dit is echter ook de reden waarom kippen tegenwoordig 's nachts bescherming nodig hebben.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
– Radarwaarnemingen: Vogels maken gebruik van landschapskenmerken zoals rivieren, bergen en kustlijnen. – Aardmagnetisch veld: Het interne zintuig van vogels werkt net als een kompas, zo kunnen ze de richting bepalen.
Bij storm is schuilen natuurlijk het eerste wat de kleine vogels doen. Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer.
De trouwelingen zijn met name ganzen- en zwanen soorten, sommige uilen en adelaars en een aantal pinguïn soorten. Veel andere vogels zijn 'serieel monogaam'. Dit houdt in dat zij gedurende een broedseizoen bij één partner blijven, maar niet hun hele leven. Ongeveer 90% van de vogelsoorten behoort tot deze categorie.
Helaas nemen duiven die taak voor ze waar. Wat eten betreft mogen het vliegende ratten lijken, qua poepen zijn het vliegende honden. Omdat poep en plas bij duiven tegelijkertijd uit dezelfde opening komen, bombarderen ze je met een tweecomponentenproduct dat door elke hoed of jas bijt.
Uiteraard zijn vogels zoals pinguïns, eenden, zwanen, aalscholvers, pelikanen, meeuwen, futen, meerkoeten, e.v.a. voorbeelden van vogels die niet alleen kunnen zwemmen, maar waarvoor dit zwemmen zelfs essentieel is voor hun voortbestaan (voeding).
Om te voorkomen dat vogels bij de struiken of planten kunnen, maak je een frame van latten en palen rondom de planten. Hierover span je een net. Leg het net níet op de planten, maar span en strak over de constructie.
Druiventrossen worden gemakkelijk aangetast door vogels, wespen en oorwormen. Zodra de bessen beginnen te rijpen/ te kleuren (augustus) kan u best een bescherming aanbrengen. Deze bescherming kan gebeuren met vogelnetten en met gaaszakjes. Een volledige bescherming geven gaaszakjes waarin de trossen gestoken worden.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.