Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Zweten is een normaal proces van het lichaam om de lichaamstemperatuur constant te houden. Wanneer het lichaam te warm krijgt geven zweetkliertjes vocht af, dat vervolgens verdampt. Hierdoor koelt de huid af en behoudt het lichaam een normale temperatuur. Zweetkliertjes zitten over het hele lichaam in de huid.
Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, maar het bevat ook de stoffen orthocresol en paracresol die een antiseptische werking hebben. Dus zweten is noodzakelijk: Door te zweten worden afvalstoffen uitgestoten waardoor je immuunsysteem optimaal blijft functioneren. Het doodt bacteriën en virussen.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Zweten is juist goed voor de huid. Zo wordt door zweten de huidspanning of huidturgor verhoogd, waardoor het vermogen van het water om zich aan andere moleculen te binden groter wordt. Dit betekent dat zweet gemakkelijker bepaalde stoffen uit de huid kan wegleiden, waardoor de huid gezonder wordt.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Kortom. Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Vermenigvuldig je stank
Ten slotte een gouden regel om in je oren te knopen: ruik je een onfris luchtje bij jezelf? Dan ruiken anderen het een stuk heftiger. Dit geldt niet alleen voor zweetlucht, maar ook voor parfum. Een beetje rustig aan dus, met dat sprayen.
Het zweet voert allerlei afvalstoffen af en verwijdert vuil uit je poriën. Daarnaast zorgt het ook dat het eventuele vuil op je huid aan de huid blijft kleven. Reinig je niet meteen na het zweten je huid, dan kan dit leiden tot onder andere puistjes, milia en warmte-uitslag.
Het zweet dat uit onze klieren komt is geurloos en bestaat uit niet meer dan zout en water. De bacteriën op de huid kunnen het zweet omzetten in geuren die wel ruiken. En dan is er nog een verschil tussen zweet dat wordt geproduceerd na een (sportieve)inspanning of hitte en angstzweet.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Waarom heeft zweet een zoute smaak? 'In het vocht uit de eccriene zweetklieren zitten mineralen, zoals calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium en natrium. Laatstgenoemde zorgt voor een zoute smaak. Dat mineraal zorgt overigens ook voor de zoutresten op de huid.
Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht. Bij bewegen en sporten of als het warm is, zweet u over uw hele lichaam.
Sportarts: “Veel zweten heeft als voordeel dat je je warmte goed kwijt kunt bij het sporten. Nadeel is dat je prestaties erop achteruit kunnen gaan en je uitdrogingsverschijnselen kunt krijgen bij te veel vochtverlies. Zorg dat je tijdens de training voldoende drinkt, zeker als het zo warm is.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden. Een soort springplank dus voor geurmoleculen.
Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.
Een voordeel van warm tot heet water is dat de poriën door de warmte wat meer open zijn. Dit is handig om het vuil en overtollige oliën uit de poriën te wassen. Daarnaast wordt de doorlaatbaarheid van de huid beter, waardoor crèmes beter kunnen intrekken in de huid.
Om te voorkomen dat de poriën zullen verstoppen, kun je je huid het beste meteen na een rondje zweten reinigen. Vuil en overtollig talg kun je het beste verwijderen met een milde cleanser. Je kunt daarnaast regelmatig een exfoliant (zoals salicylzuur) gebruiken.