OSS - Tomatensoep van het Osse Unox en het Veghelse Jumbo komen slecht uit de test van onderzoeksbureau Questionmark. De soepen zouden veel meer zout bevatten dan het Voedingscentrum gezond acht. De tomatensoep in blik van Unox deed het het slechtste: deze soep bevat 0,88 gram zout per 100 milliliter.
Soep zoals Unox Soep in Zak Aspergesoep 570 ml is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Zak Aspergesoep 570 ml kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Soep. Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.
Kant-en-klare soep is veel te zout
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet u al snel 250 ml en dan zit u dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten.
Ingrediënten: Tomaat¹ 74,5% (tomaat, zongedroogde tomaat 0,3%), water, plantaardige olie (raapzaad, zonnebloem), gemodificeerd maïszetmeel, suiker, KARNEMELPOEDER, mascarpone 0,8% (bevat MELK), TARWEBLOEM, gistextract (bevat GERST), gejodeerd zout, aroma, voedingszuur E330, uipoeder, stabilisator (E451, 452), zout, ...
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
De lekkerste is van Jumbo. Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.
Wie tomatensoep uit de supermarkt eet, krijgt gemiddeld genomen een gezondere hap binnen dan vorig jaar. Bijna 40 procent van de 40 tomatensoepen die Questionmark onderzocht bevat minder zout en suiker dan bij de vorige test die het onderzoeksbureau deed.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig.Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Als je elke dag soep drinkt voor je maaltijd zal je veel minder calorieën eten. Je maag zal voor een deel gevuld zijn waardoor je minder eet. Die extra portie groenten zal je spijsvertering en je metabolisme stimuleren, je zal dan ook meer vet verbranden.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in Blik Erwtensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Blik Erwtensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Tomatensoep is een indrukwekkende bron van antioxidanten, waaronder vitamine C en E, maar ook diverse mineralen zoals koper en mangaan. Hoewel pure biologische tomatensoep op zich al rijk is aan antioxidanten, hebben wij er voor ons eigen tomatensoepje voor gekozen om de antioxidantwaarde nog verder te verhogen.
Tomaat (43%), water, raapzaadolie, kipblokjes (3%), kokosmelk (2,7%) (kokos, water), linzen (1,9%), magere MELKPOEDER, gemodificeerd maïszetmeel, zout, zoutvervanger (kaliumchloride), aroma (bevat SELDERIJ), kruiden (korianderblaadjes (0,3%), dragon, laurierblad), specerijen (paprikapoeder, witte peper, knoflook, ...
Zout heeft een eigen smaak, versterkt andere smaken en speelt een belangrijke rol in het houdbaar maken van voeding. Bij het verlagen van zout moeten wij dus extra aandachtig zijn dat wij niet inboeten op de smaak en van de producten .
Niet laten koken
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Soep maken met extra veel groenten. Als je gezond wil eten, dan helpt soep je daar zeker bij. Soep is namelijk het ideale gerecht om extra veel groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld een goedgevulde groentesoep of broccolisoep met extra groente.
in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken. Bonus: je soep is ineens ook gebonden.
Pindasoep met veel groenten
Pindasoep is een lekker vullende soep. En als je deze maakt met veel groenten is het echt een soep die boordevol vitamines zit.
Waarom moet er een aardappel in de soep? Tomaat bevat veel water en – in tegenstelling tot sommige andere groenten – geen zetmeel.Dat is nodig om de soep te binden en dikker te maken.De zetmeelrijke aardappel lost dit op.
Zo kun je bij bouillons of lichte soepen het beste kiezen voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld de Plage Du Sud Blanc. Zware vettige witte wijnen matchen beter bij wat zwaardere soepen, zoals tomatensoep, uiensoep, champignonsoep of erwtensoep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Manoir Grignon Chardonnay.
Er zitten 60 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) tomatensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tomatensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.