Een bijstandsuitkering – gemiddeld 14.000 euro per jaar – kost gemeenten bijna 2900 euro in de uitvoering.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen werkloos. Die hebben dus geen baan en krijgen van de overheid een uitkering om toch rond te kunnen komen. Ondertussen moeten ze op zoek naar werk. Dat kost de Nederlandse overheid ongeveer 12 miljard euro per jaar en daar betalen we allemaal aan mee.
U ontvangt 65% van uw (eventueel begrensd) loon en dit ongeacht uw gezinstoestand . In tegenstelling tot de uitkeringen die worden betaald in geval van volledige werkloosheid, kennen de uitkeringen tijdelijke werkloosheid geen dalend verloop.
Het huidige niveau is het hoogste in de afgelopen vijftien jaar. 2 Van de mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, zoekt ruim de helft langer dan twee jaar naar een baan; één op de drie zelfs langer dan drie jaar (Figuur 1 – rechts).
In 2020 stond het aantal werklozen van 15 tot 75 jaar op 357 duizend en ontvingen 228 duizend mensen een uitkering. Dit waren vaak echter niet dezelfde mensen. Van de 357 duizend werklozen had slechts 21% (74 duizend) een WW-uitkering.
Vrouwen vaker werkloos dan mannen
Vrouwen in de beroepsbevolking waren in het tweede kwartaal van 2023 vaker werkloos dan mannen: respectievelijk 3,7 en 3,2 procent. Vergeleken met hun mannelijke leeftijdgenoten was de werkloosheid vooral hoger onder vrouwen van 35 tot 45 jaar.
Kortdurig werklozen zijn korter dan 12 maanden werkloos. Langdurig werklozen zijn 12 maanden of meer werkloos.
Groningen en Zuid-Holland kenden met 4,9 procent de hoogste werkloosheid. Het werkloosheidspercentage daalde in 2021 ook in de gemeenten Den Haag en Utrecht maar nam toe in Amsterdam en Rotterdam. Van de vier grootste gemeenten kent Rotterdam al jaren de hoogste werkloosheid (7,3 procent in 2021).
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles).
5,7 miljoen mensen krijgen van ons een uitkering.
Indien u ziek bent tijdens uw werkloosheid kunt u geen werkloosheidsuitkeringen genieten, maar wel ziekte-uitkeringen, op voorwaarde dat u binnen de 48 uur een medisch getuigschrift stuurt naar uw ziekenfonds.
ACV betaalt je werkloosheidsuitkering
Het ACV is net als de andere vakbonden en de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW) een erkende uitbetalingsinstelling. Als uitbetalingsinstelling is het de taak van het ACV om: Noodzakelijke inlichtingen en documenten aan de werklozen verstrekken.
Voorwaarden WW
5 uur of meer van uw arbeidsuren per week verliest en geen recht hebt op loon over die uren; direct beschikbaar bent voor betaald werk; minimaal 26 weken heeft gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd (wekeneis). Weken waarin u als zelfstandige heeft gewerkt, tellen niet mee.
Een bijstandsuitkering – gemiddeld 14.000 euro per jaar – kost gemeenten bijna 2900 euro in de uitvoering.
Ja, als u te veel vermogen hebt, moet u dit teveel eerst opmaken. U krijgt namelijk geen uitkering als uw vermogen boven een bepaalde grens komt. Die vermogensgrens is € 15.210,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 7.605,- voor een alleenstaande. Maar: u mag uw vermogen ook weer niet te snel opmaken.
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
Hebt u geen of een laag inkomen? Dan betaalt u geen of weinig belasting. Het kan zijn dat het bedrag aan heffingskortingen waarop u recht hebt, hoger is dan de belasting die u moet betalen.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon.De volgende maanden ontvangt u 70%.
De laagste werkloosheid werd gemeten in Tsjechië (2,7 procent), Duitsland (3 procent) en Polen (3 procent). Voor Nederland meldde Eurostat een werkloosheid van 3,6 procent.
De hoogste werkloosheid is er in Spanje en Griekenland, met percentages van nog altijd ruim boven de 10. Nederland behoort juist tot de landen met de laagste werkloosheid. In ons land heeft 3,6 procent van de beroepsbevolking geen werk.
Heeft u een baan geaccepteerd met een lager loon dan uw vorige baan en wordt u opnieuw werkloos? Dan heeft u mogelijk recht op het garantiedagloon. Bij het garantiedagloon gebruiken we uw oude inkomen als basis voor de berekening van uw WW-uitkering. Uw WW-uitkering is dan hoger.
Wanneer krijg je een uitkering? Als je 468 dagen of meer werkte, tijdens de 33 maanden voor je aanvraag. Of als je voldoet aan de voorwaarde voor wie ouder is dan 50 jaar.