Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt hebben van rode vlekken. Het kan een infectie zijn, een reactie op de zon of hitte, dermatitis, een allergie of petechiën - kleine paarse, rode of bruine vlekjes die meestal op je armen, benen, buik en billen verschijnen.
Hoe ontstaat een rode huid? Roodheid is een veel voorkomend symptoom. Het kan onder andere een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid. De roodheid kan dan verergeren door inwendig of uitwendige triggers zoals hormonale schommelingen, stress, temperatuurswisselingen en bepaalde cosmetica.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Werk roodheid weg met een groene corrector of primer. Dit neutraliseert namelijk rood. Breng het met een schoon penseel aan waar dat nodig is. Na het aanbrengen van deze groene kleur, is het zaak om dit te neutraliseren.
Heb je tijdens spannende momenten wel eens last van rode vlekken op de huid, zoals tijdens een belangrijke presentatie? Je bent niet de enige! Veel mensen hebben last van zichtbare rode vlekken tijdens periodes van stress. Deze rode vlekken ontstaan door verwijding van de haarvaatjes en zijn altijd tijdelijk van aard.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Acute huiduitslag in de hals of het gezicht door stress tijdens bijvoorbeeld een belangrijke presentatie kan erg vervelend zijn. De stressvlekken laten de buitenwereld zien dat je nerveus bent en dat is vaak het laatste dat je wilt. Wanneer het lichaam tot rust komt, zullen de plekken echter vanzelf verdwijnen.
Bij kinderen uit de ziekte zich door het ontstaan van kleine rode vlekjes in het gezicht die zich later kunnen verspreiden over het lichaam. Verder kunnen de wangen vuurrood worden. De infectie kan gepaard gaan met koorts of jeuk. Kinderen voelen zich meestal niet ziek.
De meeste mensen zien bij warmte uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte uitslag.
Wanneer iemand een langdurige periode stress ervaart, maakt het lichaam te veel stresshormonen (cortisol) aan. Bij acute stress kan dit leiden tot huidkwalen zoals netelroos en psoriasis. Chronische stress kan ook gevolgen hebben voor de huidconditie.
Door schade aan zenuwen die door de diabetes kan ontstaan wordt de zweetproductie verstoort waardoor een droge, gebarsten huid met kloven kan ontstaan. Tevens kan er sprake zijn van wondvorming. Als gevolg van deze klacht kan er sprake zijn van pijn en/of kan er gevoelsvermindering optreden.
Allereerst is het belangrijk om je huid met minder heet water te wassen en de huid droog te deppen in plaats van te wrijven. Ook kunnen mildere doucheproducten helpen om de pH-waarde van de huid in balans te houden. Hetzelfde geldt voor reinigingsproducten.
Een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal: Een bleekroze bultje dat ruw aanvoelt. Een bleekroze bultje met een schilferig wit plekje in het midden van het bultje.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
'Zevende ziekte': waterpokken
Ook kun je besmet worden met het waterpokkenvirus door iemand die gordelroos heeft. De eerste symptomen van deze besmettelijke kinderziekte treden zo'n tien tot twintig dagen na de besmetting op.
Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag.Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid.
In enkele gevallen kan er sprake zijn van een contactallergisch eczeem. Mensen komen soms jaren probleemloos in contact met een bepaalde stof en ontwikkelen dan plotseling eczeem. De dermatoloog kan door middel van een plaktest onderzoeken welke stof het eczeem al dan niet veroorzaakt.
Constitutioneel eczeem begint meestal op babyleeftijd, maar kan op elke leeftijd beginnen. Constitutioneel eczeem kan kort aanwezig zijn, maar ook chronisch worden. De aanleg voor constitutioneel eczeem blijft en het kan terugkomen als het weg is geweest.
Rode vlekken door stress
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.