Een levensverzekering wordt bij overlijden van de verzekernemer uitbetaald en een lijfrente bij leven na een bepaalde (afgesproken) leeftijd periodiek.
Een lijfrenteverzekering is een levensverzekering, die meestal is afgesloten voor een aanvullend inkomen op het pensioen.
Als je overlijdt, betalen de begunstigden geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel moeten ze misschien erfbelasting over de uitkering betalen. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf premie heeft betaald. Is dat niet het geval, dan hoeven de begunstigden geen erfbelasting te betalen.
Met een levensverzekering spreekt u met de verzekeraar af dat die één of meer bedragen uitkeert als zich een bepaalde gebeurtenis voordoet. Daarvoor betaalt u premie. Die gebeurtenis hangt af van het leven of de dood van één of meer personen. Wij noemen u, degene die de verzekering afsluit, de verzekeringnemer.
Reacties. Omdat je voor een levensverzekering alleen PREMIE betaalt, en niet meteen hele bedrag. Ga je dan na een x periode dood, dan wordt het bedrag waarvoor je premie betaald hebt uitgekeerd- en dit kan aanzienlijk zijn.
Via een levensverzekering kan je een aanvullend pensioen opbouwen. Geen overbodige luxe, gelet op het feit dat je inkomsten na je pensionering fors lager zullen liggen dan tijdens je actieve loopbaan. Denk er ook aan dat we met zijn allen steeds langer leven.
De hoogte van de uitkering bij jouw overlijdensrisicoverzekering, bestaat uit de waarde die in de verzekering zit. Wanneer je bijvoorbeeld het bedrag van 180.000 euro hebt laten verzekeren, keert de verzekeraar dit exacte bedrag uit. Je kan dus zelf het verzekerde bedrag vaststellen.
De rechtspraak aanvaardt de fiscale aftrek van premies van een levensverzekering, op voorwaarde dat deze als waarborg dienen voor een beroepsmatig aangegane lening en dat de lening zonder de verzekering niet toegekend zou worden. In dat geval worden deze premies beschouwd als beroepskosten.
Wanneer iemand is overleden en een overlijdensrisicoverzekering had, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde is degene die op de polis staat genoteerd als degene die na uw overlijden het verzekerd bedrag uitgekeerd krijgt.
Een lijfrente sluit je af om extra pensioen op te bouwen of om eerder met pensioen te gaan. Een lijfrente is een verzekeringsproduct of een bankspaarproduct waarbij je periodiek of éénmalig geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen.
Omzetten naar KEW is niet meer mogelijk
Ook mag je een kapitaalverzekering box 3 niet meer veranderen in een KEW. De wet staat dit niet meer toe. Bij een lijfrenteverzekering bouw je een bedrag op. Je gebruikt dit bedrag voor een uitkering per maand, drie maanden, half jaar of jaar.
Oudedagslijfrente. Het gaat hierbij om periodieke uitkeringen die ingaan uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Gaan uw uitkeringen in vanaf het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt? Dan geldt de voorwaarde dat u de uitkeringen minimaal 20 jaar moet ontvangen.
Bij levensverzekeringen geldt het zelfstandig recht op uitkering. Wat houdt dat in? De verzekeringnemer wijst bijvoorbeeld zijn echtgenoot, kinderen of erfgenamen als begunstigde aan. De begunstigde krijgt een eigen recht op de uitkering uit de levensverzekering.
Vanuit de vraag wanneer een levensverzekering uitkeert zijn er drie verschillende vormen: Bij overlijden: de overlijdensrisicoverzekering (ORV) Bij in leven zijn op een bepaalde datum: de spaarverzekering of beleggingsverzekering. Bij in leven zijn op óf overlijden vóór een bepaalde datum: de gemengde verzekering.
De gevolgen van geen overlijdensrisicoverzekering zijn vooral voor de nabestaanden. Wanneer je niet verzekerd bent voor het risico om te overlijden en je overlijdt plotseling, dan kunnen zij in vervelende financiële problemen terecht komen.
Deze verzekering keert een bepaald bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. De kapitaalverzekering keert een bedrag ineens uit. Deze verzekering sluiten veel mensen tegelijk met een hypotheek af. Op die manier kunnen ze met de uitkering de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk aflossen.
In theorie mag je dus net zoveel verzekeringen afsluiten als je wilt, maar het aanvragen van de verzekeringen kan wel kritische blikken en/of aanvullende medische eisen met zich mee brengen.
Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje. Bestaat de verzekeraar die je zoekt inmiddels niet meer? Dan kun je de rechtsopvolger achterhalen via de Informatiedesk van De Nederlandsche Bank.
De pensioenspaarverzekering is een levensverzekering van tak 21 of tak 23. U kiest: Tak 21 biedt een kapitaalsbescherming en een gewaarborgde interestvoet voor elke storting. Hou er wel rekening mee dat deze interestvoet kan variëren naargelang het tijdstip van de premiestorting.
De levensverzekering is een verzekeringsovereenkomst waarin de verzekeraar belooft een som geld te betalen in één van de volgende gevallen: Op een vooraf vastgelegde datum als de verzekerde persoon nog in leven is, bijvoorbeeld op zijn 65ste verjaardag (levensverzekering).
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
Wanneer je een levensverzekering hebt afgesloten, is het mogelijk om deze af te kopen. Het afkopen van een levensverzekering houdt in dat je de verzekering stopzet. Je beëindigt de verzekering dan voordat de afgesproken einddatum bereikt is.
Die verzekering dekt het risico van overlijden van degene die de hypotheek afsluit. Als degene die de hypotheek heeft afgesloten overlijdt, wordt met de verzekeringsuitkering de hypotheekschuld geheel of gedeeltelijk afgelost. Hiermee wordt voorkomen dat de nabestaanden bij overlijden met deze schuld blijven zitten.